Nieuws
28 maart 2018

De 7 Vonken naar het Meetjeskand

 Weekend 28 t.e.m 30 april 2018

Eerste dag.

Naar jaarlijkse gewoonte gaan we een driedaagse reis aan en ditmaal in het Meetjesland onder deskundige leiding
van collega’s Paul en Antoine die op voorhand al een paar keer op verkenning waren geweest .  

De weergoden waren ons niet goed gezind want die waren een weekje mis geweest. Niet dat ons humor daar minder door was want we waren super gemotiveerd .We hadden afgesproken om 8.30u samen te komen bij André en Andrea Noppe . We vielen daar bijna van onze stoel want we werden verwend met een verrassingsontbijt. Dat hadden we niet verwacht. Het heeft ons deugd gedaan en als “toemaatje” kreeg wie dat wilde er nog ne goeie druppel bij. We waren heel goed gestart; als dat geen opkikkertje was dan weten we het ook niet. Ons weekend kan niet meer stuk waarvoor dank. Dan vertrekken we met volle moed. Onze eerste korte stop is ergens in Zelzate om dan verder via Ertvelde naar het dorp van Oosteeklo te belanden waar we onze boterham eten met een drankje die we ter plaatse krijgen in café “Sloapmutse”, een plaatselijk dorpscafé waar we goed ontvangen worden . We starten terug om 12.30u en we zetten koers richting Adegem naar het “Canada Museum” waar we tot onze grote verbazing ontvangen en rondgeleid worden in de tuin door de eigenaar en gids zelf (Dhr. Van Landschoot) die een heel speciale manier heeft om o.a. uitleg te geven. Een man met veel humor die ook niet terugdeinst voor een “scheve uitspraak” (waar veel waarheid in zit) en gezegden laat rijmen. We werden een beetje van onze  “sokken “ geblazen maar er zat veel waarheid in. In de cafetaria  hebben we ons o.a. laten verwennen door een verwenbordje wat ons zeker kon bekoren. Met een voldaan gevoel en zeker de moeite om zoiets te kunnen meemaken rijden we naar Sint-Jan Eremo om eerst een tussenstop te maken bij Achiel De Pauw en Ingrid waar we heel hartelijk werden ontvangen en bespraken hoe en wanneer we konden vertrekken de volgende morgen en welke plaatsen we konden bezoeken, maar eerst naar ons gastenverblijf de “Zwamhoeve” waar we konden overnachten enz. Niet zonder eerst langs te gaan bij restaurant “De Polderzicht” waar we tot ieders tevredenheid een goeie maaltijd kregen.   Al in de late uurtjes keerden we terug naar ons slaapverblijfplaats voor een welverdiende nachtrust .

Dag 2
Na een gezond ontbijt waar NIETS te kort was en we lekker ontbeten hadden,  stonden Achiel en Ingrid ons om 9u15 op te wachten om er een onvergetelijke dag  van te maken. Niets was hen teveel om een dag mee te kunnen maken die we nog lang zullen onthouden want die mensen kennen de streek als hun broekzak. Langs de mooiste kouterwegen rijden ze met ons ongeveer 13,8km naar Groede in Nederland in de “Zeemeermin”  bij Piet en zijn twee zonen. Een akkerbedrijf van 90ha met een collectie oldtimertractoren die een grote waarde hebben. Een man die met hart en ziel zijn bedrijf laat bezichtigen, een man van bijna 97j en zijn vrouw van 78j. Een uniek koppel dat nog alle “touwtjes” in handen heeft om hun bedrijf zo goed en zo kwaad mogelijk uit te baten. Om in deze tijd nog in zoiets uw geld te investeren en uw brood te verdienen; dat verdient een pluim want daar is veel moed voor nodig. Gelukkig bestaan er nog mensen die de natuur alle eer aandoen en met hart en ziel hun bedrijf uitbouwen. Naar zijn collectie toe mag hij fier zijn om zoiets te verwezenlijken want we waren met stomheid geslagen. Prachtig en terecht fier mag hij zeker zijn. Een dikke proficiat en bedankt dat we zoiets konden bekijken en bewonderen. Na ons bezoek bij Piet rijden we langs rustige wegen naar “het Koekoeknest” dat  zijn naam eer aandoet door o.a. al de klokken die daar in een oude schuur hangen en die nu ten dienste staat van de bevolking. Nadat we een kleinigheid hadden gegeten konden we langs de mooiste wegen en krekels die Achiel en Ingrid ons hadden voorbehouden naar Sint- Kruis waar we in een plaatselijke café Zeelandia een goeie pint konden drinken en nagenieten van al onze bezoeken. Terug op weg rijden we naar restaurant “De roste muis” waar we Ingrid het verhaal horen vertellen hoe mogelijks de naam zou ontstaan zijn. Ik laat het aan de fantasie over van de lezers om de toedracht van  die naam te ervaren maar het is ook zeker een bezoek waard. Terug naar ons slaapverblijf rond 20u maar niet nadat we onze gidsen van die dag Achiel en Ingrid uitvoering hebben bedankt om ons een zeer aangename en onvergetelijke dag te geven. We ervaren dit alles samen als een bijzonder mooie belevenis wat ge anders in uw leven normaal niet meer meemaakt. 

Dag 3 terug naar huis.

Bij het opstaan zien we door het raam dat de regen met bakken uit de lucht komt. Maar niet getreurd; ons weekend kan niet meer stuk. Met volle moed en goed gekleed beginnen we aan de terugweg. Langs mooie rustig wegen loodst Paul ons huiswaarts waar we onderweg nog genieten van de mooie uitzichten die het Meetjesland ons te bieden heeft. Maar in Boekhoute wordt vriend André getroffen door panne aan de waterpomp van zijn tractor. Geen nood; de collegialiteit is groot een iedereen probeert op zijn manier om een oplossing te geven. Gelukkig hebben we altijd een trekbaar mee en kan hij via Walter de terugweg zonder zorgen verderzetten en met zijn tractor goed en veilig terug thuis geraken. Met een goed pakje friet in het dorp van Wachtebeke rijden we naar Eksaarde dorp waar we in café ’t Kapelleken een laatste drankje nemen om met een gerust en zeer voldaan gevoel elk naar zijn thuis te rijden. Bedankt, het was heel fijn en hopelijk tot volgende jaar.

Uw verslaggever en fotograaf van dienst

Bert Deweirdt     

Gerelateerd