Nieuws
07 september 2018

O.T.L. Ledenrondrit Zondag 7 september 2018

Na kort overleg waren de stopplaatsen en vertrekpunt snel geregeld voor deze ledenrondrit. Peter Mussche had ons al een tijdje gevraagd om met onze rondrit langs te komen waarbij we zijn verzameling tractoren konden bewonderen. Dit adres in Sint-Niklaas was het middelpunt van de dag 

en daar rond werden de andere plaatsen gelokaliseerd. Zo werd er gezocht naar vertrekpunt in de richting van het Waasland, binnen bepaalde straal van het OTL terrein. Door de goede samenwerking met Tim Van Bastelaere was een telefoontje voldoende om daar het vertrek te laten doorgaan.
De namiddag stop was ook vlug geregeld, het café De Reynaert in het ludieke dorpje Daknam.

Route met Ups en Downs
Het was terug niet eenvoudig voor Wout om de rit uit te stippelen , met vallen en  opstaan heeft Wout zich toch tussen banen, lanen en struiken een weg weten te vinden om de deelnemers door de landelijke wegen van het Waasland te kunnen loodsen. Het ontwerp van de rit welke was uitgestippeld door een gids, was niet ideaal om er tractoren door te gidsen, doch wel voor fietsers.
Gelukkig deed Wout een proefrit en merkte al gauw dat er flinke mouwen dienden aangepast te worden om iedere tractor zonder schaafwonden te laten eindigen tijdens de rit. Een opzet waar Wout super in geslaagd was.

Iedereen tijdig ter plaatse
Zo kwamen we bij Tim Van Bastelaere terecht in het industriepark Lokeren waar alle deelnemers werden verwelkomt door Tim en Isabel op de koffie met ontbijtkoek. Het was een zonnig dag wat altijd mooi is meegenomen bij een rondrit. Een aantal nieuwelingen in onze club waren ook van de partij, welke zich nog inderhaast lid maakten bij ons om te kunnen deelnemen aan onze rit.

De eerste deelnemers arriveerden reeds omstreeks 9u aan de vertrekplaats , net iets te vroeg om aan de koffie en ontbijt te kunnen aanschuiven, doch na minimum van tijd en met vereende krachten werd alles vlug klaargemaakt in de toonzaal van Tim en Isabel en kon iedereen comfortabel aanschuiven en plaats nemen aan de tafels . 
 

Van Groot naar klein
Ondertussen was er buiten een mooie colonne gevormd van klein tot grote tractoren. De eerste in rij was de Ferguson van Roger Van Bastelaere, de vader van Tim en op het eind van de rij stonden de mastodonten van de Familie Stuer met hun Ford County’s. Het was een mooie variatie van tractoren waarbij verschillende merken en modellen stonden te pronken in de zon.  Omstreeks 10u stonden de deelnemers al te pompelen in de  zon, genietende van elkaars tractoren en klaar om de rit aan te zetten richting Peter Mussche onder de begeleiding van de Motoren Team welke ook de rit begeleiden tijdens Eebeekeinde rondrit.

Mooi opgeblonken tractoren
Iets op voorhand reed ik naar de middag stopplaats bij Peter Mussche waar Agnes, de vrouw van Peter nog volop met een emmer en wasdoek de tractoren aan het opblinken was die netjes op een rij in een halve cirkel klaar stonden voor ons bezoek. Ook dit was zomaar niet van een leien dakje gelopen. De tractoren dienden zaterdag allen van over een afstand van paar kilometers verplaatst te worden van de stock ruimte naar de showweide. Met behulp van Wout en Marc van As waren Peter en zijn trawanten er mooi in geslaagd het grootste deel van de tractoren ten toon te stellen.

