Tekst : Jan van der Zijden
Beeld : Ko de Feijter
Geboren en opgegroeid op een akkerbouwbedrijf in Axel zat de interesse voor tractoren en machines er al van jongs af in, meer dan in de landbouw zelf. Na enkele technische opleidingen werkt Ko de Feijter nog steeds in de landbouwmechanisatie.
Het verzamelen zat er bij Ko, die met vrouw en 3 zoons in Hoek woont al vroeg in. Voor zijn 5de verjaardag kreeg hij een MF 165 met kieper van Corgi, hierdoor werd zijn belangstelling voor de landbouwminiaturen gewekt. Er volgden er daarna nog veel, zoals natuurlijk ook de Ford 5000 van Britains en de Hanomag 900 van Siku. Dit model sprak Ko op jonge leeftijd al heel erg aan, want een loonwerker in de buurt had een dergelijke trekker. ‘Het mooie zachte geluid van de 6 pitter is me altijd bij gebleven,’zegt Ko. In de beginjaren was er nog niet veel aanbod in landbouwminiaturen, maar toen het aanbod groter werd, moest Ko selectiever worden en werden de 1/64 en 1/16 modellen van de hand gedaan. Zelfbouw is wegens tijdgebrek al lang niet meer aan de orde. Hij legt zich tegenwoordig allen nog maar toe op dat ene merk, Hanomag! Een paar zijsprongen maakt Ko wel want hij heeft toch ook nog wat modellen van andere merken in een vitrine staan. De Hanomag collectie is niet heel groot, maar misschien juist daardoor wel interessant. Zeker als je dan Ko vol passie hoort vertellen hoe hij bijvoorbeeld aan een bepaald model is gekomen. Zo heeft ieder model zijn verhaal.
Welke modellen heeft Ko dan zoal? Laten we ere eens een aantal bekijken;
Foto 1 Van Links naar rechts: Een Hanomag R 25 van Wiking in schaal 1:87. Dit is het eerste Hanomag promotiemodel van Wiking. Aanvankelijk zou deze in schaal 1:50 uitkomen, maar de 1:50 is niet verder gekomen dan het prototypestadium. Hanomag K 55 landbouwuitvoering ook van Wiking in 1:87 is meer recent uitgekomen. Hanomag R 16 met maaibalk, wederom Wiking 1:87 en is een meer recente uitgave.
Foto 2 Originele promotiemodellen van Wiking in Schaal 1:25. Links: het tweede Hanomag promotiemodel van Wiking, de Hanomag R 16. Het miniatuur is leverbaar vanaf 1951. Gemaakt in opdracht van Hanomag. Rechts: In 1952 volgt er een derde promotiemodel van Wiking, de Hanomag K 55. Dit model wordt geleverd in de oranje kleuren (landbouwuitvoering). In 2000 werd er een nieuwe oplage op de markt gebracht, exact hetzelfde model maar dan in de kleuren Hanomag blauw/groen en het Hanomag export rood.
Foto 3 Hanomag R 24 Technoplastics 1:40 (links). In 1955 werd de nieuwe 2 takt 2 cilinder Hanomag R 24 op de markt gebracht. Hanomag liet wederom een promotiemodel maken maar dit maal door Techno-plastics (ook een Duitse firma). Het model is in schaal 1:40. In de jaren ’90 kwam er een replica op de markt van Mike Shaw ook in schaal 1:40, in een oplage van 200 stuks. Het model is gegoten van tin, in mallen van gips. Het tin werd gesmolten op een gaskookstel. Het model werd aangeboden in 2 kleuren, Hanomag export rood en Hanomag blauw (eigenlijk zou dit origineel Hanomag blauw/groen moeten zijn). Er zijn wel enkele verschillen met het origineel, zo heeft de replica andere wielen en banden. Het origineel is iets gedetailleerder (de replica heeft geen stuurhuis).
Foto 4 Hanomag C 224 promotiemodel 1:25 (fabrikant waarschijnlijk Technoplastics) Het is niet precies bekend van welke fabrikant het miniatuur van de Hanomag C 224 komt. In sommige vakliteratuur staat te lezen dat dit een model van Cursor is. Dit is echter niet het geval, zo verzekerd dhr. Hans Renner (de oprichter van Cursor). Het model toont overeenkomsten met de Hanomag R 24 van Technoplastics, bijvoorbeeld de banden zijn vrijwel identiek. Het model is niet voorzien van een typeschild, zo kon het model ook doorgaan voor de identieke C 218 en C 220.
