Nieuws
17 mei 2015

Historische Dagen O.T.L."De Lozen Boer"

Rondrit op zaterdag
Na enkele vergaderingen met onze, ondertussen bijna vaste, route-uitstippelaars Walter, Paul en Willy wisten we op voorhand al dat we weer een prachtige rit in het verschiet hadden qua natuurpracht en tussenstoppen. Onze rondritten genieten bekendheid  want ook dit jaar mochten we een heel grote opkomst noteren, waaronder tal van nieuwe namen. De enige factor die je als bestuur niet in de hand hebt bij het organiseren van een dergelijke rondrit is uiteraard het weer, maar het moet gezegd worden, eigenlijk viel het al bij al nog heel goed mee.

Koffie in de schuur
Terwijl alle deelnemers verzamelden op het terrein, al dan niet voorzien van een aanhanger met een tweede trekker erop , kon iedereen al in de OTL schuur genieten van de voor iedereen voorziene boterkoek met een lekker tasje koffie of fruitsap. Onmiddellijk werden enkele “nieuwe” (net gerestaureerde) trekkers onder de loep genomen en uitvoerig becommentarieerd. Uiteraard volgen dan automatisch de verhalen van vroeger over de herkomst, verkopers-van-in-den-tijd e.d., en voor we het wisten gaf den klok al aan dat het hoog tijd was om te vertrekken.

Regen en Pechverhelping
Het eerste deel van de rit bracht ons van Lochristi via Destelbergen, Laarne, Wetteren richting Masssemen. Onderweg passeerden we enkele prachtige verzichten en bezienswaardigheden zoals het kasteel van Laarne (een prachtig bewaard kasteel uit de 11e-12e eeuw, dat nu dienst doet als museum en vooral als locatie voor trouwfoto’s). Jammer genoeg moesten we in het eerste deel van onze dag tot tweemaal toe even halthouden omdat er een deelnemer langs de kant stond met pech. Uiteraard werd er door de OTL leden direct aan pechverhelping gedaan en ontstonden er soms wel grappige taferelen. Tot op de dag van vandaag vragen de mensen in Wetteren zich nog af, hoe je met een kleine Zetor trekkertje een enorme Unimog kan voortslepen…

LunchTime
Onze lunch werd geserveerd in café parking te Massemen  en was gerust te klasseren in de categorie UITSTEKEND. De sandwiches waren heerlijk en supervers en de soep smaakte gewoonweg naar meer. Moesten de uitbaters soep verkocht hebben in potten, dan waren er verschillende mensen die ze zouden meegedaan hebben ! Eens de soep wat gezakt was kon iedereen nog genieten van een consumptie naar keuze en werden kort daarna de eerste tractoren gestart voor deel 2 van onze dag.

Kalkens Natuurgebied
Deel 2 bracht ons van Massemen, terug via Wetteren richting Kalken. Eens over de Schelde hadden onze routebedenkers een van de mooiste stukken natuur van de streek op het programma gezet. Via het jaagpad langs de Schelde kwamen we de Kalkense Meersen binnengereden. De Kalkense meersen is een natuurgebied van bijna 800 ha groot waar een unieke fauna en flora aan een grote opmars bezig zijn. Eens door deze natuurpracht gereden te hebben, kwamen we al vlug aan onze namiddagstop genaamd café De Schorpioen, in de volksmond “Bij de woesten”.

Perfecte samenwerking
Na één of meerde dorstlessers genuttigd te hebben konden we het laatste stuk richting OTL terrein aanvangen.  Dit laatste stuk bracht ons via Kalken en Lokeren terug richting Lochristi waar we perfect op ons voorziene einduur terug het terrein kwamen opgereden, en waar iedereen nog kon genieten van een heerlijke BBQ met Krielaardappelen.
Graag nog een woordje van dank aan de deelnemers, de routebedenkers en de begeleiders, want zonder hen zou het allemaal weer dat tikkeltje moeilijker gegaan zijn  !

Hanomag Feestdag op Zondag fot
Door toedoen van een super samenwerking van onze bestuursleden en een aantal vrijwilligers van onze leden was het terrein reeds grotendeels opgebouwd vanaf donderdag en werden de laatste loodjes gelegd op vrijdag met onder meer het podium van Aimé welke net als andere jaren vakkundig geplaatst kan worden met de hulp van Wout .  De schuur, het terrein , de bar, vlaggen , nadarhekken enz. werd in een record tempo klaar gestoomd door onze anciens Marc en Marc, Leon en Marcel en onze bestuursleden. Mits een goede voorbereiding en planning verliep alles vlot en versiering van terrein door vlaggen en doeken was zoals steeds in handen van Eric. Dit alles resulteerde in een mooi resultaat.

