Tractor Restauratie

Restauratie van Deutz F1L514, André Noppe

Het eerste verhaal welke we neerpennen  over de restauratie van een oldtimer tractor is de Deutz F1L514 van André Noppe
André kocht deze trekker in Nederland bij Henk de Hartog te Heteren, wat u ook kan lezen in ons voorwoord op pagina 3. Deze Deutz van bouwjaar 1950 heeft een vermogen van
15 pk en werd indertijd meestal verkocht als maaitractor met een zijwaartse midden maaibalk in Duitsland. Deze maai- unit was er helaas niet op gemonteerd.

Toen André de tractor kocht stond deze wel in een degelijke staat van koetswerk, maar jammergenoeg was hij geverfd met de borstel, wat van dichtbij niet echt professioneel overkwam. Motorisch was de Deutz in goede staat, technisch waren er wel enige mankementen, waarbij André besloot om de tractor helemaal uit elkaar te halen, spelingen weg te nemen, dichtingen te vernieuwen en enkele mechanische wijzigingen aan te brengen.
Na demontage van motorkap, spatborden en alle onderdelen, behalve motor en transmis- sie, was alles klaar om met de hogedruk-reiniger gereinigd en ontvet te worden. Na deze behandeling kon André aan de verdere restauratie beginnen. Zo was er een olieverlies aan de krukas waar een nieuwe dichting gemonteerd werd. Ook de dynamo kreeg een revisie. De fusee-assen werden aangespannen en van de schommelas van de vooras werd een nieuwe gedraaid. De handremhendel was volgens André iets te lang en was belemmerend bij het op- en afstappen, deze werd dan maar 25cm ingekort. Na nog een aantal technische aanpassingen was de tractor klaar voor het schuur- en spuitwerk.

De verfbehandeling bestond uit 1 grondlaag en enkele groene laklagen. Na deze konden nieuwe banden en andere onderdelen terug gemonteerd worden, tot er iets misliep. Bij de montage was een bout in het motorblok gevallen waardoor het motorblok opengemaakt moest worden om met een magneet de bout op te vissen, wat uiteindelijk lukte. Nu resteerde nog het vernieuwen van de elektrische bedrading, het afmonteren, de technische keuring en de tractor kon de baan op, wat allemaal in goede banen liep.

Gerelateerd

Tags

Deutz F1L514

Delen

  • Recent
  • Popular
  • Tag