Nieuws
22 mei 2016

Opening van “De Schuur van Mie Tracteur” op Zondag 22mei 2016 in Rijkevorsel.

“Mie Tracteur” is de leuke bijnaam die Rosette Mascato gekregen heeft van haar dochter, nadat ze bij een bezoek aan een mechanisatiebedrijf in Brecht helemaal overdonderd was van een rij mooi geparkeerde oude tractoren.  Helemaal in extase vanaf de allereerste seconde, zei ze onmiddellijk : dit ga ik ook doen! Haar echtgenoot verklaarde Rosette spontaan voor gek in 1998.  Van toen af heeft het leven van Mie een complete wending gemaakt en heeft ze zich volledig toegelegd op het Oldtimer gebeuren. De zichzelf ietwat excentrieke vrouw noemende tuft Mie reeds jaren met haar tractoren of met aanhanger naar de dichtstbijzijnde oldtimer treffens . Het avontuur en de reeksen foto’s die ze maakt zijn te vinden op haar site www.mietracteur.eu .
De meeste Oldtimer liefhebbers zullen Mie wel al gezien of ontmoet hebben op een treffen, steeds met haar fototoestel in de hand. Daar er een goede band is tussen Mie en onze club (ze promoot steeds onze evenementen  in de media en op Radio 2), had ik haar beloofd dat we een bezoek zouden brengen bij de opening van haar “Schuur”.

De weersgoden waren ons die dag niet gunstig gezind. Het was een compleet buiige zondag en dat is nooit aangenaam als je een event organiseert. Doch niet getreurd werd het bezoek voltrokken. Kort na de middag aangekomen op de parking stonden er een mooie rij International tractoren met op kop een mooi gerestaureerde Porsche Diesel .
De verantwoordelijken voor de parking waren mensen van de Oldtimerclub B.R.E.K. waarvan ook de gebroeders Bevers actief lid zijn. Bij de uitgang van de Parking betuigden we ons medeleven aan deze mensen met het overlijden van hun broer Patrick.
Eénmaal de straat overgestoken zagen we aan de schuur de M.A.N  Ackerdiesel C40h foto M3 met op de gevel van het gebouw een uitnodigend bord met de aankondiging van deze opening. Het gebouw zelf is een typische Kempische koeienstal, aangebouwd aan het woonhuis zoals men deze bouwstijl enkel in de Kempen kan en kon aantreffen.  De inkom van de schuur met de grote poort waar vroeger de opslag, wagenstelling en tractoren stonden, was ingepalmd door Mie haar Italiaanse Landini L25 uit 1956 en haar museumwagen die ook al heel wat treffens heeft meegemaakt en het begin was van Mie haar verzamelwoede.  Naast deze 2 oldtimer items was er nog een Vauxhall auto te bewonderen uit de jaren ’50 en verder was de schuur aangekleed met huishoudelijke en werk items uit de jaren 1950 of eerder.

De vroegere koeienstal waar de koeien op een rij gebonden stonden was om gebouwd tot een nostalgisch café met bijpassende stoelen en tafels tot zelfs de verwarming toe: de Leuvense Stoof die het gebouw verwarmde.  Alles netjes geschikt en opgebouwd en waar men zich 50 jaar terug kon wanen. Boven de koeienstal waar vroeger de hooizolder was waren verschillende indelingen van het vroegere boerenhuis opgedeeld.  Zoals de woonplaats, de keuken, de slaapkamer, de wasplaats enz.
Ook een ruimte met uitbeelding van een klaslokaal, een ziekenboeg en een wasplaats. Alles van de beginjaren van vorige eeuw.
Terug op de begane grond was er nog een ruimte waar het werkterrein van de boer en de boerin was uitgestald en enkele fietsen met picknickmanden zoals deze indertijd gebruikt werden. Terug alles goed doordacht en mooi geordend.

Naast de boerenschuur  was er een tent voorzien met een hapje en een drankje en die liep in de namiddag goed vol aangezien de regen bleef duren en de bezoekers het droge opzochten in de tent, zoals gebruikelijk op alle oldtimer events om een gezellige babbel te slaan met vrienden en  kennissen. Zelfs enkele leden van onze club waren aanwezig en spraken vol lof over onze rondrit op zaterdag 14 mei. Als het goed is mag het ook gezegd worden luidde het.  Leuk als je zo ver van huis bent en dit complement kunt aanhoren.
Verder was Iedereen heel enthousiast over het initiatief van Mie die een dikke pluim verdient.  Als entertainment speelde iemand uit de omgeving op klavier met aangepaste zang. Dat bracht alleen maar de goede stemming in de tent. Als afsluiter was er een optreden van een dansgroep  in oude Kempische klederdracht die in opdracht van een vinnige dame de danspassen demonstreerde voor het aanwezige publiek.

Het bezoek aan deze opening bij Mie Tracteur was niet bij de deur, maar leverde een prachtig zicht op de omgebouwde schuur met alle aangepaste faciliteiten. 
Zeker een bezoek waard als men al dan niet in de buurt is. Iedereen is welkom in de schuur mits een afspraak met Rosette op www.mietracteur.eu of +32 485 159 485.
Onze club wenst Mie Tracteur nog veel succes met haar opzet “ waar de tijd bleef stille staan”

Gerelateerd