Zeven een magisch getal
ZEVEN TREKKERS OP HET ERF IN SINT-GILLIS-WAAS
Guy Van Rysseghem
Zeven is een magisch getal. In de bijbel spreekt men over de zeven plagen van Egypte. Met zeven bedoelt men veel. Bijvoorbeeld als iemand na veel aandringen nog geen antwoord geeft: “Ik heb het hem zeven keer gevraagd!”. Ook in sprookjes heeft men het dikwijls over het getal zeven, denk maar aan Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Zeven is een magisch getal. Ons OTL-lid Marc Van As uit Sint-Gillis-Waas heeft zeven oldtimer trekkers op zijn erf. We trokken op bezoek naar Sint-Gillis-Waas en kwamen terug met een magisch verhaal.
Nabij de Nederlandse grens, maar geen grensgeval!
Het Waasland, vlakbij, en toch een heel eind ver weg. In één van die polderdorpen kwamen we terecht bij Marc Van As (70) en echtgenote Margriet Reyns. Aan de Reepstraat houden ze er een ganse schuur oldtimer trekkers op na. Maar daar bleef het niet bij, we werden ook geconfronteerd met de trekkers van buurman Wout van Delft (69) begot een ingeweken Nederlander dan nog. Nou ja, ondertussen via zijn huwelijk met Christiane Van Poucke is hij al lang ingeburgerd, en dat zonder ook maar één inburgercursus te volgen. Ze hebben daar allemaal goed de oldtimer microbe te pakken, want ook dochter Annet van Delft (de v van van met kleine letter, ’t zijn Hollanders hé!) is een echte oldtimer trekker Freek. Vader Wout is zelfs actief als bestuurslid bij OTL Lozen Boer. Hij is in feite de grondlegger van het OTL-gebeuren in dit Wase polderdorp.
Trekker herrees uit de grond als een fenix
Wout begon zijn beroepsloopbaan als leerjongen bij de plaatselijke smid in Goes. Eerst hoefijzers op paardenbenen leren slaan, vervolgens kwam de mechanisatie, de trekkers. Daarvoor trok hij naar Slootdorp, een plaatsje gelegen in de kop van Noord-Holland en nadien naar Wageningen. Na zijn huwelijk met de Wase Christiane Van Poucke werkte hij in België aan heftrucks, met andere woorden steeds in de branche van de mechanisatie. Eens op pensioen restaureerde hij een Holder tractor, een erfenis van zijn grootvader. Na deze eerste uitdaging had Wout de microbe goed te pakken. Via Peter Pieters uit buurgemeente Stekene leerde hij de werking van OTL Lozen Boer kennen. ’t Werd liefde op het eerste gezicht. Zijn allereerste deelname aan een OTL-rondrit gebeurde dan ook met zijn gerestaureerde Holder. Maar daar bleef het niet bij. Een Hanomag perfect 400 werd onder handen genomen. En als klap op de vuurpijl haalde hij letterlijk bij zijn buurman een R 19 Hanomag–die half vergaan als oud ijzer in de grond stak- weer uit de grond. Wout liet die R 19 Hanomag als een fenix uit zijn as herrijzen. Hij betaalde zijn buurman voor de trekker, de prijs van het oud ijzer. Het werd een heuse uitdaging, maar een wonder geschiedde. Het restauratie succes was zo groot dat uiteindelijk de buurman –gewezen eigenaar van de trekker- er zo fier als een pauw nadien mee deelnam aan een OTL-rondrit!
Aanstekelijke old timer microbe
In de Reepstraat, in de buurt van Wout van Delft, woont Marc Van AS, gewezen fruitteler in bijberoep, in hoofdberoep lasser. Terwijl Marc beroepshalve ging lassen, iets wat hij 32 jaar lang deed als buizen fitter bij Mercantille, werkte vrouwlief Margriet Reyns in de boomgaard met de trekker. Fruit plukken, sproeien, snoeien, gras afrijden, ze deed er alles mee.
Bij de OTL-club organiseerde men ooit een verzamelthema met als onderwerp de Ferguson trekker. In datzelfde jaar ging men de Ferguson fabriek in het Franse Beauvais bezoeken. Marc Van as die een Ferguson bezat kwam onder andere en via Wout van Delft op die manier bij OTL terecht.
