Nieuws
29 januari 2023

Landbouw Miniatuurbeurs OTL: passie voor alle generaties

Tekst: Raf Janssens/Geert Herman
Foto’s : Raf Janssens en Pascal Peeters

Het was een plotse ommekeer om onze 13de miniatuurbeurs in een betaalbare locatie te kunnen huisvesten. Gestart in 2009 in de nostalgische gebouwen van Uyttenhove in Lochristi, waar onze beurs 9x kon doorgaan in een heel gezellig kader, waar menige bezoekers en standhouders met heimwee naar terug blikken. Helaas dienden we onze 10de beurs in te richten in een tent in het provinciaal Domein in Wachtebeke dit wel met Financiële steub van de Gemeente Lochristi, helaas niet voor herhaling vatbaar.

Alternatieve locatie
Er werd dan maar tevergeefs gezocht en gezocht naar een nieuwe locatie in onze gemeente. Uiteindelijk konden we  terecht bij de bloemenzaak Floreac in Lochristi,
vlak bij de deur. De huurprijs viel toen nog mee voor de eerste beurs.

Mooie hal, voldoende parking en we konden er terug een geslaagde beurs organiseren. Locatie was makkelijk te vinden,
vlak bij het kruispunt De Lozen Boer konden we met onze club O.T.L. ”De Lozen Boer” ons settelen.

In 2019 konden we terug dezelfde hal kunnen huren, helaas was de huurprijs verdubbeld. In 2020 ging de huurprijs nog eens omhoog waardoor we de standen en in inkomprijzen dienden te verhogen om een deel van deze meerprijs op te vangen.
Wat op zich niet leuk was voor iedereen. Kort na deze beurs was er de Corona virus waarbij heel het land bijna plat lag. Pas in 2023 konden we terug van start gaan met de organisatie van het gebeuren, tot we aan tafel zaten met de verantwoordelijke van Floreac. De huurprijs ging terug omhoog waardoor het niet meer mogelijk was daar ons geding te doen. De nieuwbouw van het Uyttenhove complex bood ons niet meer de mogelijkheid om daar de beurs te doen, daar de beschikbare oppervlakte gedaald was naar 600m² waar we voorheen 2400m² hadden.

Een betaalbaar alternatief konden we niet verkrijgen via de Gemeente Lochristi waardoor we genoodzaakt waren de zoektocht verder te zetten in omliggende gemeenten.
Tot een klant me het voorstel deed van de Gemeentehallen van Merelbeke. Na een bezoek gebracht te hebben aan de hallen en de positieve prijs besproken te hebben was de deal snel rond . De afstand was iets verder en minder goed gelegen dan de Hallen van Floreac en Uyttenhove. Doch met GPS komt hedendaags iedereen ter plekke.

Snelle Op- en afbouw.
Zowel de opbouw als de opruiming liep zoals gewoonlijk vrij vlot met ons vaste team en nog enkele vrijwilligers van onze club,
onze dank aan hen die ons bijstonden zowel  zaterdag en/of Zondag.
Toen het meeste er stond zaterdag namiddag waren de eerste standhouders ter plaatse om in alle rust hen mega standen op te bouwen tot 18u. Zondag vanaf 6u30 waren we met enkele paraat om de overige standhouders te verwelkomen. Iedereen was binnen om 9u waarbij de deuren dicht gingen en iedereen zijn stand kon afwerken.
Om 10u ging de deur open voor het publiek waar een rij van een enkele honderden reeds stonden aan te schuiven. Het was een geslaagde beurs met een 1950 betalende den niet betalende bezoekers en een heel goede omzet van de standhouders die ons dat kwamen melden. Bij het sluiten van de beurs hadden we terug een aantal vrijwilligers om alles op te ruimen en de hal in volledig leeg konden maken waarbij we om 20u alles netjes opgeruimd we de deuren konden sluiten .

Een  verslag van de beurs zelf kan U hieronder lezen van onze Nieuwsblad/De Gentenaar  journalist Geert Herman.
Nieuwsblad LOCHRISTI-MERELBEKE - Geert Herman

De passie voor landbouwminiatuurtjes laaide zondag opnieuw in alle hevigheid op, met dank aan OTL De Lozen Boer uit Lochristi.
Niet meer in eigen gemeente, maar wel voor het eerst in de gemeentehallen in Merelbeke. De pret en de belangstelling voor de jaarlijkse beurs was er niet minder om.

Zoeken naar een zeldzaam parkeerplaatsje was het, rond de erg ruime gemeentehallen in Merelbeke,
de ultieme redding voor OTL-voorzitter Raf Janssens in zijn zoektocht naar een nieuwe locatie.

Alle generaties - van tachtigers met notitieboekjes tot uit de kluiten gewassen kleuters - waren er present om hun oude en iets jongere liefde voor miniatuurvoertuigen, tractoren en landbouwmachines - te beleven.

Het moeilijkste voor de kleintjes? Overal afblijven, al stond de boodschap op de meeste van de negenenvijftig standen er in liefst vier talen.
Maar je moet het kunnen lezen, natuurlijk.

Naast de commerciële standen waren er de privépersonen die met trots uitleg gaven bij hun zelf gebouwde tractoren in een diorama, zeg maar een nagebootste werkelijkheid, inclusief moddersporen, dierenvoeder en ministrobalen.
“Dit heb ik volledig nagebouwd, op basis van de tractor die wij bij onze ouders thuis hadden”, vertelt een standhouder. “Ik heb alles nauwgezet nagemeten, de motorkap is met een 3D-printer gemaakt.
Voor de rest kloppen alle details, tot en met de stickers op de tractor.” Het levert bewonderende blikken en complimenten op van kenners, samen met de onvermijdelijke gsm-kiekjes om al die schoonheid voor der eeuwigheid vast te leggen.

Ook altijd in trek is de locatie waar u de telegeleide grondwerkmachines en transporten kan beleven in een immens landschap.
Alles aangepast aan de tijd, merkten we, getuige het gigantisch telegeleid transport van een gedemonteerde windmolen. Actueler kan niet.

Voorzitter Raf Janssens zag dat het, na een paar figuurlijke hindernissen de voorbije maanden, alweer een geslaagde dag was met een paar duizend liefhebbers uit alle windstreken.
Want de voorliefde voor landbouwvoertuigen, die is voor alle generaties nog springlevend. In Lochristi, en ver daarbuiten.

Gerelateerd