Nieuws
11 september 2016

Opendeurdag De Smoefelbeekhoeve Maldegem

 

Op zondag 11 september 2016 organiseerde het agrarisch museum “de Smoufelbeekhoeve” zijn jaarlijkse opendeurdag. Dit jaar was het museum van Jaak Vannevel uitgebreid met een nieuwe museumzolder. Op deze zolder waren allerlei kleine oude werktuigen te bezichtigen en er was een deel ingericht als een oude eetruimte van pakweg 50 jaar geleden.

De opendeurdag had dit jaar als thema Ford & Fordson. De familie Vander Plaetse zorgde ervoor dat er 155 thematractoren aanwezig waren op de Smoufelbeekhoeve. Het was eerst de bedoeling om 100 Ford & Fordson tractoren samen te brengen. Toen we zagen dat dit zeker ging lukken, hebben we ons doel gewijzigd. Nu wilden we zoveel mogelijk alle series van Ford(son) compleet hebben. Met deze 155 tractoren waren bijna alle series compleet! Het oudste model op de tentoonstelling was van 1926. Het was een Fordson F. Dat is het eerste type van Fordson dat gemaakt werd. Het jongste model was de Ford/New Holland 8970 van 1996. Daarnaast was ook het demomodel van de New Holland T7.290 van de partij. De tractoren stonden op het terrein gerangschikt van oud naar jong. Zo werd de evolutie van Fordson naar Ford naar New Holland getoond aan de bezoekers. Er waren veel zeldzame exemplaren aanwezig op dit treffen. Zoals de Doe Triple D. Dit is een tractor die bestaat uit 2 Fordson Power Majors en functioneert als 1 tractor. Er waren vele conversies waaronder 12 County’s, verschillende Selene’s en Roadless’en. Ford was in de jaren ’60 zeer geliefd door o.a. County en Roadless om de tractoren om te bouwen tot tractoren met rupsen of vierwielaandrijving. Dit was duidelijk te zien op de tentoonstelling. Zo was er een zeer zeldzame tractor te bewonderen: Ford 5004 RU. Dit is een door Selene omgebouwde Ford 5000 met 4 gelijke wielen waarbij de motor zich volledig voor de vooras bevindt.

Naast deze tentoonstelling van Ford(son) werd er ook met de tractoren gedemonstreerd. Zo werd er maïs afgereden met 3 verschillende éénrijige hakselaars, zoals men dat vroeger ook deed. De gehakselde maïs werd met 3 oude mestkarren van Record door een Ford of een Fordson naar de maïsput gebracht. Precies zoals het er vroeger aan toe ging. Wanneer er enkele rijen maïs gehakseld waren, konden de eigenaars van de Ford(son)tractoren zich amuseren voor de sleepplaat, aan een diepgronder of met een ploeg.

Het was een zeer geslaagde opendeurdag. We hadden meer dan 3000 bezoekers! Met onder andere Mie Tracteur, de vroegere Forddealers van de streek: De Lille en vele tractorliefhebbers! De belangstelling voor de evolutie van de tractoren van Ford(son) was enorm. Dat toont dat de vroegere techniek nog fel geapprecieerd wordt. Het was een dag om nooit meer te vergeten!

Maar een dag zoals deze zou nooit mogelijk geweest zijn zonder iedereen die eraan meegewerkt heeft. Daarom zouden we graag alle vrijwilligers, sponsors en eigenaars van de tractoren bedanken voor deze mooie dag!

Verslag : Koen Vander Plaetse en Jaak Vannevel
Foto's : Raf Janssens

Gerelateerd