Nieuws
03 februari 2019

Indoor treffen met Gloeikoptractoren en Statische motoren

Zondag 3/2/19 brachten Wout van Delft en ikzelf, samen met de gebroeders De Graeve-De Braeve
een bezoek aan het indoortreffen van de Gloeikoppers uit Meerle, nabij de Nederlandse grens richting Breda.
Tweejaarlijks organiseren deze Gloeikoppers een heus Gloeikoppers weekend te Wortel, een deelgemeente van Hoogstraten.

De Gloeikoppers zijn een besloten vereniging van de Gloeiende ééncilinder tractoren en motoren met een beperkt aantal leden.
Sinds 2004  runnen 4 families deze vzw met voorzitter Frans Oomen en leiden alles in goede banen voor hun openlucht activiteiten.
Helaas hebben deze mensen de laatste malen iedere keer de weergoden tegen gehad en verliep het telkens in een echte modderpoel en regenbuien.

Om volledig onafhankelijk te zijn van het klimaat kwam de idee om voor de eerste en enige maal een tweedaags indoortreffen te organiseren 
met enkel  gloeikoptractoren en -motoren. Een initiatief waar ze heel goed in geslaagd zijn.

Aan de inkom stond een dubbel getrokken éénschaar ploeg, enkele Ursus gloeikoppers en natuurlijk de legendarische Lanz-Bulldog tractoren.
Ook een stationaire Ursus C45, bouwjaar 1952 made in Warschau, Polen verwelkomde de bezoekers op het buiten terrein met daarnaast enkele gloeikop sloperijtractoren.

Eénmaal binnen in de verwarmde hal stonden 4 rijen gloeikoppers heel netjes opgesteld met eerst de 11 verschillende merken gloeikopper tractoren en aantal stationaire motoren. Er waren in totaal 110 tractoren tentoon gesteld en 11 statische motoren met bouwjaren van 1912 tot 1964. De items werden aangebracht uit 4 verschillende landen, namelijk België, Nederland, Duitsland en Engeland . Zelfs ééntje van het Nederlandse eiland Texel was afgezakt naar het indoortreffen om de trekker tentoon te stellen.

Op de eerste rij troffen we de 11 verschillende merken van tractoren met een gloeikop, allen door 1 exemplaar vertegenwoordigd, van Lanz Bulldog, Pampa, Ursus en meerdere. Ook enkele  rariteiten zoals Bollinder Muntell en een Lanz Bulldog vrouwentractor uit 1941. Deze laatste was ontwikkeld in opdracht van Adolf Hitler om een licht bestuurbare tractor te produceren voor de dames, daar de meest mannen waren opgeroepen door het leger tijdens de WO II.  Ook de 6 verschillende stationaire motormerken stonden op dezelfde rij. 

In de andere rijen vonden we netjes opgesteld de verschillende modellen per merk, op bandenuitvoering, ijzeren wielen en sommigen op stoom met houtkachels.  Aansluitend aan de tractoren stonden nog enkele stationaire motoren met o.a. een Duitse scheepsmotor uit 1929 met een 6 PK vermogen van het merk Leising.
Niet alleen materialen troffen we op zondag, ook enkele leden van onze club en andere oldtimerfanaten die allen konden genieten van deze tentoonstelling.
Alle verschillende tractor- en motormerken opnoemen zou een te lange rij worden. Diegenen die het treffen bezochten, kunnen in ieder geval terugblikken op een rijk gevulde “gloeikoppersdag”.

Van onze club uit wensen wij deze mensen verder veel succes met hun uitzonderlijke club en tractoren.
Meer info hierover kan U vinden op  http://degloeikoppers.be

Tekst en beeld : Raf Janssens 

 

 

 

 

 

Gerelateerd