Nieuws
29 juli 2023

Busbezoek aan IHF Panningen 29/7/23

Busbezoek aan IHF Panningen 29/7/23
Tekst: Raf Janssens
Beeld : Pascal Peeters en Raf Janssens

Voor de 9° maal reden we met op zaterdag 29 juli een bus naar 42° Historisch Festival in Panningen.
Een 42 jaar oude traditie met een 2400 tractoren en 400 statische motoren vindt zijn vervolg in het weekend van 29 en 30 Juli 2023. Een bijna niet te missen event voor alle Oldtimer fanaten. Er is nog altijd het gezegde, Wie het in Panningen niet kan vinden, vind het nergens. Het Event is nog steeds het grootste Oldtimer Festiviteit in Europa.

Nieuwe stretegie in de opstelling
Het was even wennen met de vernieuwde strategie van de Organisatie op het terrein.
Bij aankomst troffen we andere jaren Kapingwagens en de Ruilbeurs, dit jaar was het gewijzigd met eerst een hele reeks Europese en USA oldtimer vrachtwagens en Autobussen. Wat op zich toch een meerwaarde gaf aan het HIF. Dit kwam door stand door de samenwerking FIVA

FIVA (International Federation of Vintage Vehicles) is een wereldwijde non-profitorganisatie die zich inzet voor de bescherming, het behoud en de promotie van historische voertuigen. Het werd opgericht in 1966 en is actief in meer dan 80 landen en vertegenwoordigt miljoenen liefhebbers van historische voertuigen over de hele wereld. Sinds 2017 is FIVA een partner van UNESCO in consultatieve status, die het auto-erfgoed van de wereld en de bijbehorende cultuur vertegenwoordigt. Waarbij BFOV in België ook samenwerkt met deze organisatie.

Porsche Thema met verdoken Deutz motoren
Het thema was in 2023 Porsche tractoren waarbij de Porsche Master eervol op het podium pronkte. Verder waren een hele reeks Porsche’s tentoongesteld van de één tot de 4-cilinder. Er stonden ook 2
weemde eenden in de bijt, namelijk een Porsche Senior en Porsche Brutus. Beiden waren omgebouwde Porsche’s met een 6 cilinder Deutz motor ingebouwd. Dus niet echt “Porsche”.

Verder troffen we de alom gekende merken die we normaliter treffen op een groot evenement zoals in Panningen. Sommige verzamelaars plaatsten hun trekkers van een bepaald merk op een rij dikwijls van klein naar groot. Een aantal uitzonderlijke merken konden we treffen evenals de Amerikaanse mastodonten.  En natuurlijk het grondverzet van de Familie Laarmans ( de vroegere voorzitter van IHF) met daarnaast de Gloeikoppers met een getrokken niveleerblad. Demo’s welke ieder jaar groot aantal nieuwsgierige lokt.

Eerste voertuig ter wereld dat zichzelf kon voortbewegen.
Een groot blikvanger op het terrein bij de tractoren was de Cugnot’s Fardier.
Nicolas-Joseph Cugnot, (Void-Vacon, 26 februari 1725 – Parijs, 7 oktober 1804) was een Franse uitvinder en kan worden beschouwd als de uitvinder van het eerste voertuig dat zichzelf kon voortbewegen. De op een stoommachine gebaseerde auto ontwikkelde hij in 1769. Het jaar daarop bouwde hij een verbeterde versie. Het zware voertuig had twee wielen aan de achterzijde en een aan de voorzijde. In 1771 veroorzaakte hij het eerste gemotoriseerde verkeersongeluk door tegen een stenen muur aan te rijden. Na het ongeval, en vanwege financiële problemen, stopte hij met verdere ontwikkelingen. Zijn uitvinding werd verder verbeterd door Richard Trevithick.
Het voertuig weegt 2800 kg en heeft een laadvermogen van 4000 tot 5000 kg.
De maximale snelheid is 3.5 km/u. De tentoongestelde Fardier is een replica gebouwd door Assotiation Fardier du Cugnot in 2010.


Onderdelenmarkt en Ligweide
Niet te missen in Panningen is de Ligweide met een groot aantal marktkramers met zowel gebruikt als nieuwe onderdelen. Meerdere standhouders zijn bekend van bij ons waaronder Remt Godlieb met zijn STIO stand welke ons van harte verwelkomde . Ook aantal standhouders met miniaturen konden we daar terugvinden of aan de rand van het Oldtimer terrein.

Wanneer men alles wil bezichtigen tijden dit event dient men eigenlijk 2 dagen voor uit te trekken wat sommige diehards wel doen. Dit was voor onze busreizigers niet haalbaar waarbij we omstreeks 17u de bus instapten na toch een geslaagd bezoek en tevreden huiswaarts keerden.

Gerelateerd