Nieuws
30 juli 2022

Bus uitstap naar het Historisch Festival in Panningen

Zaterdag 30 Juli  2022 - bus uitstap naar het Historisch Festival in Panningen

Voor 8° maal werd er van onze club uit een bezoek gebracht aan het HF festival in Panningen .

Een jarenlange traditie vond zijn vervolg in het weekend van 30 en 31 juli 2022 met dit jaar op het podium de Crossley gasmotor, een zogenaamd “J” model.

Voordelen van de bus.

Met een aantal enthousiaste deelnemers werd de rit ingezet vanaf 8u op het OTL terrein met daarna een tussenstop langs de E34 in Kemzeke. Van daaruit ging het rechtstreeks naar het Historisch Festival waar de Bus kon parkeren op een speciaal voorziene parking voor Autocars. Een dubbel voordeel daar het maar 100m van de inkom is en tweede voordeel, is het handig voor degene die iets aangekocht hebben niet te verdienen te sleuren in de loop van de dag om hun aangekochte materialen eventueel in de ruim voorziene bagageruimte van de Bus kunnen deponeren.

Bekende gezichten
De inkomtickets had iedereen bij de hand daar deze in voorverkoop besteld waren en iedereen vlot de inkom kon passeren. Het traditioneel eerst wat men dan aantreft is de ligweide met allerhande standen met onderdelen zowel nieuw al gebruikt, standen met kledij, mysterieuze standen waar je tussen het ruime gebruikte items sommigen wel hun gading konden vinden. Aantal anciens die regelmatig met hun stand op onze events aanwezig zijn kregen  bezoek van een groot aantal leden van onze club  al dan niet reizigers met onze bus. Steeds zeer aangenaam om verwelkomt te worden door deze standhouders en waar er afspraken werden gemaakt voor onze Ruilbeurs in Oktober.
Wie deze ligweide bezocht en zijn ding niet kon vinden, zal het nergens vinden .

Van daaruit gingen we verder het tweede terrein op waar er een om en rond de 2000 tractoren ten toon stonden met daarnaast een 500 tal statische motoren. Een opsomming van de verschillende aanwezige merken is onbegonnen werk, daar er menige tractoren niet te vinden zijn op andere evenementen. Van ijzeren of rubber wielen tot rupsen met daarnaast meerdere stoommachines, allerlei soorten waren er te zien. Soms hele rijen van zelfde merk door 1 verzamelaar of van een groep verzamelaars . Regelmatig konden we een  groep vrienden of familie aantreffen di eer echt weekendje uit van maken en op stoelen of zetels onder een tent tussen de tractoren door genieten van hun verzamel objecten en de sfeer om en rond dit treffen.

Niet alleen tractoren.
Tussen de tractoren door werden we dikwijls aangesproken door andere oldtimer liefhebbers of leden van OTL wat meest leuke babbel kon leiden of samen in groep het terrein verder afwerken.
In Panningen is er echt heel veel te zien, iets te ruim om alles in 1 dag te bezichtigen waardoor er soms keuzes dienen gemaakt te worden. Zo troffen aantal oude ambachten zoals klompenmakers, houtzagen met tractoren voorzien van een dorspoelier of via statische monteren. Er was grondbewerking en ook door de Ex-voorzitter  van HMT Dhr. Laremans met familie en vrienden het historisch grondverzet met kabelkranen en de vroegere eerste hydraulisch kranen, 
Tractoren met de vroegere grondkarren welke automatisch hun lading losten door juiste verdeling van het zwaartegewicht van de lading grond. Deze karren werden indertijd veel gebruikt bij de aanleg van de eerste snelwegen onder andere in België.
 

Rijdende voorstelling.
Een oldtimer trekkertrek wedstrijd was er ook het hele weekend te zien met stomende en puffende tractoren maar zonder technische snufjes op verzwaarde motoren om meer kracht om te brengen.
Bij genieten van een drankje, brood of friet kon men genieten van vooral de speciale Oldtimers die een ritje maakten op en rond het terrein. Een mooie verademing bij het rustig zitten op een bank of stoel en al het moois te zien voorbij rijden. Men kon ook op een aanhanger achter een Oldtimer heel het terrein verkennen op een zeer rustig tempo. En dan mogen we nog het Historische kermis gebeuren niet over he hoofd zien wat voor de kleineren een leuke toevlucht was.

 

Genieten van alle rust op de bus
Met dit verslag hebben we maar een habbekras kunnen neerpennen wat er rum te zien is om dit Historisch Festival in Panningen. Zeker een aanrader voor volgend jaar het laatste weekend van juli.
Iedere Oldtimer liefhebber dient zeker dit mekka van Oldtimers minimum enkele malen te bezoeken.
En zoals begin van het verslag vermeld heeft de rit met bus toch aantal voordelen. Moe van het stappen kan men op de terugweg zalig genieten van de terugreis in een luie zetel. Wat moet het nog meer zijn. OM 8u vertrokken en omstreeks 19u30 waren we via Kemzeke terug in Lochristi na een prettige uitstap gehad te hebben.

Beeld en tekst : Raf Janssens

 

 

Gerelateerd