Iets verder vertrekpunt
Willy Bauwens had ons voorgesteld om samen met Bert Deweirdt en Paul Durinck de ledenrit
te organiseren vanuit het vertrekpunt bij Willy’s garage in Lede. Onze eerste indruk was de afstand nogal vrij ver van ons centraal punt in Lochristi, doch nagemeten bleek het net even ver als bij onze vorige ledenrondrit bij de Familie Verrcauteren in Zele. Dus het licht op groen gezet en de organisatie aan onze 3 leden toevertrouwd welke er een fijne dag zouden van maken.
Met de bevoorrading Willy Jeep van Georges kwamen we rond 9u aan op de locatie waar ket ontvangst comité bestaande uit Brigitte en Mariette , respectievelijk de echtgenotes van Willy en Paul, al klaar stond om de ontbijtkoeken en koffie klaar te zetten voor de aankomende deelnemers.
Voor herkenning van het vertrekpunt stonden al enkele tractoren te pronken aan de garage waar het ontbijt doorging. Altijd handig als een groep leden met hun tractoren op een onbekend terrein aankomen.
Werk- en Ontbijt garage
Bij aankomst op de Parking weide gaf Willy een rondleiding tussen zijn verzamel exemplaren welke hij voor deze gelegenheid had tentoon gesteld in zijn werk garage. Dus de oldtimer liefhebbers waren al onmiddellijk in hun nopjes. Van daaruit was het 100m stappen naar de “Ontbijt garage” waar ondertussen de nog verse en warme ontbijtkoeken lagen te wachten samen met de doorlopende koffie. De locatie was netjes verzorgd door de gastvrouwen met stoelen en tafels voor iedereen. Alles was voorzien om het naar ieders wens zo aangenaam mogelijk te maken.
Van Lede naar Wichelen
Na het geslaagde ontbijt verzamelden de tractoren zich om een de uitgestippelde tourrit te doen om en rond Wichelen langs onbekende wegen voor de meeste , wat op zich al een leuke ontdekking is. Goed georganiseerd door de reisleiders en onder een nog droge hemel in de voormiddag werden we rond de middag verwacht in Brasserie Rubbens in Wichelen . Een historisch gebouw met een heel verhaal wat uitgebaat word door Dirk, afkomstig uit Sint-Gilles-Waas en buurman van Wout van Delft.
Een groot verteller
Bij aankomst werden we ontvangen door de gastheer waarvan we onmiddellijk konden merken dat deze man een geboren prater en verkondiger is. Hij maakte ons een heel mooi verhaal over het ontstaan van het gebouw, de renovatie en vooral de productie van de Rubbens Jenever.De grondstoffen zijn kruiden en alcohol. In de stookkamer worden twee alambieks gebruikt: een toestel uit 1930 (300l) en een toestel uit 1965 (220l). De distillaten worden bewaard in vaten en in buikflessen. Bij de productie worden putwater, alcohol en distillaten gemengd en bewaard. De productietanks zijn voorzien van een roerwerk. De recentste productietank (1993) is uitgerust met een computergestuurd weeg- en doseersysteem. De wachttanks zijn zowel in hout, emailstaal als inox uitgevoerd. Op het gelijkvloers staan de grootste opslagtanks (17500 liter) voor de ontvangst van wijn en porto. Na filtering door een platenfilter worden de producten gebotteld in een spoel- en bottelstraat met een maximum capaciteit van 2400 flessen per uur. Voor het reinigen van teruggenomen flessen is een stroomgenerator geïnstalleerd. opslag, verzending en distributie: een dagelijkse bedrijvigheid die ook vanop straat te merken is. Voeg daarbij de administratie en verkoopdienst en de schakel is rond.
Eten en drinken in Rubbens Brasserie
Na het aangename verhaal konden we aan tafel in Brasserie Rubbens, waar het middagmaal kon genuttigd worden en een gezellige sfeer en de verhalen besprekend van de rondleiding in de stokerij.Naderhand werden bij een koffie een aantal verschillende jenevers ten proef gesteld aan de deelnemers. Daar de gastheer nog een boerderij uitbaat in zijn woonplaats was er door hem ook nog interesse in de verschillende Oldtimer tractoren op de parking. Daar kon Dirk de nodige uiteenzetting vernemen van de bestuurders van de tractoren. Na deze verhalen werd de toch verder gezet naar een onbekende bestemming voor de deelnemers.
Historische water/graanmolen anno 13°eeuw
Terug via binnenwegen trokken we door Wichelen en zo verder via deelgemeenten van Aalst kwamen we aan op de geheime bestemming in Lede , de woonplaats van Willy Bauwens met de Rabboutsmolen. Deze watermolen heeft een geschiedenis van voor 1256 waar hij destijds diende als graanmolen . Is door de loop der tijden enkele renovaties gehad . Tot 1266 was de heer van Lede eigenaar van deze molen welke dan via een schenking eigendom werd van het klooster van Tussenbeke in Serskamp. In 1783 werd de schenking opgegeven waarbij de molen tot 16 maal van eigenaar veranderde tot Willy en Brigitte het gebouw kochten in 1995. Alles werd toen gerestaureerd en de molen aangepast met groene stroomvoorziening en een maalvaardige restauratie van de graanmolen staat op het getouw. Deze watermolen verdient beslist een bescherming al monument.
Geslaagde Ledenrondrit
Na deze geschiedenis werden we bij nog ontvangen op een drankje en werd de tocht ietwat in de regen verder gezet naar de ontbijt garage waar iedereen nu verwelkomd werd door de gastheren en –dames op koffie en ter plaatse gebakken pannenkoeken. Een mooie afsluiter van een zeer geslaagde dag waarbij cultuur , toerisme , rondrit en prachtige ontvangst elkaar de hand gaven. Dank voor allen welke hebben meegewerkt aan de organisatie van deze geslaagde dag.