Nieuws
08 augustus 2010

Deelname aan Oogstfeest RMTV Sint-Laureins

Op 8 augustus waren we met onze club uitgenodigd op het RMTV- oogstfeest te St-Laureins. Op zondagochtend waren we met verschillende tractoren samen gekomen aan de kerk van Hijfte. Om 7u30 zetten we onze koers verder richting Oostakker. Onderweg sloten zich nog enkele O.T.L leden aan bij de colonne zoals Gerard Van Hoecke en Andre Imschoot. Vandaar werd in konvooi verder gereden richting overzet Langerbrugge. We werden met onze tractoren in twee groepen naar de overkant gebracht. Vandaar kon probleemloos worden verder gereden. Christian De Craene nam de leiding en met hoge snelheid denderden we op St-Laureins af, om er na een lange tocht aan te komen met goed warm gereden banden. Sommigen onder de leden (zoals mijn pa) kloegen over de te hoge snelheid die gereden was en hadden last van 'zadelpijn'. Ik denk dat de bouw van de tractor en de zitting hier veel mee te maken hadden. Christian, Gerard (ons oudste lid inde colonne) en ikzelf hadden hier geen last van en hadden er goed van genoten.
Op het terrein stonden al tientallen tractoren te pronken. De wolken boven het terrein waren niet van de mooiste maar de weergoden waren ons toch goed gezind.
De Massey-Ferguson tractoren werden samengebracht omdat dit merk in de kijker stond in deze editie van St- Laureins. Na onze aankomst was er tijd voor een kop koffie en was er even tijd om wat bij te praten of te 'klagen'. Daarna werd er vertrokken met alle oldtimertractoren voor een kleine rondrit rond St -Laureins. Toen we rond 12 uur terug op het terrein aankwamen was het tijd om aan te schuiven voor een beenhesp maaltijd. Na het smakelijk middagmaal was er op de terreinen heel wat te beleven.
Er waren demonstraties met antieke graanoogstmachines en graanoogstwerkzaamheden. Een pleintje graan werd er met de pikbinder afgereden, vervolgens op een kar geladen en gedorst. Bij velen die deze werkzaamheden vroeger nog meegemaakt hebben roept dit nog altijd een stukje nostalgie naar boven.
Ook stonden er twee "Duitse Claas" maaidorsers. De ene gaf een demo hoe het graan werd afgereden en gedorst. De andere maaidorser was wel een speciale. Hij was klein van model en werd aangedreven door een 4 cilinder VW Volkswagen boxer motor. Verder was er een demo met een oude lintzaag anno 1900, deze werd aangedreven door een tractor met platte riem. Op het gemak zaagde deze een boom in mooie planken. Er werden demonstraties gegeven hoe een paard beslagen werd met nieuwe hoefijzers, en nog andere antieke bezigheden. Een steenbreeker trok ook onze aandacht. De motor werd aangedreven door een 1 cilinder dieselverdamper, deze verkruimelde grote stukken steen zonder moeite. Er was ook een oldtimerploegwedstrijd voor verschillende tractoren. Het publiek leek dit evenement goed te smaken omdat iedereen zijn eigen mening had over het uitzicht van het geploegde land. Onze namiddag was goed gevuld.
Omstreeks 17.15 u was het tijd om huiswaarts te keren. Met iets minder vaart weliswaar door de klachten van een Nuffield rijder. We reden terug naar de overzetboot en eenmaal aan de overkant splitsten de wegen voor de verschillende oldtimerfanaten. Met de laatste overblijvers werd er nog eens gestopt in cafe 't Center in Hijfte om nog eens na te praten over deze goed gevulde en interessante namiddag. Donkere wolken trokken onze aandacht en deden ons in sneltempo (zonder geklaag) huiswaarts keren. Het was een prachtige dag geweest en deze uitstap is zeker voor herhaling vatbaar. Uw verslaggever Pieter De Schaepmeester

Gerelateerd