Tractor Restauratie

Het verhaal van een kleine verzamelaar maar grote restaurateur.

Het Machinale zat Antoine Lamote al van jongsaf aan in het bloed. Komende van de ouderlijke boerderij in Kalken begon hij bij het  putboringsbedrijf Vens in Kalken met daarna bij een loonbedrijf waar hij met de maaidorser leerde rijden en met de kraan werken. Na een tijd kon hij zich vestigen bij Gerard Baetens in Kalken, bekende figuur met draf en pulp voor de landbouwers met daarnaast begonnen in de afbraakwerken. Zo reed hij in de pulp met de Scania-Vabis 110 voor de ruwvoeders en daarnaast met de rupskraan de afbraakwerken. Toen Gerard stopte met zijn activiteiten heeft Antoine nog een tijdje bij de schoonzoon gewerkt , met daarna terug in het loon- en kraanwerken bij Wilfried Van Rijckegem in Zeveneken.

Ondertussen was de microbe al geboren voor de oudere tractoren en de eerste aankoop was een Deutz D40 met daaropvolgend nog een D40. Deze beiden werden gerestaureerd en daarna van de hand gedaan. Net zoals een Ford 3000 en Ford 4000. Voor de hobby kocht Antoine dan een Same Explorer met daaropvolgend een Same Silver. Beiden 4x4 tractoren.

Ondertussen waren al enkele tractoren zoals Lanz-Buldog de revue gepasseerd om van oude wrakken nieuwe te maken en een aantal David-Brown machines van Wjilen Eric Rottiers om ze in het Chocolat Bruin te spuiten.

Met de tijd vond hij toch de ambitie om terug voor zichzelf een trekker in orde te zetten als nieuw en viel de keuze op een Massey-Ferguson 135. Na het eindwerk stond deze zoals nieuw, waarbij de schoonzoon er veel interesse voor kreeg en overnam van de schoonvader.

 Dan was er terug geen Oldtimer meer in de loods, Antoine was ondertussen lid geworden van onze club en toch weer op zoek naar iets om op te knappen. De keuze viel op een Masse-Ferguson 35 die bij een klant  stond van mezelf in Kieldrecht. Deze werd aangekocht en terug een restauratie project van gemaakt, een nieuwe Sirocco cabine op geplaatst en met deze trekker werd al meerdere Oldtimer ritten gedaan.

Ondertussen was de laatste Same Silver vervangen door een Massey-Ferguson 362, een nette tractor 4x2, originele cabine en super handig voor Antoine. Toen er in oktober een MF 135 aangeboden werd voor de Machineveiling, die dan helaas niet kon doorgaan, kwam Antoine langs en had wel zin om er de winter mee door te maken als restauratie werk.

De 135 had dienst gedaan in Lochristi , was technisch wel in orde , doch aan plaatwerk was er heel wat te doen. Vooreerst werd de MF helemaal technisch nagekeken en in orde gezet, om daarna aan de carrosserie te beginnen. Er werd beslist om de trekker helemaal te strippen, nieuwe  spatborden te voorzien, nieuwe voorbanden , nieuwe logo’s en  stickers . Daarna werd alles in de originele verf gespoten waarbij het eind resultaat mag gezien worden.
De trekker staat helemaal klaar momenteel voor de technische keuring waarna Antoine met deze prachtige jongtimer wel ritten zal doen met vrienden en met onze club.
De MF135 was en is een heel gewilde tractor die draait als een “Zwitsers uurwerk” zoals de vakmensen het noemen mede door de Unieke Perking motor die daar in is gemonteerd.
We wensen ons lid nog veel plezier met zijn 3 MF tractoren die  één voor één mogen gezien worden als een mooi staaltje vakmanschap.

Tekst en Beeld : Raf Janssens

Gerelateerd

Tags

Delen

  • Recent
  • Popular
  • Tag