Nieuws
27 juni 2010

Rondrit Vosselare

Zondagmorgen 6u45 pril in de morgen en met de ochtendzon in het gezicht, weerklonk de leuze: De morgenstond heeft Goud in de mond.
De eerste tractoren kwamen aan op het OTL terrein waar we met 7 tractoren samen kwamen om de rit aan te vangen naar Vosselare.
Er was een goede stemming onder de deelnemende leden, waarbij er fier de 2 vlaggen van OTL op de tractoren werden gemonteerd en de nieuwe treklat
van OTL, mochten er onderweg in “Panne” vallen, je weet maar nooit.

Stipt om 7u vertrokken we in colonne richting Oostakker waar we ter hoogte van R4 nog 2 leden oppikten op naar de volgende halte aan Meerakker Sint-Amandsberg.
Daar stond de onze laatste deelnemer aan de rit ons op te wachten .Er werd even halt gehouden om de laatste afspraken te maken voor de route naar Vosselare en hop,
iedereen de trekker dan op en klaar op te vertrekken.
Toen sloeg het eerste noodlot toe bij Dirk De Schaepmeester zijn Nuffield trekker, Nog een treklat , noch startkabels zouden Dirk kunnen depanneren hebben,
want hij had een lekke voorband, en wie heeft er nu in hemelsnaam een reservewiel mee met een tractor ? Niemand. Daar stonden we dan. Dirk was halt gehouden
aan de stop met ons met 4 volle banden , en tijdens ons oponthoud was de band helemaal leeggelopen. Wat nu ? Gelukkig de moderne technologie van het GSM verkeer, doch wat brengt het op om op zondagmorgen 7u30 enkele mensen te bellen als die nog in een diepe slaap liggen,waarschijnlijk hun roes uit te slapen van een dik feest de dag ervoor.
Dan maar het laatste hulpmidden en zoals vroeger in de Oldtimertijden, met zoon Pieter en de Allis-Chalmers terug keren huiswaarts naar Eksaarde-Doorselaar en dan met de auto de band komen demonteren, herstellen, monteren en met de Nuffield terug richting Eksaarde. Dirk en Pieter hadden natuurlijk spijt van dit voorval, wensten ons nog een goed verloop van de verdere rit en zouden ons komen bezoeken in Vosselare.

Dan maar met os 8 in plaats van  10 tractoren trokken we verder door het nog stille maar zonnige Gent , waar we toch wat bewondering kregen van hen die reeds wakker waren of van heb die nog wakker waren. Al bij al was deze doortocht door Gent toch een leuk avontuur en kregen weveel sympathie onderweg. Via Drongen en  Bachte-Maria-Leerne kwamen we mooi op tijd aan rond 9u in Vosselare. Eenmaal op het terrein geparkeerd, waren er nog een aantal leden van OTL rechtstreeks naar Vosslere gereden, waaronder Vermeersch Maxime en Antoine uit Galmaarden, maar die zich in Vosselare thuisvoelde daar dit zijn geboortedorp was, waarvan zijn geboortehuis maar een 500m van het terrein af was.

De aanmelding aan de inkom van de feestweide waar de  man achter het hele gebeuren van Vosselare , onze welbekende Luc Bisschop, iedereen met open armen verwelkomde en ons een mooi gevulde dag beloofde. NA de koffie en  het ontbijt werd iedereen op zin tractor verwacht en loodste Luc en zijn Kompanen ons met een mooie rondrit doorheen enkele mooie dorpen , straten en landelijke wegen om en rond Vosselare. waarbij de leden van OTL met de vlaggen van onze club hoog in het vaandel netjes in 1 konvooi de tour uitreed.   Het was een mooie colonne van om en bij de 95 oldtimer tractoren waarvan gelukkig iedereen gespaard bleef van enig mankement aan zijn machine. Enkel voor sommigen werd de zwarte rook of doemp van sommige uitlaatgassen iets te veel van het goede en werd er iets meer naar achter opgeschoven in de rij, om toch gespaard t eblijven van prikkelende ogen en bijtende geur van deze zware 1 cilinder motoren.

