Nieuws
Bezoek Historisch Festival Panningen
26 juli 2014

Bezoek Historisch Festival Panningen

VIP Bus O.T.L”De Lozen Boer”

Een niet Zonovergoten morgen, maar toch geen regenwolken , wel aangename temperatuur om de reis aan te zetten met een bus actieve OTL deelnemers richting Panningen. Om`stipt half acht was iedereen aanwezig op het vertrekterrein en konden we terug genieten van de VIP bus van de busmaatschappij De Ras. Een Luxe bus waarbij iedereen netjes per 4 of 8 aan een tafel kan zetelen en achteraan op de bus de Lichtkrant "OTL De Lozen Boer".

 

Gentse ABC Motoren

Het Thema tijdens het Historisch Festival in Panningen is de statische ABC motoren Made in Gent Belguim. Dit naar aanleiding van een busbezoek van HMT enkele maanden geleden aan deze fabriek. Dus gaan we als Belgen op bezoek bij Nederlandse club welke het Thema voorstellen van onze buren een ongeveer 10 km van het OTL  terrein.

 

OTL ancien standhouders

Na een tussenstop waren we  tijdig aangekomen op de Vosberg in Panningen. Aan de inkom gingen  we in groep naar het loket voor de groepsvermindering waarna onze  festivalbezoekers zich opsplitsen in groepjes van twee, drie , meer of individueel.

De ligweide met onderdelen spreekt natuurlijk iedereen aan, al dan niet op zoek naar specifieke onderdelen. Onder de  standhouders vonden we onze anciens uit Nederland en Duitsland  van onze ruilbeurzen,

De meest onmogelijke onderdelen zijn meestal  te vinden op deze ligweide , en die het in Panningen niet kan vinden, zal het nergens vinden is de Leuze. Tussen de menigte door kan je allerlei oldtimer fanaten ontmoeten uit België al dan niet van  onze club of andere Oldtimerclubs.

 

Pastoor en Champetter

Na de onderdelenmarkt vervoegen de meeste mensen zich naar het terrein van de tractoren en Demo's. Op dit  terrein kon men ook van alles vinden wat`met Historie en Oldtimer te maken had,  zowel unieke  tractoren en machines, als een verklede vooroorlogse pastoor  met de fiets en op het fietsrek een fles wijn en paar broden, deze vergezeld van een champetter in dezelfde historische outfit. Ook een "ganzendrijver"  was al wandelend op het terrein met een kudde ganzen welke mooi bij elkaar bleven als een kudde schapen onder toezicht van de hoeder.

 

Schaalmodel Stoommachines en 2000 tractoren

Wat uniek is n dit festival zijn de stoommachines en sommige tractoren in werking op een schaalmodel van 1 op 4 volgens specialisten die ons vervoegden met name  Willy en Bernard. .Deze schaalmodellen zijn heel  uniek en door de eigenaars zelf nagebouwd op deze schaal waarmee ze netjes het terrein verkennen tussen de grotere broers van machines

Maar het draait  natuurlijk allemaal om de echte tractoren op de Vosberg waarbij er ongeveer een 2000 tractoren aanwezig zijn. Gerestaureerd, in originele staat of nog te renoveren. Ook verzamelingen van 1 merk staan soms op een rij, meestal van gekende merken. Ook niet gekende of bijna niet meer te vinden tractoren ziet men in Panningen.  Uitzonderlijke uitvoeringen, noem maar op, het clubblad zou te klein zijn om alles op te noemen wat er aan tractoren allemaal te vinden is terplaatse.

  

Fotograaf Mie Tracteur

Bij aankomst op het terrein s hadden we met onze reizigers afgesproken om deze maal een groepsfoto om 14u te maken aan het podium van het feestterreinbij de Gentse ABC  motor.  Daar iedereen individueel of in groepjes liep op het 15ha groot terrein hadden we twijfels of het zou lukken om iedereen ter plaatse te krijgen voor de foto toen we daar om 13u50 waren en maar enkelen aanwezig waren. Doch onze verwondering  was groot en leuk toen we omstreeks 14u met mondjesmaat de meeste reizigers van onze bus zagen aankomen voor de foto. Redder in Nood was Mie Tracteur die voor ons de foto nam, zodanig iedereen erop stond die toen ter plaatse was. Dit toonde een waar clubgevoel van onze reizigers.  Met dank aan Mie voor de genomen foto's .

 

Groot aantal buitenlanders

Ook Eric welke aanwezig was met zijn stand op de tractorenweide vervoegde ons voor de foto met de OTL vlag. Op de stand van Eric was het terug een gaan en komen van bezoekers en kopers voor de tractor items welke daar aangeboden worden door het Team van ons bestuurslid  Elk jaar hebben we verassingen zegt Eric, van het ruime aanbod diverse buitenlanders welke elk jaar Panningen bezoeken en toch niet iedere keer helemaal rond geraken en elk jaar iets of een stand nieuw ontdekken op de beurs.

 

Geen trekkermotor in de bus.

Omstreeks 16u30 was iedereen wel iets voldaan van het rondwandelen en begaven zich naar de bus met of zonder hun aankopen. Toen wij aan de bus arriveerden lag er als van alles in de laadruimte, van spatborden, banden voor en achter, lift onderdelen, enkel een trekker motor mankeerde nog om een tractor volwaardig samen te stellen. Het voordeel van een bus is de laadruimte waar uiteraard vrij veel en grote onderdelen kunnen meegenomen worden en de bus altijd dicht bij de inkom staat. Toen iedereen aan de bus arriveerde was men opgetogen, niet achter het stuur te hoeven kruipen, maar lekker gezellig in de VIP ` bus kon zetelen, moe van stappen, mar uitrustend in de bus waar iedereen zijn verhaal kon maken ondereen over hun ervaringen op het  festival.

 

Voldane en tevreden reizigers

Vertrokken in Panningen deden we nog een korte pit- en drinkstop, en arriveerden we mooi op tijd in Lochristi. Terug een ervaring rijker en iedereen tevreden met de bus te hebben meegereden. Een gemis voor iedere liefhebber die er deze keer niet bij was.

 

Bijlage

  1. IMG_5330.JPG 7-3-2016 11:46:31
  2. web645.jpg 7-3-2016 11:47:15
  3. web6412.jpg 7-3-2016 11:47:15
  4. web6413.jpg 7-3-2016 11:47:19
  5. web6418.jpg 7-3-2016 11:47:19
  6. web6423.jpg 7-3-2016 11:47:23
  7. web6424.jpg 7-3-2016 11:47:23
  8. web6428.jpg 7-3-2016 11:47:27
  9. web6429.jpg 7-3-2016 11:47:27
  10. web6437.jpg 7-3-2016 11:47:29

Gerelateerd