Iets vroeger dan verwacht kwam de colonne het terrein opgereden voor de middag lunch waardoor ze ruimschoots de tijd hadden om hun machines te parkeren en daarna de prachtige verzameling van  Peter konden bewonderen. Een 50-tal tractoren stonden opgesteld, netjes op een rij en per merk en model. Van Bolinder-Munktill enkel modellen, een serie Ford 00 modellen en Fordson tractoren. Daarnaast een serie IMc Cormick  Farmall juweeltjes, enkele Massey-Ferguson 100 serie, met daarnaast een rij rode en grijze Ferguson tractoren. Aansluitend aan de rij hadden we nog enkel Massey-Harris en David Brown modellen. Het was een enorme streling voor het oog voor de liefhebbers van tractoren,  een mooie geschiedenis stond op de weide opgesteld.

Meneer De Uil
Niet alleen Peter had het onderste uit de kan gehaald, ook Agnes met enkele behulpzame vriendinnen hadden het terras helemaal omgebouwd tot een open restaurant voor de ruim 85 deelnemers aan de middag lunch. Tijdens het aperitief toonde Agnes ons haar fiere Hoehoe Uil  di ein een ruime volière is gehuisvest vlakbij het terras.  Het lievelingsdier van de Familie Mussche- Ceusters. Deze Europese Hoehoe is ongeveer een 10 jaar weegt 4 kg en meet een 75 cm grootte.
Agnes nam het dier even op de arm om aan onze leden te showen, iets wat men ook niet iedere dag ziet.

Prachtige ontvangst bij Peter en Agnes
Aansluitend kwam de middaglunch  die werd verzorgd door de vrouw en zoon van ons clublid René De Lausney waarbij iedereen vanaf 12u30 kon aanschuiven voor een ruim aanbod van warme Beenheszp, groenten en Belgische frieten. Peter kennende was er geen gebrek aan vloeibare versterking van de innerlijke mens en kon iedereen genieten van de aangeboden dranken.
Zeker voldaan van spijs en drank maakten de meesten nog een tour op het terrein om in dialoog te ten toon gestelde tractoren te bewonderen. Omstreeks s14u werden de deelnemers samen geroepen om aan te zetten voor het volgend gedeelte van de rondrit, doch eerst werd nog een woordje van dank uitgesproken aan de familie Mussche voor de super ontvangst zoweml door Peter als door Agnes, waarbij ze daarna een warm applaus kregen van de deelnemers.

Rustieke Dorpje Daknam
Van daaruit werd er aangezet naar het dorpje Daknam langs goed uitgestippelde wegen door Wout, waarbij iedereen terug kon genieten van het Waase landschap. De velden en omgeving van Daknam staan er voor gekend voor een Oase van Rust en natuur. Een wieler wedstrijd zou de rit verstoren, doch daar hadden Wout en de begeleiders rekening mee kunnen houden om alles vlot te laten verlopen. Aangekomen in Daknam bij Alex en Galina in de Reynaert kon iedereen plaats nemen onder de bomen op het terras en genieten van de rust in dit Hemelse dorpje. Het voorziene halfuur werd algauw een uur en nog iets langer waarbij er kon bemerkt worden dat iedereen genieten van de zon van het samen zijn met Tractor vrienden onder elkaar.  Het dorpje Daknam is steeds een verheerlijking om te bezoeken, niet alleen op de gekende tweede Pinksterdag met de Trappisten feesten maar ook door de week of in het weekend. Altijd een meevaller.

De rit huiswaarts soms moeilijker
Van daaruit werd dan in een kortere versie de rit aangezet naar het vertrekpunt in Lokeren bij Tim Van Bastelaere waar er ontvangst werd geregeld door Roger, daar Tim en Isabel weerhouden waren op een beurs. Daar hadden de deelnemers nog een drankje, al dan iet koffie met een gebak om de dag in stijl af te sluiten. Iedereen was voldaan van een geslaagde rit en ontvangsten waarmee we iedereen willen bedanken die aan deze dag heeft meegewerkt om alles in goede banen te leiden.

Na afsluiting reed iedereen, al dan niet in een rechte lijn huiswaarts, sommigen met een tussenstop, anderen probeerden laat in de avond  onder begeleiding van mede deelnemers de weg toch te vinden huiswaarts, al dan niet met nog een tussenstop. Maar di eer niet bij was had dus wel degelijk iets gemist. Het was een super geslaagde Ledenrondrit

Verslag en foto’s : Raf Janssens

Gerelateerd