Nieuws
29 januari 2017

OTL-landbouw miniatuurbeurs overleefde verplaatsing

Blijft grootste beurs van België!

Toch kleine krimp in vaste bezoekers aantal.

Guy Van Rysseghem

Als een tijdbom die ontplofte, zo viel het nieuws bij het OTL-bestuur op tafel toen bekend raakte dat het complex Uyttenhove niet meer beschikbaar was voor de organisatie van de jaarlijkse miniatuur landbouwbeurs eind januari. Het vertrouwde gemeentelijke complex Uyttenhove te Zeveneken bleek afgekeurd te zijn. Niet veilig genoeg, brandgevaar, kortom op hoger niveau zou men spreken over een “failed state”, in dit geval een falend gemeentebestuur. OTL kwam hierdoor net als vele andere verenigingen uit Lochristi danig in de knel.

Op zoek naar geschikte locatie

Waar vinden we een geschikte locatie, was een moeilijke opgave. Koortsachtig werd gezocht in Lochristi, Laarne, Gent, Lokeren, ja zelfs tot in Temse. In meerdere gevallen was de locatie te duur en was er onvoldoende parking. Op andere plaatsen zoals in Destelbergen was de beschikbare ruimte te klein. Elders nog was er dan helemaal geen verwarming, en op de laatste zondag van januari kan het nog flink vriezen, gevolg zulke plaatsen moesten noodgedwongen worden geschrapt. Uiteindelijk ging het OTL-bestuur uit pure armoede in op het voorstel van het schepencollege uit Lochristi, en werd beslist om de miniatuurbeurs in een tent op het provinciaal domein te Wachtebeke te organiseren. Weliswaar in een tent die 1/3 kleiner was. Qua kosten ging Lochristi bij springen zodat de organisatie evenveel  kost als in Uyttenhove maar toch met dien verstande dat de nuttige beschikbare tentoonstellers oppervlakte heel wat kleiner was dan naar gewoonte.

Te veel aanvragen, te weinig ruimte

De inschrijvingen van de standhouders liepen vlot binnen. Te vlot, er schreven voor 100 lopende meter te veel standhouders in. Gevolg: iedereen moest 25% van zijn standruimte inleveren. Op 1 januari liepen de inschrijvingen af. Een 8-tal standhouders hadden deze deadline aan hun laars gelapt en werden bijgevolg niet meer toegelaten. Er was zelfs één standhouder die zonder zich vooraf te melden op de dag zelf verscheen. Er was helemaal geen plaats voor hem, hij mocht onverricht ter zake terug keren.

Opbouw verliep vlot

Zondagochtend reeds om 6.45 u daagden de eerste standhouders op. Op het domein zelf stond alles via grote banners heel duidelijk aangeduid. Exposanten konden met hun wagen tot aan de tent rijden. De opbouw verliep vlot, maar dat was ook te danken aan het feit dat de OTL-medewerkers de dag voordien al heel wat hadden klaar gezet. Gewoonlijk werd de landbouw miniatuurbeurs met een thema indeling georganiseerd. In de tent op het provinciaal domein bleek dit praktisch niet mogelijk te zijn. Standhouders kloegen niet alleen over hun beperkte ruimte. Uyttenhove straalde ook een charme uit die hier in de tent volledig niet aanwezig was.

De echte verzamelaars vonden de weg

Vanaf 10 u. gingen de deuren van de miniatuurbeurs open. De echte verzamelaars lieten zich door de nieuwe locatie niet afschrikken. Om 11.45 u. waren al meer dan 1.000 bezoekers de inkom gepasseerd. Vooral een jeugdig verzamelaars publiek viel op. Om 12 u viel de bezoekersstroom even stil. Maar om 14 u. begon de volkstoeloop opnieuw. Bezoekers werden geteld uit Nederland, Luxemburg, en Frankrijk, een vast publiek. Maar ook uit eigen land van Veurne tot Bree, van Zeeuws-Vlaanderen tot Polen ..., uit alle hoeken van het land daagden ze op. Wat die Polen betreft, voor alle eerlijkheid, die waren met de fiets, ze woonden in Wachtebeke!

Om de 2 u. gratis abonnement op “De Loonwerker”

Bezoekers werden via een shuttle van de parking naar de tent gebracht. De shuttle zelf was een attractie op zijn eigen. Een kermis woonwagen waarin 35 personen konden plaats nemen, werd getrokken door een old timer.

De miniatuurbeurs organisatie maakte uiteraard de nodige publiciteit in de diverse landbouwbladen, via radio 2, en de moderne middelen facebook en internet. Om de beurs aantrekkelijk te maken voor het publiek werden er om de 2 u. onder de aanwezigen een gratis abonnement  op “De Loonwerker” uitgeloot. Ook het jonge publiek werd niet vergeten. Tekeningen mochten gekleurd worden en werden beloond met miniatuur landbouwmachines. Er was zelfs een 38-jarige jongere die netjes binnen de lijntjes had gekleurd.

In de toekomst nog betere locatie

Opvallend als gevolg van deze nieuwe locatie op het provinciaal domein was de afwezigheid van diverse personaliteiten uit Lochristi en omstreken. Bekende OTL-leden vonden blijkbaar deze keer de weg niet. Al bij al goed voor, in vergelijking met vorig jaar, een paar honderd minder bezoekers. In Wachtebeke noteerde men 2.017 betalende en niet betalende bezoekers, dat waren er 2 à 300 minder dan vorig jaar.

Om de naam en faam van de beurs te bewaren zal voor volgend jaar gezocht worden naar een grotere locatie met in de directe nabijheid een grote parking.

Globaal genomen mag gesteld worden dat ondanks alles de standhouders toch tevreden huiswaarts keerden. Heel wat miniatuur modellen gingen over de toonbank ter waarde van 10 tot 5 à 600 euro ’t stuk. De ernstige verzamelaars waren present en dat is volgens organisator Raf Janssens het voornaamste. Deze beurs blijft belangrijk en dat bewijst de aanwezigheid van een kleine verkoopstand en een ledenwervingsstand van LCN. Dat is de grootste landbouw miniaturenclub in Europa.

Gerelateerd