De eerste trekkers die Marc in functie van zijn bijberoep bezat waren een Renault R 60, een 35X Ferguson en een Ferguson uit 1949 de lievelingstrekker van vrouwlief Margriet. Eenmaal dat het oldtimer trekker gebeuren zich bij Marc Van As had genesteld kocht hij nog een drietal trekkers bij waaronder een 35 Ferguson diesel die start op petrol en een Landini 5000.
De Landini werd grondig aangepakt, gerestaureerd en herspoten in de originele kleuren. De, uiteraard, verdwenen belettering was totaal verdwenen. Kathleen en Hilde van Fashion Graphics hebben toen nieuwe letters gemaakt en gemonteerd op de trekker. Eric Rotiers...................... had de juiste beletteringsformule uit Zwitserland gehaald. Vanuit de Reepstraat maakte Marc de tocht met zijn trekker naar Sint-Amandsberg om de belettering te laten plaatsen bij Hilde en Katleen. Tijdens deze rit met de lichten en zwaailichten aan had Marc een probleem door een te zwakke dynamo bij het terug willen starten in Sint-Amandsberg, de batterij was volledig plat.
Door voor alle opduikende problemen wist men een oplossing te verzinnen in Sint-Amandsberg en kon de Landini toch opgestart worden. Naderhand werd dit probleem opgelost door er een alternator op te plaatsen
In de schuur van Marc Van As prijkt ook nog een 7 jaar oude Ferguson 4255 met erop een plakker: “Ontpolderen Nee!”. Zulk een slogan hoeft geen commentaar. Wij zijn hier bij agrariërs met het hart op de juiste plaats.
Vrouwen op de trekker
Nee, dit is niet wat u denkt. De vrouwen in Sint-Gillis-Waas staan hun mannetje als het op oldtimer trekkers op aankomt. Vier jaar geleden begon Annet van Delft (35) –dochter van Wout- op het erf voorzichtig met de Ferguson uit 1949 van Marc Van As –herinner u, de lievelings trekker van Margriet- die net door vader Wout gereviseerd was. Annet kreeg de smaak te pakken en van dan af volgde het meerijden met de OTL rondritten. Vanuit Sint-Gillis-Waas rijdt Annet mee in konvooi aan 13 à 14 km per uur, met de trekker naar de startplaats anderhalf uur ver in Lochristi. Ondertussen bestuurt ze ook al de 35X Ferguson trekker. Samen met moeder Christiane Van Poucke vormen ze een heuse vrouwelijke divisie bij het Waaslandse OTL-gebeuren. Maar er zit meer in de pijplijn. Na Annet en moeder Christiane proberen de oldtimer fanaten uit het gezin ook Margriet Reyns opnieuw achter het tractor stuur te krijgen.
Na veel vragen, zagen en klagen en nadat het voorbeeld van ma Christiane werd aangehaald, heeft uiteindelijk Margriet ook beloofd om aan de OTL-trekker rondritten komende zomer deel te nemen. We waren ter plekke getuige van een historisch en emotioneel moment toen Margriet zei: “Ewel, ja!”
De emancipatie zet zich terdege door bij de OTL-werking, dat beloofd voor de toekomst.
In Nederland gaan ploegen
Zoals ik al schreef, Sint-Gillis-Waas ligt op de grens met Nederland. Dus niet verwonderlijk dat men al eens over de grens wipt met de OTL-trekkers. Vorig jaar in april organiseerde men op Nederlands grondgebied, in het dorp Clinge een ploegwedstrijd. Bezieler was Wout van Delft –al 3 jaar OTL-bestuurslid- die instond voor de praktische zaken. Hij kreeg niet alleen ondersteuning en hulp van Marc Van As, maar ook uit het verre Limburg kwamen de specialisten met tekst en uitleg. Tien deelnemers mag een succes genoemd worden. Een vervolg, een tweede uitgave is gebeurd in de herfst en de derde zal plaats gevonden hebben op 1 April. Ook Annet wil dan van de partij zijn!