Tractoren Geschiedenis

De eerste 75 jaar van Steyr

Met een grote “Haus messe” is in het Oostenrijkse Sankt Valentin de 75 jaar productie van Steyr tractoren gevierd waarbij voor alle leeftijden van alles te beleven viel. Voor de kleintjes was er de “kinder welt” met  een springkasteel, traptractoren en een kunstenaar die kleurplaten voor hen tekende. Ouderen konden meedoen aan touwtrekken met als tegenpartij een Steyr oldtimertrekker. Een goed voorziene catering voorzag het grote aantal bezoekers van voornamelijk Oostenrijkse producten, halve liters Oostenrijks bier, Wiener schnitzels en hoeve ijs uit de regio aldaar.

Ook aan de miniaturenliefhebbers was gedacht, een set met een 1:32  Steyr 180 en een Terrus 6300 en een Terrus 6300 met 75 jaar opdruk werden te koop aangeboden, beiden in een oplage van 500 stuks.  Voor ons als oldtimerliefhebbers word het pas echt interessant wanneer een ingehuurde blonde presentatrice van landwirt.com ons mee neemt in een reis door de tijd. Om beurt word een viertal tractoren de ring voor de tribune in gereden waarbij uiteraard de Steyr 180 uit 1947 als eerste in beeld komt. Van deze 26 pk  2 cylinder rolden er 25.700 van de band. Een goede start dus! De allereerste met serienummer 1001 is er nog en is in bezit van museum Galhuberhof in Dietach, deze trekker is ook opgesteld in de presentatieruimte in Sankt Valentin.

In 1949 komt de 1 cylinder Steyr 80 op de markt, goed voor 13 pk. De eerste zware trekker de Steyr 280 gaat in 1952 in productie, de 4 cylinder motor is goed voor 60 pk. Om de serie kompleet te maken komt men in 1955 met de 3 cylinder Steyr 185 op de markt. Deze uit 4 modellen bestaande serie blijft in nog een tijd in productie naast de in 1960 geïntroduceerde jubileum serie, naast een moderne vormgeving  is heeft de jubileum serie een vernieuwde motor met een groter toerenbereik en een 540/1000 toeren aftakas.

Met de introductie van de Plus serie in 1967 word een grote sprong vooruit gemaakt, vanaf dan met direct ingespoten motoren, de zwaarste, het type 90 en later de 1090 is voorzien van een 6 cylinder motor en 4 wielaandrijving op alle modellen af fabriek leverbaar. In 1973 komen de zwaardere 6 cylinders met turbo in de verkoop, het eerste type de 1400 alleen als prototype, de 8140, de 8160, de 8170 en de 8180 zijn nog vele jaren naast de 8000 en lichte 8100 versies verkocht. Verder passeerden alle in de plaatsen Steyr en Sankt Valentin gebouwde series langs de overvolle tribune tot en met de laatste versie van de 300 pk sterke Terrus.

Naast alles wat vanaf de tribune te zien was stonden over het gehele terrein van het European Business Centre maar ook in de presentatie ruimte van het Experience Center Steyr traktoren opgesteld, de 70 oldtimer Steyr,s waren allen voorzien van een infobord met daarop een afbeelding van de originele folder. Voor liefhebbers van het nieuwe spul was er de mogelijkheid om met een treintje door de in bedrijf zijnde assemblagelijn mee te rijden, uiteraard werd hierbij uitleg gegeven, alle daar geasembleerde modellen worden door elkaar heen gebouwd, door alle leverbare extra,s gebeurt het maar zelden dat 2 exact dezelfde traktoren de lopende band verlaten.

 Zo worden er bijvoorbeeld ook nog traktoren geleverd zonder emissiebeperking voor landen waar dit nog niet vereist is. De dag dat wij er waren was gereserveerd voor de Benelux, veel gebruikers, liefhebbers en verdelers, ook uit onze regio waren op 21 Juni getuige van dit grote gebeuren, alle respect voor Steyr als merk dat toch een marktaandeel en een plaats binnen het CNH concern weet te behouden. Op naar de volgende 75 jaar!

 

                                                                                                                          Ko de Feijter

Gerelateerd

Tags

Steyr

Delen

  • Recent
  • Popular
  • Tag
  • Het korte bestaan van de GéDé tractor

    Het korte bestaan van de GéDé tractor

    0 Comments

    Nederlandse trekkermerken, je kan er waarschijnlijk niet direct een noemen maar ze hebben wel degelijk bestaan. In de eerste plaats denken we dan vooral aan Brons en GéDé die toch behoorlijk wat trekk...
  • Ford TW: Europeaan met Amerikaanse roots

    Ford TW: Europeaan met Amerikaanse roots

    0 Comments

    Ford TW: Europeaan met Amerikaanse roots *Tekst: Jan Ebinger,  Beeld: Jan Ebinger & Maarten Martens & Davy Tandt In 1979 lanceert Ford Motor Company tijdens de Sima de TW-serie. De d...
  • Geschiedenis van PZ Geldrop

    Geschiedenis van PZ Geldrop

    0 Comments

    Het was in 1937 ten tijde van de economische crisis dat Piet Zweegers van baron Van Tuyll van Serooskerken 5000 gulden leende om zich uit te kunnen kopen bij het noodlijdende GELRIA; Genoemd naar Geld...
  • Chamberlain, een tractorfabrikant  uit  Australië

    Chamberlain, een tractorfabrikant uit Australië

    0 Comments

    Een klein vraagje: wat  is het resultaat als men een Chamberlain ‘Champion MK II’ uit 1960 en een Fiat 50 rupstrekker uit 1950  sloopt en vakkundig samengevoegd tot é&eacu...