Nieuws
14 mei 2016

Historische Dagen O.T.L.”De Lozen Boer” 14-15 mei 2016

Historische Dagen 14 en 15 mei 2016

De nieuwe aanpak, zowel in de schuur als op het terrein vroegen om heel voorbereidend werk. Het feestterrein werd uitgebreid met een extra weide om de verschillende markten meer ruimte te geven alsook de tractoren iets ruimer te kunnen plaatsen. Het vroeg toch enige organisatie om het gras tussen de buien door kort te maaien en te laten persen net op tijd voor het evenement. Ook diende de schuur vanaf woensdagavond helemaal leeg te zijn

Radiozender VROB
In de schuur kwam een extra podium door de aanwezigheid van de evenementen radio VROB.
Op zoek naar iets nieuws werd er vrij snel een overeenkomst gemaakt met deze mensen om onze Historische dagen op te vrolijken en grotere bekendheid te geven. Daar kwam heel wat bij kijken o.a. omwille van de zendantenne die toch een hoogte van 26 met diende te bereiken. Daar de huisleverancier van de radiozender forfait had moeten geven werd de hoogtewerker van Bouwonderneming Sé uit Lochristi ingeschakeld waarvoor onze dank aan Sebastiaan. 

Mits wat voorbereiding en de goede samenwerking met ons bestuur werd alles tijdig geregeld, was de weide donderdagavond grasvrij en konden de eerste voorbereidingen gebeuren zoals het plaatsen van de antenne. De daarop volgende dag op vrijdag konden we met man en macht, groot en klein de schuur ombouwen tot cafetaria.

Aankleding van de schuur en de digitale krant
Door ons decoratiehuis Fashion Graphics werden er enkele nieuw doeken en borden aangebracht voor de versiering van de binnen- en buitenwanden van de schuur. Deze werden spontaan opgehangen door onze groep vrijwilligers die vrijdag heel de dag in de weer waren om zowel de cafetaria in te richten als het terrein voor de tractoren en verschillende markten uit te zetten. Ondertussen waren ook de mensen van de radiozender druk in de weer om hun hele hebben en houden te monteren op het podium zodat ze stipt om 16u in de lucht konden gaan.
Daar dit niet zomaar kon gebeuren, was Geert Herman aanwezig, die dit alles optekende in de digitale krant Het Nieuwsblad Lochristi.

Non Stop muziek.
Alles verliep vlekkeloos en tussen de uitzendingen door en met de muziek op de achtergrond werd alles verder afgewerkt zodat alles klaar stond om onze rondrittractoren te ontvangen.
Bij een muzikale afsluiter aan de bar met de mensen van VROB werden de voorbereidingen afgesloten en lieten we de cafetaria over aan de radiozender die de hele nacht bemande radio uitzendingen deed vanuit onze locatie. 

Kerk van 824 jaar jong
Het is als organisatie, maar ook als deelnemer,  telkens enorm balen als je je rondrit in de regen moet afhaspelen. Helemaal droog hebben we het niet gehouden, maar de weergoden hebben ons toch zo veel mogelijk gespaard.

Het eerste deel van de rondrit leidde ons via Zeveneken naar grondgebied Lokeren, waar we achtereenvolgend een stukje van Doorslaar, Eksaarde en deelgemeente Daknam doorkruisten om dan via de Daknamse bossen in Sinaai te belanden. Daknam, vooral bekend om zijn trappistenfeesten op pinkstermaandag, is een prachtig dorpje met slechts enkele huizen, een gezellig café, een restaurant  en de kerk  van bouwjaar 1192,  waarschijnlijk één van de oudste kerken in Vlaanderen  , maar is toch echt de moeite om dit plaatsje te bezoeken. Enkele jaren geleden brachten we een bezoek aan De Reynaert in Daknam vlaak naast de kerk voor een middagstop. 

