Nieuws
01 september 2015

Oogststoet Oostakker

Nostalgische Traditie zonder nieuwe tractoren
De Oogststoet in Oostakker is een jarenlange traditie van Historie en Folklore die elk jaar een ruimer succes kent door het stijgend aantal deelnemers en bezoekers.  Reeds voor de derde editie was onze club vertegenwoordigd met een aantal tractoren en materialen mede door inbreng van Gerard Van Hoecke uit Oostakker.  Er werd ons zoals andere jaren gevraagd om met een 10-tal tractoren deel te nemen, wat op zich geen moeite is en steeds meer deelnemers sluiten aan bij dit festijn.
Van de organisatie uit wordt er gevraagd met echt Historisch materiaal deel te nemen en alles wat betrekking geeft op het Oogstgebeuren. Jammer genoeg was het de laatste jaren bij verschillende groepen deelnemers een show van mastodonten en nieuwe tractoren wat helemaal niet past in deze Oogststoet. Doch met de nodige diplomatie hebben de organisatoren de deelnemers aangespoord geen nieuwe tractoren te laten deelnemen in de stoet, wat dan ook gebeurde en waardoor alles terug nostalgisch naar voren kwam.

Georganiseerde deelname
Met onze mannen werd er tijdig samen gekomen op het OTL-terrein om alles aan te koppelen en machines op te laden zoals de dorskast, bietenmolen en kafmolen allen van het merk Gregoire. Verder werd de John Deere N°4 maaimachine meegetrokken en een PR wagen van de Werktuigendagen Oudenaarde. Op zich reeds een mooie stoet om tijdig aan te zetten richting Oostakker nadat de grootste dorst eerst gelest werd op het Bonanza terras. 
Onder leiding van ons technisch team Jan, Maarten en Wout werd alles gelost op het wachtterrein en gemonteerd aan de desbetreffende tractoren. Ondertussen was onze promogirl Delphine aangekomen foto 11  en werden de tientallen kilo’s snoep op de promowagen geladen om samen met de voorzitter langs de route uit te gooien naar de kinderen . Iedereen was in historische kledij in super goede stemming met het zonnige klimaat. Een halfuur aanschuiven eer de stoet kon vertrekken was geen punt voor onze deelnemers in goed gezelschap en bij een drankje.

Ruim aanbod
Traditiegetrouw gaat de stoet van start met 4 Belgische Trekpaarden bereden door 4 amazones.  Wat daarna volgt is een lange lijst van deelnemende groepen, muziekfanfares en harmonieën, organisaties, verenigingen enz. Door de afwezigheid van nieuwe tractoren, zagen we precies meer Oldtimer tractoren en paarden gespannen. Niet alleen paarden maar ook de befaamde 11-jarige os was terug van de partij Een schaapsherder met zijn kudde en 2 afgerichte Border Collie honden konden de schapen mooi in het gelid houden. Ook was er een melk/hondenkar waarbij de hond perfect afgericht was om op fluitsignaal aan te zetten met de kar of te stoppen. Verder waren nog een groot aantal oude machines en materialen van de partij, te veel om op te noemen. Een aanrader om aan deze stoet deel te nemen of te bezoeken. Een duizendkoppige menigte staat langs de straten en op het dorpsplein waar er gretig snoep wordt uitgegooid en iedere deelnemer de nodige aandacht krijgt van de speaker op het dorpsplein en aan de Burgemeester van Gent en andere VIP genodigden op het podium de nodige uiteenzetting geeft.

Afsluiten zonder dorst en veilig thuis
De tocht van enkele kilometers neemt toch enige tijd in beslag waarbij de laatsten de eindmeet passeren in het duister. Toch niet getreuzeld, na de stoet werd het nodige terug op de aanhangers geladen en konden we ons gezamenlijk naar het bruisende stadscentrum begeven waar er vlaaien konden geproefd worden die daarna meermalig werden doorgespoeld met een pint of frisdrank. Nog vóór middernacht maar met Oostakker nog in een bruisende sfeer, werden de tractoren terug gestart en is iedereen tevreden en voldaan terug thuis geraakt.  En zo kijken we reeds uit naar de volgende editie op dinsdag 30 augustus 2016.

Gerelateerd