Gregoire techneuten
Onze mannen hadden in de loop van het jaar de Gregoire Dorskast onder handen genomen en zoals beloofd aan de familie Gregoire zouden we deze kast doen dorsen op onze Histo Dag. Menige voorbereiding, aanpassingen, opmeten en bestellen van Gates riemen  resulteerde in een uitstekende werking van deze Gregoire welke enkele weken op voorhand test had gedraaid met een trekker van André Noppe. Einddoel was bereikt  en machine werkte als nieuw, enkel het fijne resultaat van het graan dorsren dienden we nog af te wachten. Maar het technisch team had er een goed oog in .

Vlotte aanlevering
Reeds vanaf zaterdag in de late namiddag arriveerden de eerste machines, standhouders en tractoren voor de Historische Zondag. Allereerst was er de Smetryns zelfrijdende dorsmachine van Karel Van Poucke  welke volledig voorbereid was op een dorsdemo met zelf geoogste graanbundels. Daarnaast was Jozef van Puyvelde al volop aan de gang om zijn 12 oldtimers tijdig tegen zondag morgen op het terrein aan te leveren. Bij de onderdelen standhouders hadden Stio, Doevendans en nog paar standhouders zich verontschuldigd omwille van een gelijk vallende grote beurs in Duitsland. Doch niet getreurd , wij maakten er het beste van.

Morgenstond heeft goud in de mond
De eerste standhouders voor de rommelmarkt stonden reeds aan te schuiven aan de poort Vanaf 6u in de morgen om toch bij het openen van de hekkens om 7u de beste standplaats te bemachtigen. Wout Jan en Marc met ondersteuning van enkele sympathisanten konden de stroom van deelnemers netjes in de hand houden en elkeen een plaats geven op de weide. Ondertussen kwamen de standhouders ook aan voor de onderdelenmarkt en in grote getallen de tractoren voor onze statische show met als thema Hanomag.

Spek en ei
De kermis attracties stonden reeds opgesteld enkele dagen voordien waaraan verder verschillende standen met oude ambachten er tegenaan werden geplaatst om er een echte feestdag van te maken. Het zonnige klimaat op deze zondag speelde natuurlijk een grote positieve rol bij de opkomst van deelnemers en bezoekers. Alle tractoren foto44 met op de kopakker de  Hanomag tractoren werden mooi op rij gezet door Maarten en enkele employés. Dit thema bracht een 20-tal Hanomag tractoren op de been waaronder een groot aantal mooi gerestaureerde exemplaren. Paul en C° hadden boterham met spek en  eieren voorzien voor degenen welke zondag met hun trekker aanwezig waren op het terrein, dit bij een warme koffie maakt reeds van in de morgen een gezellig ontbijt en sfeer in de schuur.

Waaier aan bezoekers
Vanaf 9u waren de eerste bezoekers reeds op het terrein vooral gericht op de Rommelmarkt of Vlooienmarkt zoals onze Noorderburen het noemen. Deze aparte markt, indertijd aangebracht door toenmalig bestuurslid Danny Steels brengt een groot en ruim publiek op de baan waarvan toch een groot aantal ook benieuwd is naar het Oldtimer gebeuren van tractoren en ook de oude onderdelenmarkt. Zelfs de standen met nieuw gereedschap  konden mee genieten en een graantje meepikken van Jan met de Pet meerde hobbyisten, knutselaars en handige Harry’s welke toch altijd iets kunnen gebruiken. Mede door deze markt begeven de buurt- en gemeente inwoners van Lochristi zich als een uitstap naar ons terrein en vinden het lucratief om het te koppelen aan onze oldtimers waar ze anders geen oog voor hebben. Menige van hen ontmoeten hier buren of kennissen uit de Oldtimerwereld  en bij een lekkere pint of koffie komen de gespreken op gang en is de sfeer er in gezet voor de hele dag.

Uitgebreid aanbod
Terug komend op ons hoofddoel, de tractoren mogen we terugblikken op een mooi aantal deelnemende tractoren en statische motoren waarvan de kwantiteit en  kwaliteit steeds toeneemt.  Mooi gerestaureerde of nog in originele kleur of in goed bewaarde roest toestand, zelfs rariteiten zoals de Zwerg Diesel van Willy uit Lede , alles was te zien op ons terrein waar we dankbaar en fier mogen zijn aan onze leden en andere deelnemers. Vanaf 10u waren alle machines en standen aanwezig waaronder ook de smisse van Willy en de schapen scheerders unit van Gilbert. Alles was mooi klaar op er terug een happy day van te maken en dit lukte ook.

