Leden in de Kijker

Jubileum van onze OTL-Journalist

Rita & Guy   11 jan. 1973

Op donderdag 11 januari 1973 huwden Rita Reynvoet (22) en Guy Van Rysseghem (21) op het Gentse stadhuis en in de Onze-Lieve-Vrouwgeboortekerk te Desteldonk. Feest was het in zaal Begonia in Lochristi dorp. ’t Was een geval van moeten!

Zoals gebruikelijk bij bloemisten gebeurde dit in het stilste van het seizoen, en in dit geval ook bij het begin van een nieuw fiscaal boekjaar. Moeder Vilma Schneiberg, van opleiding bankbediende, geboren in het Hongaarse Budapest, maar met een stamboom die tot in de Elzas teruggaat, was vier jaar voordien in 1969 weduwe gevallen, en Guy moest liefst zo vlug mogelijk het sierteelt bedrijf met twee werknemers over nemen. Een familiebedrijf dat ontstond in 1895.  ’t Was niet direct van moeten, maar ’t liep toch die richting uit.

“De nacht van Oostakker”, toen hadden feesten nog Vlaamse namen, daar heeft per abuus Guy zijn Rita leren kennen. ’t Was direct vollen bak, maar ja eerst nog legerdienst. Guy,” lag” zoals men dat zo mooi verwoord, in de kazerne Luitenant Thomsin te Burcht. Eerst opleiding in de Baron Michel te Mechelen als telefoon-operator, maar in Burcht bij de Genie kwam hij op het bureel van de garage terecht, brieven typen voor de commandant en reispassen uitschrijven. Maar vooral de leuke reisjes voor zichzelf houden !  Eerst echter rijbewijs halen, en zo komt het dat Guy in bijzijn van zijn opleidings instructeur even de kilometerradius vergat en tot op Oostakker dorp – er was toen nog genoeg parking plaats- met zijn vrachtwagen tot bij zijn lief kwam gereden. Ze werkte toen in de apotheek De Smaele. Vlug werd de fiets op de vrachtwagen geladen, ’t lief tussen chauffeur en instructeur, en weg waren ze naar het boerenerf in de Nokerstraat te Desteldonk, waar de opleidingsinstructeur maar al te graag een pint dronk ! Lucien De Plus was zijn naam, één van de vele tweelatters (korporaals) die er na de oorlog in de kazerne in Burcht terecht kwamen. Gezien Guy zijn functie kwam hij die beroepsmilitairen dagelijks tegen. Meer nog, Guy mocht gezien moeder weduwe, dagelijks naar huis. Hij mocht de kazerne om 18 u verlaten, maar reed steeds om 17 u naar huis volgeladen met beroepsmilitairen (tweelatters) uit Lokeren, zij mochten vroeger naar huis en Guy dus ook !

In het Lochristi van voor de fusie was het traditie dat de burgemeester trouwde. Desteldonk, sedert (1965) de annexatie (=juiste woordkeuze) was stad Gent geworden. Guy vond het maar niets dat in Gent niet de burgemeester, maar een doodgewone ambtenaar trouwde. Schoonvader André Reynvoet zat voor de annexatie van Desteldonk in de gemeenteraad. Na de annexatie van de kanaaldorpen Desteldonk, Mendonk en Sint-Kruis-Winkel onderhielden de Gentse verkozenen goede betrekkingen met die kanaaldorpen. En zo kwam het dat die 11de januari het Gentse stadhuis op stelten stond. Nog nooit vertoond: de Gentse burgemeester himself ging een koppel trouwen ! En zo kwam het dat de Gentse burgemeester Geeraard Van den Daele een eenvoudig koppel uit het kleine Desteldonk huwde. 

In die eerste annexatie jaren door de stad Gent fungeerde het gemeentehuis van Desteldonk effectief als bureel voor de bevolking. Lag het nu aan die Gentse ambtenaar -die natuurlijk niemand van Desteldonk kende- of was het gewoon een vergissing ? Feit is dat op de nieuwe identiteitskaart van Guy niet de naam van Rita prijkte, maar wel de naam van haar zes jaar jongere zus Ria !

Stilaan kabbelde het leven verder. In 1974 verscheen een zoon Geert ten tonele, hij huwde met Karen Godfrin en zorgde voor de kleinkinderen Margot (5), Matthias (4) en Maud (3). Geert heeft zich als accountant, bedrijfsrevisor en als partner van D&V  gevestigd in Beervelde aan de Rivierstraat. Hier staat de “D” voor de eerste letter van de familienaam “D”e Pauw, en de “V” voor de eerste letter van de familienaam “V”an Rysseghem.  Zoon Geert Van Rysseghem heeft een naamgenoot kunstenaar uit Zeveneken het is zijn achter, achter, achterneef.

In 1978 werd dochter Sofie geboren, zij huwde met Steven De Clercq . Haar gezin verwelkomde de kleinkinderen Phebe (15) en Siebe (13). Zelf heeft Sofie een kapsalon aan de Beeweg nabij het Persijzer te Zaffelare. Haar man baat er een garage uit voor old timer auto’s vooral Volkswagen kevers en Porsche. Zoon Siebe De Clercq staat praktisch elke maandag in de krant, immers hij weet zich elk weekend bij de eerste vijf, en meestal bij de eerste drie te klasseren in de reeks U 13. In de zomer als renner op de weg, in de winter als crosser in de modder.

Tijden komen en tijden gaan, weliswaar de pensioenleeftijd al lang bereikt, blijft Guy elk voorjaar toch terug te vinden te zijn op talrijke bloemenjaarmarkten, zowel van aan de kust (Koksijde) tot in de Walen (Mons) en ook bij ons op de tuindagen in Beervelde. Daarnaast is hij ook nog actief met een bescheiden groothandel in de voorjaarsheester voor de tuin, de camellia. Gesticht in 1895 zal met Guy als derde generatie ook het hek van het erf definitief gesloten worden. Gelukkig heeft hij nog vele andere bezigheden, vooral op journalistiek vlak. Teksten van hem zijn terug te vinden in Kerk & Leven, het parochieblad van de Bavoparochie, maar ook de “Drietand” het weekblad van het Algemeen Boerensyndikaat  en  het clubblad van oldtimer tractorenclub “De Lozen Boer” plaatsen regelmatig zijn teksten.

Rita heeft de handen vol met haar drie jongste kleinkinderen die op dit ogenblik school lopen op de kleuterschool Persijzer te Zaffelare.Dit schooljaar voor het laatst nog alle drie samen. Volgend schooljaar gaat Margot, dan zes, naar de “grote” school !

Gerelateerd

Tags

Delen

  • Recent
  • Popular
  • Tag