Nieuws
23 augustus 2016

Opvrolijking Overmere jaarmarkt.

Traditiegetrouw bezoeken we elk jaar de jaarmarkt van Overmere om deze op te vrolijken met een aantal Oldtimer tractoren van onze club en dit op vraag van ons clublid Felix Baert en het Feest- en Sportcomité Overmere.  Ieder jaar worden er een 15-tal tractoren gevraagd die van het comité een dagvergoeding krijgen voor de geleverde prestatie.

De inschrijvingen verliepen vlot en zoals gewoonlijk waren onze anciens er opnieuw als de kippen bij om er een gezellige dag van te maken met vrienden onder elkaar. Er werd afgesproken om 10u op de jaarmarkt. Sommigen reden rechtstreeks, anderen in colonne vanuit Beervelde.

Gregoire en Overmere
Bij aankomst werden we ontvangen door Felix en werden de tractoren netjes op een rij gezet voor het aankomend publiek, waarbij  de weduwe van Carlos Gregoire, die ons indertijd de dorskast geschonken heeft, één van onze eerste bezoekers was. Een emotioneel moment voor haar, daar Carlos vorig jaar nog met volle fierheid poseerde voor een foto met de dorskast. Jammerlijk genoeg is deze man plotseling overleden.

Naast de wagen met het spandoek van onze Ruilbeurs en Onderdelenmarkt hadden we terug de Gregoire dorskast meegenomen op een aanhanger die we konden parkeren aan de vroegere werkplaats van de familie Gregoire in Overmere. Deze had natuurlijk veel belangstelling van de inwonenden van Overmere en naburige gemeenten. Onder hen verschillende mensen die nog herinneringen hebben aan het dorsen met deze machines op hun ouderlijke boerderij.

Gezellig tafelen in de ochtendzon
De eerste besprekingen onder onze leden gebeurden bij de tractoren en de dorskast waarbij er eerst een groepsfoto genomen werd aan de tractoren  en de dorskast. Voor de tweede foto
waren er reeds enkelen de drankgelegenheid gaan opzoeken. Na deze werden we ontvangen door Felix en het inrichtend comité met koffie en enkele drankjes op het zonnige terras aan het voormalig gemeentehuis van Overmere. Aan de tafels werden allerlei verhalen boven gehaald en de afspraak gemaakt om terug te verzamelen om 14u op het terras.

Ondertussen kon iedereen vrij zijn ronde doen en genieten van het al dan niet aanwezige vrouwelijke publiek of van de paardenjaarmarkt waar alles om draait bij deze gebeurtenis. Overmere staat reeds jarenlang bekend om zijn rijvereniging en om  het aantal paardenfokkers. Zo zagen we ook bekende gezichten deelnemen aan de wedstrijd met één van hun paarden, nl. Willem en Greta Van Hoecke die ons in het verleden ontvangen hebben bij een ledenrondrit.

Meerdere oldtimers
Iets voorbij de markt had een inwoner samen met enkele vrienden ook een aantal tractoren voor de deur geplaatst wat op zich een attractie was voor onze leden. Tussen deze tractoren stond onder andere een zeldzame Normag  tractor met Farymann motor en de wielen aangedreven door 2 kettingen. Een uniek exemplaar dus en wij deden een poging om de eigenaar lid te maken van onze club, doch daar moest hij nog een nachtje of twee over slapen.

Na het bezoek aan deze tractoren zakten we terug af naar onze eigen tractoren en merkten we dat deze veel aandacht kregen van de kleineren. Smartphones en gameboy’s en dergelijke werden even opzij gelaten om terug te keren in de geschiedenis van de oude tractoren. Dit tot groot jolijt van de ouders en de omstaanders. Van daaruit werd er een laatste drankje genuttigd op het terras  en werd er verzameld om huiswaarts te keren. Nu ja, richting huiswaarts, want onze anciens hadden nog een historisch café “Den Hert” in Laarne in het geheugen waar we vorig jaar ook enkele drankjes nuttigden en sommige misschien wel een oogje hebben op de sympathieke café uitbaatster.

Het hoeft niet altijd alcohol te zijn
In “Den Hert” werd er een gezamenlijke pot uitgelegd en deze diende dus opgedronken te worden. Daar de prijzen in dit café vrij laag zijn, diende men zich op te offeren aan meerdere dranken om de pot leeg te krijgen. Op het allerlaatste waren er nog een aantal euro’s over maar had iedereen voldoende gedronken en werd er beslist om af te sluiten met een ijsje.

Het ijsje viel letterlijk “in de smaak” en daarna werd beslist om rustig en voldaan rechtstreeks naar de eindbestemming te rijden.

Mede door het fantastische zomerweer en de leuke sfeer onder de deelnemers was het opnieuw voor iedereen een voortreffelijke Oldtimerdag en kijken we nu al uit naar de volgende evenementen zoals de Oogststoet in Oostakker en onze Ledenrondrit

Verslag en Foto’s
Raf Janssens

 

Gerelateerd