Foto 5 Hanomag Perfekt 400 promotiemodel van Cursor in 1:25. In 1963 kwam de Hanomag Perfekt 400 op de markt. Hanomag liet een promotiemodel maken bij Cursor in 1:25. Leuk detail is dat dit de enige Hanomag trekker ooit gebouwd, met een niet uit eigen productie gebouwde motor. De Perfekt 400 heeft een 32 pk Borgward motor.
Foto 6 In 1965 wordt er een tweede Hanomag Perfekt 400 op de markt gebracht van Cursor in 1:25, wederom in opdracht van Hanomag. Het betreft hier de vernieuwde Perfekt 400 met modern hoekig design. Onder het moderne plaatwerk verschuilt zich de identieke trekker als de ronde Perfekt 400.
Foto 7 Hanomag WD Grosspflug 80 PS van Saller in 1:32. Dit model is leverbaar van Saller in twee schalen; 1:87 en 1:32. Het miniatuur is zeer gedetailleerd, alle exacte afmetingen werden overgenomen van het echte exemplaar. Er bestaat nog maar één exemplaar in 1:1. Met de Hanomag WD Grossplug deed Hanomag zijn intrede in de landbouw in het jaar 1912.
Foto 8 Hanomag WD R 28/32 van Bukhi in 1:32. Begin jaren ’90 kwam dit miniatuur op de markt in een oplage van 200 stuks. De keuze bestond uit grijs of blauw (zoals het gefotografeerde exemplaar). Het betreft hier de straatversie op “Gummi”.
Foto 9 Van Links naar rechts: Hanomag SS 100 Gigant (werd ook veel gebruikt voor transport van landbouwproducten), Hanomag R 40, Hanomag SS 20. (ook wel bekend als “Bauerntaxi” = boerentaxi). Eind jaren ’80 bracht Steam & Truck deze serie Hanomag’s uit in schaal 1:43. De modellen zijn gegoten in Engeland door M&T in Birmingham.
Foto 10 Hanomag R 28 van Minichamps in 1:18. Een prachtig gedetailleerd miniatuur van Minichamps, het miniatuur wordt geleverd in de originele Hanomag/blauw groene kleur.
Foto 11 Union Hanomag Bautz 300 van Sikkema in 1:32. Eind 1962 ging Hanomag een samenwerkingsverband aan met Bautz. Hanomag levert de tractoren boven de 25 PK en Bautz levert kleine tractoren en machines. De gehele serie tractoren werd geleverd in de kleuren rood met créme velgen. Eind 1963 werd het samenwerkingsverband ontbonden.
Moto 12: Modellen van Agrarfox 1:32 gemaakt in opdracht van Jan Boomgaarden verlag, Eilbote versand. Links is Brillant 600, midd. is Granit 500 en rechts is Perfect 400.
Het blijft niet bij schaalmodellen alleen, nee ook de echte trekkers nemen een belangrijke plaats in bij Ko, hij heeft er al een flink aantal staan. Niet allemaal in even goeie conditie, want er is zelfs een trekker puur voor de onderdelen gekocht. In het restauratiewerk gaat de meeste tijd zitten, niet altijd even gemakkelijk naast een drukke baan. Maar toch lukt het om telkens een trekker onderhanden te nemen. Ook wordt er soms deelgenomen aan een toerrit met een of meerdere trekkers. Ko is lid van verschillende oldtimerclubs, goed voor de contacten. Alles wat van Hanomag is of erover gaat is trouwens welkom, van schaal 1:1 tot heel klein, ook folders en instructie en onderdelen boeken behoren tot de verzameling. Maar dan moet het wel bijzonder spul zijn want als ik zag wat hij allemaal al heeft….
De Hanomag website wordt onderhouden door de oudste zoon, Edwin. Die heeft het er druk mee, want de site wordt goed bezocht en zijn veel vragen. Het is interessant om ervaringen en afbeeldingen onderling uit te wisselen met mensen van over geheel de wereld. Tot zover over Ko en Hanomag. Wie er nog meer over wilt weten moet hem maar eens aanspreken.