Terug aangekomen op het terrein werd we ontvangen op een BBQ , dit allemaal in organisatie met het gemeentebestuur van Vosselare, waarbij iedereen in een korte tijdspanne kon aan tafel gaan en genieten van het heerlijke diner. Na dit had iedereen de enkele uurtjes de vrije teugel, om ofwel de tractoren te bezichtigen op de parkeerweide, een bezoek te brengen aan de rommelmarkt of een heerlijke Siësta te nemen in de schaduw van de bomen aan het terrein. Dit laatste was natuurlijk zonder de waard gerekend, en kon onze brave Luc Bisschop zich natuurlijk niet inhouden om deze met rust verdiende genieters even terug letterlijk boven water te doen komen  met een teug fris water. Sommigen vonden zelfs dat het nog lang geduurd had eer Luc in actie kwam met water. Maar het werd hem niet kwalijk genomen, maar beweerden sommigen, de wraak zal zoet zijn, dus Luc, een gewaarschuwd man is er 2 waard. Ondertussen waren Dirk en Pieter De Schaepmeester ons komen vervoegen in de tent , weliswaar zonder tractor, maar konden ons hun verhaal vertellen van de herstelling van hun tractor welke ondertussen al veilig thusi opgeborgen stond. Beiden vonden het jammer de rit te moeten gemist te hebben en nemen in overweging om bij volgen de utstappen een reservewiel mee te nemen.

Omstreeks 16u werd iedereen opgeroepen met paard en kar en tractor om deel te nemen aan de Paarden- en Tractorwijding in de dorpskom van Vosselare. Om van alle dampen en gassen verlost te zijn, sprongen we met onze OTL leden als eerste in de rij en voegden ons aansluitend aan de paarden waar we toch gevrijwaard waren van uitlaatgassen. Dit geeft ook het voordeel bij de wijding dat bij  de eersten in rij het wijwater nog vers is en dubbele krachten geeft dachten sommigen. Bij deze wijding stond bijna het gehele dorp op de stoep en was de belangstelling groot voor de voorbij rijdende tractoren bij het publiek.
Aansluitend aan de wijding kregen we nog een drankje in de tent en een kleine vergoeding voor onze verplaatsing en werd daarna de colonne gevormd met OTL om de rit huiswaarts te maken mits enkele tussenstops. De eerste geplande tussenstop in Drongen liep al fout ,daar de kroeg pas om 17u open was en we daar iets te vroeg arriveerden, dan maar een volgen de stop gepland aan de Watersportbaan, waar een oude bekende van het Fendt-Treffen een café openhoud, maar helaas opnieuw sloeg het noodlot toe.

Ter hoogte van de op- en afrit E40 in Drongen weigerde de tractor van Gerard Van Hoecke nog enig teken van leven te geven. Dan maar na rijp beraad van iedereen de trekker op sleeptouw proberen te nemen, doch bij een Ferguson zonder trekhaak vooraan is dit vrij moeilijk om de treklat aan te koppelen. Met enig fantasie en waar een wil is , is een weg , toch met sleepkabel de treklat aan de trekker gemonteerd en nam André Noppe de taak op zich om Gerard te depanneren tot in Oostakker ter hoogte van Brasserie “Het Klanderblad” ,daar konden we wij Caroline en Jean-Claude op het terras enkele dranken nuttigen werd ondertussen de Privé takeldienst van Gerard opgetrommeld om deze verder naar huis te brengen met trekker op sleep. Na een kwartuur was André Imschoot, de Takel- en buurman van Gerard ter plaatse en na André getrakteerd te hebben voor zijn opkomst en enige verhalen over het verloop van de dag , kon iedereen huiswaarts keren en splitsen de wegen onderling voor de leden om elk zijn richting stal te kiezen.

Enkelen hadden nog een klein oponthoud onderweg op een receptie, waar enkele bezoekers prompt een van onze tractoren als testmachine gebruikten, maar konden we verder de dag mooi afsluiten en was iedereen op een veilige en goede manier thuis geraakt. En zo hadden we een rijk gevulde dag achter de rug met of zonder tegenslagen , maar heeft elk zich toch heelhuids en goed kunnen redden. Het was een prachtige dag onderling voor de OTL leden en je kon zien dat met Teamwerk onderling veel problemen opgelost kunnen geraken.
 

Gerelateerd