Beste Café van Moerbeke-Waas volgens Het Nieuwsbald
Eens we dan door een stukje Sinaai gereden hadden kwamen we al dichtbij onze middagstop, het beroemde en beste café van Moerbeke-Waas : ‘t Veldcafé bij Gert en Ingrid . Deze lunchstop werd al meermaals door ons ingelast omdat we als organisatie weten dat zowel de ontvangst als de lunch hier telkens voortreffelijk zijn, en naar goede gewoonte was dat nu niet anders. Eens iedereen plaats had genomen op het terras, kwam ons een enorme ketel lekkere soep tegemoet gereden. Dat de soep heerlijk was, was te zien aan de verschillende deelnemers die met graagte een tweede of  derde keer gingen aanschuiven. Beide gastvrouwen zorgden voor een passend lunchpakket bij de soep en enkele drankjes als afsluiter van ons bezoek. Daar ons bezoek een tijdje daarvoor was aangekondigd aan de klanten waren er een aantal aanwezig om onze oldtimers te bewonderen.

Live verslag van VROB reporter
Net voor we begonnen aan het tweede deel van onze dag werden we vervoegd door een VROB reporter die de rest van de dag kwam meegenieten van onze rondrit, en hiervan live verslag uitbracht op de radio. Bij mijn weten de eerste keer dat er een reportage over een oldtimertractoren rondrit live te beluisteren was op de FM band.

Deel  2 van de rondrit speelde zich grotendeels af langs de Moervaart, die we van in Moerbeke volgden tot in Wachtebeke om dan via Mendonk, nog zo een prachtig dorpje, richting Zaffelare te rijden. De tussenstop bij boerderij “Den Hamer” zat al jaren in onze gedachten, maar was er eigenlijk nog nooit van gekomen. Ik denk wel dat alle deelnemers kunnen beamen dat het een toplocatie was, zowel qua ontvangst, omgeving en vooral qua kwaliteit van desserten. Onze groep werd in twee gesplitst waarbij de ene groep beurtelings een rondleiding kreeg van Peter op de boerderij met onder andere de Lely Melkrobot en nog andere robots in de melkveestal. De andere groep werd ontvangen door Tineke met heerlijk zelf bereid gebak en een ijscrème.  Ongelofelijk lekker wat we daar voorgeschoteld gekregen, en nauwelijks te geloven dat het allemaal huisgemaakt is. Tinneke, de vrouw des huizes heeft zich met de jaren meer en meer in deze huisgemaakte desserten gespecialiseerd, en kunnen ten allen tijde besteld worden bij hen.
Als afsluiter aan ons bezoek werd nog een groepsfoto gemaakt van onze groep vergezeld door de familie Bogaert .

Deel 3 van de rondrit bracht ons, gezien het al goed gevorderde uur van Zaffelare in redelijk rechte lijn terug naar het OTL- terrein waar we klokslag 17h de weide kwamen opgereden, net op tijd om eerst even te bekomen bij een drankje, en daarna aan te schuiven aan de BBQ 

Schuurfuif – 10/10 voor sfeer en gezelligheid en voor herhaling vatbaar

Onze eerste schuurfuif…. Een ideetje van Maarten en het mag gezegd: een zeer goed idee. Het was best een beetje spannend, dat geven we toe want we wisten niet goed wat te verwachten. We wilden vooral dat het gezellig zou zijn en sfeervol, maar als er iets is waarin we uitblinken dan is het wel daarin. Een paar dagen voordien werd de sfeerverlichting opgehangen met het oog op het creëren van een ietwat intieme sfeer tijdens de fuif en toen de temperatuur de dag voordien op enkele uren van tropisch warm naar bibberend koud daalde, werd beslist om nog snel wat zeilen te printen om de schuur te kunnen afsluiten. Jan installeerde een warmtekanon, wat geen overbodige luxe bleek en net buiten de schuur stonden 2 knisperende houtkorven die het geheel “af” maakten.  Zo gingen dankzij de fantastische muziek van de VROB de uurtjes snel voorbij, de pintjes en gin-tonics gemakkelijk binnen en voor we het door hadden was het  1u. De VROB voegde er een extra uurtje aan toe en toen was het al even snel zondagochtend 6u30…

Open Huis op Zondag

Vanaf 7u kregen de standhouders hun plaats aangewezen. Alles was voorzien:  terrein netjes gemaaid, de lijnen voor de standen uitgezet, stroomvoorziening op het terrein met de mobiele stroomgroep van Grondwerken De Mol, waarvoor onze dank. Het enige wat we niet konden verhelpen, waren de minder gunstige weersvoorspellingen waardoor zo’n 40% van de standhouders op vnl. de rommelmarkt, niet kwamen.. Doch onze vaste waarden van de onderdelenmarkt waren reeds van vroeg in de morgen aanwezig. Al bij al is de regen uit gebleven en konden we reeds van in de voormiddag genieten van een zachte zon.

