Nieuws
15 mei 2010

Historische dagen O.T.L.”De Lozen Boer”

Op zaterdag 15 mei ging voor de 6de maal het historisch weekend van start in Lochristi. Om 9.00 u verzamelden menig tractor liefhebber op de terreinen van OTL in de Pauwstraat. Een mooie zonnegloed bracht de mensen direct in de juiste stemming om aan onze jaarlijkse rondrit te beginnen. Na het ontbijt ging er een colonne van 60 tractoren van start.. Dit vergt natuurlijk een hele organisatie om alles in beweging te krijgen en vlotjes door het verkeer te loodsen. Doch door een goede begeleiding van onze motarts verliep dit vrij goed. Terwijl de eersten al twee straten verder waren kon men in de verte nog de laatste deelnemers zien vertrekken op het terrein. Terwijl de eersten al twee straten verder waren kon men in de verte nog de laatste deelnemers zien aanzetten op het terrein. Terzelfder tijd stond een colonne tractoren en 2 vrachtwagens aan te schuiven aan de inkom van het terrein van de club ATV-Vierzon, om met hun Merlin dorsmateriaal het terrein op te komen, zodanig deze “Dorsres” hun materiaal, machines en tractoren in de loop van de dag konden opstellen om zondag een geslaagde demonstratie te geven van hun Nostalgisch graan dorsen.
Ondertussen volgde de rit een mooi uitgestippelde route met de vertokken deelnemers langs de gemeenten Kalken, Laarne, Berlare met als eerste tussenstop ’t Oud Brughuys bij Sophie in Berlare . Daar konden we onze hongerige buiken spijzigen met warme soep en pistolets. Hetgeen me wel opviel was dat ik vooraan in de colonne zat en reeds aangekomen was aan ‘t Oud Brughuys en toch nog effectief 5 min stond te wachten vooraleer de laatste deelnemer aankwam. Dit om u maar een idee te geven van de lange rij tractoren. Na onze middagmaal te hebben genuttigd trokken we weer verder richting Zele om daarna terug af te draaien richting Lochristi. Omstreeks 15.00 u waren we te gast bij Willem en Greta Van Hoecke in Ovemere, waar we met open armen werden ontvangen op het terras en alles voorzien was door Willem en Greta, van Parking tot stoelen en tafels voor onze deelnemers aan de rondrit waarvoor onze dank voor deze gastvrijheid. Iedereen kon er bij een drankje en een gezellige babbel even bekomen van de reeds afgelegde weg en onderling reeds enkele verhalen vertellen .Ook was de eerste “panne” vast te stellen bij aankomst op de parkeerweide. Een deelnemer van de rondrit had het gevoel gehad de laatste kilometers voor de drankstop, dat zijn trekker “raar lawaai” maakte en deze dacht dat zijn “boite” of transmissiekast naar de knoppen was. Gelukkig stelden enkele mede deelnemers gewoon vast dat het niet de Boite was, maar enkel de wielmoeren die volledig aan het loskomen waren. Nog 1 moer hield het trekker achterwiel op zijn plaats, de anderen moeren stonden gewoon helemaal los. Dankzij interventie van de buurman van Willem en Greta werden de gepaste sleutel materialen aangebracht en in samenwerking met een aantal leden werden de moeren terug aangedraaid tot de juist spanning, zodat de Willy in alle rust de rondrit verder kon afsluiten in alle rust en degelijkheid met zijn John Deere. Vandaar werd er met de nodige plaspauzes verder gereden richting OTL terrein in Lochristi .  Om 17.30u was iedereen aangekomen op aankomst plaats en kon men aanschuiven voor een stevige maaltijd met name onze barbecue. Een mooie afsluiter van een mooie eerste tweedaagse.
Zondag 16 mei, weerom stond de zon te stralen aan de hemel, weliswaar iets minder als zaterdag maar gaf toch een positieve inzet voor de tweede dag. Menig tractorliefhebber kwam aangereden op het terrein om een plaatsje te vinden op onze weide. Het thema op deze Historische dagen was Bolinder-Munktell, wat zeer sterk vertegenwoordigd was door ons clublid Albien De Rauw uit Wieze met een zeer gevarieerd aantal BM tractoren. Ook Clublid Raymond Piessens uit Sint-Jansteen en Jeroen van Hak uit Nederlandse Best kwamen hun Bolinder-Munktell showen voor het talrijke publiek, wat al bij al een mooie verzameling van onze thema tractoren ten toon stelde op ons terrein. In totaal stonden een 95 tractoren ten toon op deze dag voor het publiek met bouwjaar 1937 tot en met 1979.
Naast deze tractoren stonden 6 stationaire motoren een draaiende show te geven van ons clublid Paul De Kerf uit Kruibeke welke als een pareltje stonden te showen en mooi geluid creëerden op de weide. Vlak daarvoor aan de schuur had clublid Willy Warrens uit Stekene ook een mooi gerestaureerde stationaire motor geplaatst welke onder toezicht van onze leden Luc Bisschop en Georges Bracke draaiende werd gehouden. Vanaf 10u ging de nostalgische Merlin Dorsmachine en Merlin Stropers van ATV-Vierzon op gang welke bijna doorlopend de hele dag door demonstraties gaf met het dorsen van granen en het persen van stro, dit met man en macht zoals in de vroegere tijden.
Omstreeks 15u30 startte het defilé met alle voertuigen welke werden voorgereden met de deskundige uiteenzetting van Piet Verschelde welke van iedere tractor en sommige bestuurders een uniek verhaal maakte. Verschillende mooie voertuigen werden voorgereden en aanschouwt door het publiek.
Nieuw tijdens onze Historische Dagen was de OTL-Award welke werd uitgereikt om 16u30 aan de verschillende prijswinnaars. Een deskundige jury had in de voormiddag alle tractoren aan bepaalde criteriapunten beoordeeld en deze uitslag bekendgemaakt. Onder de Bolinder-Muntell tractoren ging de eerste en derde prijs naar De Rauw Albien uit Wieze met respectievelijk een BM Acrobat uit 1952 en een BM Victor van 1952. De tweede prijs ging naar Jeroen van Hak uit het Nederlandse Best met zijn BM 36 uit 1956. DE OTL –Award onder de andere oldtimertractoren waren als volgorde : 1° plaats ATW-Vierzon uit Zulte met een Vierzon 551 uit 1956, 2° plaats was voor Van De Voorde Aimé uit Lochristi met zijn Eicher Em 200 van 1960 en op de 3° plaats : Van Tornhout Alain uit Vossenaere met een Deutz 4006 uit 1969. Bij de legervoertuigen ging de OTL-Award unaniem naar de Ward La France Serie 2M1000 van 1941 van Bliek Marc uit Jabbeke. Een proficiat aan deze winnaars. De uitreiking van onze Awards, een lekkere pint en een goede babbel aan den toog waren een mooie afsluiter van een toch wel geslaagde 2-daagse.Hopelijk kunnen we volgend jaar dezelfde koers aanhouden.

Gerelateerd