Nieuws
09 december 2016

OTL Eetfestijn op vrijdag

Jaarlijks OTL eetfestijn sloot succesvol werkjaar 2016 af.

 “De deuren van de feestzaal gaan pas open om 19.30 u om onze mensen de nodige tijd te geven alles klaar te zetten om jullie een aangename avond te bezorgen”, zo stond het op de uitnodiging te lezen. Het eerste kwam niet in vervulling, het tweede des te meer! Gewoontegetrouw waren heel wat deelnemers “ruim” op tijd, om niet te zeggen veel te vroeg. Een aangename avond werd het beslist. Vriendschap, kameraadschap verzameld rond één gemeenschappelijk onderwerp: De liefde voor old timer tractoren”.

Werkjaar in ogenschouw

Na het nuttigen van een aperitief, verwelkomde voorzitter Raf Janssens de talrijk opgekomen leden voor het jaarlijks eetfestijn dit keer 2016. De bomvolle “Breughel” feestaal aan Beervelde station herbergde niet minder dan 126 deelnemers. In zijn overzicht van het voorbije werkjaar kwamen enkele topics aan bod. De 11de rondrit in Destelbergen ter gelegenheid van Eenbeekeinde kermis op maandag 11 juli was dank zij het mooie weer een denderend succes. Wijlen Eric, voorzitter van de Gebuurtedekenij, en spilfiguur van de kermis,ter ere! De rit ging onder een stralende zon richting Heusden, Laarne, Balegen, en Oosterzele. Tweede belangrijke manifestatie uit het voorbije jaar betrof het clubbezoek van enkele leden op zondag 17 juli aan de Open Deur van het actief OTL-lid Jozef Van Puyvelde in Belsele. Jozef bezit een 20-tal oldtimers met voorliefde voor Same alhoewel John Deere ook niet ontbrak.

Gramschap om zoveel verloren vruchtbare poldergrond

Nog belangrijker in de werking van het voorbije jaar was het bezoek aan het spookdorp Doel met een OTL rondrit op zondag 4 september. Voorzitter Raf Janssens omschreef dit evenement op een passionele wijze, zijn gramschap over het teloor gaan van zoveel mooie uiterst vruchtbare poldergrond, aan de landbouw onttrokken, en straks wanneer het geplande Saeftingedok er niet komt, totaal overbodig. Nutteloos mensen verjaagd, ontworteld, van hun grond die ze dikwijls al generaties lang bewoonden en bewerkten, schande! Het dorp Doel ... Iemand die zegt dat hij nog nooit van dit dorp gehoord heeft, komt waarschijnlijk terug van een 50-jarige ruimtereis, of heeft de laatste 30 jaar als een kluizenaar, zonder enig contact met de buitenwereld geleefd. Iedereen onder ons heeft al wel eens van het “spookdorp” langs de Antwerpse haven gehoord.

Met een 15-tal tractoren vertrokken ze vanuit Lochristi om 8 u ’s ochtends richting Belsele. Een slechte regendag, één uit de duizend. Toch werd het een spannende rondrit onder leiding van Peter Mussche, een landbouwer die, zelf uit zijn erf verdreven, elk hoekje van de streek kent.

Muisstil in de zaal

De deelnemers aan het eetfestijn waren sterk onder de indruk van de verhalen van hun OTL-voorman. Ondertussen was men al de soep aan het opdienen. Gevolgd door smakelijk rundergebraad “Bordelaise” genaamd, vergezeld van groenten en duchessekroketjes. En voor de grote eters, telkens een “repas”. Wie dit laatste woord niet kent: ze kwamen meer dan één keer rond, er werd geen honger geleden. Ondertussen vloeide ook de wijn zonder oponthoud.

Om het eten “verteerbaar” te houden, werd de vaste spreker Maarten Huybrechts aan het woord gelaten. Uitleg gaf hij over de nieuwste ontwikkelingen en reglementeringen over al dan niet tractorkeuring. Of ook nog, in welke gevallen rekeningrijden, waar en hoe ontheffingen aanvragen. Vanuit de leden was er op voorhand ook vraagstelling mogelijk geweest. Op al deze leden-vragen gaf Maarten commentaar, ’t was bijwijlen muisstil in de zaal. 

9de  OTL Landbouw Miniatuurbeurs in Wachtebeke

Na koffie en dessert was er mogelijkheid tot het betalen van het lidgeld voor OTL-2017. Van de gelegenheid gebruik makend waren ook Katleen en Hilde traditiegetrouw van de partij. Ze organiseerden een verkoopsstand met allerlei gadgets zoals fleecetruien, hemden en petten allen met het OTL logo.

Voorzitter Raf Janssens keek reeds richting volgend jaar, en somde de gepande evenementen op. Belangrijk daarbij is de Landbouw Miniatuurbeurs die plaats grijpt op zondag 29 januari 2017. Dit keer niet meer in het gemeentecomplex Uyttenhove –afgekeurd door de brandweer- van Lochristi.

De nieuwe editie van de Miniatuurbeurs gaat door in een verwarmde permanente luxetent van ongeveer 1.500 m2, gelegen op het provinciaal domein Puyenbroeck te Wachtebeke, op ongeveer een 10 tal Km van de huidige locatie. Gemiddeld verwacht men er ongeveer 2.200 bezoekers. Een ruime parking is vlakbij en shuttle dienst  voorzien.  Niet vergeten zondag 29 januari 2017. Meer info zie: www.oldtimertractoren.be

Verslag : Guy Van Rysseghem
Foto’s : Guy Van Rysseghem en Pascal Peeters

Gerelateerd