Ruime aanbieding op het terrein
We hadden een ruim gevuld terrein met Oldtimers.  Sommigen hadden hun materialen al van de vrijdag of zaterdag op het terrein geplaatst ofwel om in alle rust te kunnen deelnemen aan de rondrit of om zondag zonder stress te kunnen aankomen, of gewoon omdat ze zoveel tijd nodig hadden om al hun tractoren op het terrein te kunnen plaatsen. 

Het thema benzinetractoren en -motoren bracht een aantal niet alledaagse oldtimers met zich mee die stonden te pronken op de eerste rij van ons showterrein en de aandacht trokken van de bezoekers. Ondertussen hadden de schaapscheerder, de historische kermismolen en nog een aantal oude ambachten alles in gereedheid gebracht om iedereen tevreden te stellen met een voorstelling.
Net als de Familie Warrens met hun groot aantal statische benzinemotoren en het zelf ontwikkelde smidsevuur. Op dit laatste heeft Willy  met tussenpozen meerdere materialen staan smeden voor de kijklustigen.

Weergoden in begin ons niet gezind
Met de minder goede weersomstandigheden in de voormiddag werd het dorsen met onze Gregoire dorskast in twijfel getrokken, doch iets voor 11u werd de knoop doorgehakt en beslist om de kar met de strobundels buiten te halen en in de namiddag  over te gaan tot het dorsen. Een tractor met Claaspers werd voorzien door Jozef Van Puyvelde, alsook een tractor van Jozef om de Gregoire aan te drijven. Wat volgde was een prachtige dorsdemonstratie.

Schoonste Boerin
Naast dit gebeuren was iedereen druk doende met motoren en tractoren of was na de BBQ aan de bar of cava- en gintonic bar blijven hangen samen met vrienden en/of familie. Een gezellig onderonsje in de tot cafetaria omgebouwde schuur. Ondertussen zat ook de radiozender niet stil. In de loop van de voormiddag werd de “Schoonste Boerin van Vlaanderen” Karen Verplancke  geïnterviewd bij de zender over het reilen en zeilen van haar anderhalf jaar vertegenwoordiging met haar titel. Tevens kon Karen tussen het interview door, haar eigen muziekkeuze bepalen.

Defilé
Ondertussen was de tijd aangebroken om alle deelnemers met hun Oldtimer te laten voorrijden aan het publiek. Daar onze huisspreker, Piet Verschelde, niet aanwezig kon zijn nam onze voorzitter dan maar de micro in handen en vertelde van iedere trekker en van de bestuurder een mooi verhaal. 

O.T.L. Award
In de loop van de dag had een vakjury de ronde gedaan op het terrein en de verschillende Awards vastgelegd die aan het einde van de dag werden overhandigd aan de winnaars op ons podium. Vielen dit jaar in de prijzen: Roger Van Bastelaere, Peter Mussche en Jozef Van Puyvelde. Een eervolle vermelding ging naar Warrens Rudy

Vlotte opruiming
Na deze prijsuitreiking was het einde van de editie 2016 aangebroken en konden we terugblikken op geslaagd weekend. Deelnemers, standhouders en bezoekers gingen allen tevreden huiswaarts .
Met de kern van onze club werd er na 17u nog één en ander opgeruimd met ondersteuning van de live muziek van VROB welke stipt om 20u de kraan dichtdraaide, moe maar voldaan en toch al afspraken makend voor onze volgende editie in 2017. Op Pinkstermaandag werd er druk verder gewerkt met onze bestuursleden en een aantal vrijwilligers om in een paar uren alles weer opgeruimd te krijgen.

Via deze weg willen wij iedereen bedanken die een steentje heeft bijgedragen aan het welslagen van dit weekend, zowel bij de opbouw, tijdens het weekend als bij de afbraak op Pinkstermaandag.

Verslag en foto’s : O.T.L. “De Lozen Boer”

Gerelateerd