Ieder zijn plek
Op de middag stroomden de bezoekers de schuur binnen om aan tafel te gaan voor hen welke de BBQ  gereserveerd hadden en konden aanschuiven aan de verzorgede BBQ van Rik. Het was soms even spannen om iedereen een zitplaats te geven, doch alles verliep vrij vlot tussen de menigte van tafelgangers en heb welke zaten te genieten van een drank en een daarbij horend al dan niet ludiek of diepgaand gesprek, alles was  mogelijk in deze gemoedelijk ruimte in de open schuur bij een zonnig klimaat.

Dors demo
Reeds in de voormiddag en verder in de loop van de namiddag waren de verschillende demo’s van start gegaan. Een team van deskundigen en de aandrijftractor van Gilbert met toezicht van Karel en Stanny Gregoire verliep het dorsen van onze kast uitmuntend en kwam het graan meer dan zuiver uit de machine. Missie geslaagd dus. Daarnaast stond de Smetryns van Karel ook op volle toeren te draaien met hetzelfde resultaat welke deze machine reeds jaren haar naam mee heeft gemaakt. Het dorsen bij beide machines kwam van de oogst van Karel welke deze vorig jaar had binnen gehaald. 

OTL lid en Harmonie lid
Ondertussen draaiden de verschillende demostanden onder ruime belangstelling, zowel het schapen scheren IJzer smederij, opstarten van gloeikop motoren, statische motoren, klompenmaakster, vlasspinster en voor de kleineren de kermismolen, ballenkraam enz.
Gading in overvloed voor onze bezoekers welke in een stralende zon konden genieten van dit alles al dan niet in gezelschap van vrienden en/of kennissen.  Na de BBQ  ging de geüniformeerde Harmonie “Willen is Kunnen” uit Lochristi van start op het podium welke een rustige aangename sfeer creëerden op het terrein waaronder de vrouw van Aimé deel uitmaakte en normaliter Aimé zelf ook, doch de tractoren eisten al zijn aandacht op waarbij hij een keuze moest maken.  Ook na de middag deed een gelegenheid Witte Pater met kwispel zijn ronde tussen de tractoren en bezoekers. Tot een huwelijk werd zelfs aangekondigd in de schuur door de Pater Tony.

Levende tractor legende
Onontbeerlijk natuurlijk op onze showdag is de aanwezigheid van Oldtimer fenomeen Piet Verschelde welk als een encyclopedie de gegevens van de meest op aard aanwezige tractoren als een computer in zijn hersencellen heeft zitten. Altijd dankbaar als we Piet op ons terrein hebben om de defilé te commentariëren terwijl de tractoren één voor één de schuur en toeschouwers langsrijden. Een kleine moeite voor Piet om van iedere tractor een kort maar goed verhaal te maken voor zowel de leek in tractoren als de echte Oldtimer kenners.    

O.T.L. Award
In de loop van de dag had een jury zijn ronde gedaan om na wijs beraad en moeilijke beslissingen de verschillende prijzen toe te kennen. Deze werden toegekend voor de meest originele tractor aan van Broeck Davy uit het Nederlandse Kapellebrug met een John Deere Duit 1937. Prijs voor meest aanwezige tractoren ging naar Jozef Van Puyvelde uit Belsele met een aanbod van 12 tractoren. De oudste motor op het terrein was de Lister motor van Warrens Rudi uit het Nederlandse Clinge uit 1935. De mooist gerestaureerde ging naar Lanssens André uit Leffinge met zijn  Allgaier  A 111 uit 1954 en de Eervolle Hanomag Award was voor Devos Hilaire en Mia met hun Hanomag R75 uit 1959.
Deze prijstoekenning werd als afsluiter op het podium overhandigd aan de winnaars door onze mascotte Liesbeth waarbij de winnaars er nog 3 zoenen van de dame bovenop kregen.

Eind goed al goed
Dit was de afsluiter van ons 11* geslaagd Oldtimer evenement waarbij ons bestuur iedereen wil bedanken die een steentje heeft bijgedragen aan het welslagen van dit weekend.
Zo kunnen we reeds vooruit kijken naar de volgende evenementen dit jaar en ons voorbereiden op onze 12° historische dagen in 2016.

Verslag : Maarten Verdonckt / Raf Janssens
Foto’s : Pascal Peeters. Lut Laureys/Het Nieuwsblad  

Gerelateerd