Nieuws
28 februari 2021

Het Moselland museum

Verslag en foto,s Ko de Feijter

Onlangs bezochten  we het geheel nieuw gebouwde en ingerichte Mosellandmuseum in de Duitse plaats Ernst langs de Moezel.  Eigenaar landhaus Pollmanns KG liet het door een architect ontworpen en getekende  gebouw in 2018 bouwen geheel in de stijl van het Moezelland. Op een vloeroppervlak van 1600 vierkante meter verdeeld over 4 etage,s word geheel de “Moezelnostalgie” op een boeiende manier in beeld gebracht vanaf de teelt van de druiven tot en met het maken van de kwaliteits moezelwijnen. Bijvoorbeeld een honderden jaren oude wijnkelder is er in oorspronkelijke staat terug opgebouwd en ook heel oude wijnpersen ontbreken niet aan het geheel.

Op de derde etage is een filmruimte ingericht waar een film uit begin de jaren 50 bekeken kan worden, mooi om te zien hoe het er toen aan toe ging, koemest uit het achterland werd nog aangevoerd met een kar met ossen er voor maar ook de trekker deed er zijn intree,op de film komt er bijvoorbeeld ook  1 cylinder Bautz voorbij. De koemest werd van onderaan de berg met  rieten manden omhoog gebracht tot bij de druivenplanten. Het omlaag brengen van de oogst gebeurde op dezelfde manier meest over steile hellingen en smalle trapjes.

Na deze periode ging de ontwikkeling heel snel, bijvoorbeeld handgedragen liertjes met benzinemotor  maakten het werken een stuk makelijker, ook de loodzware koperen rugspuiten moesten plaats maken voor motorvatspuiten met darm en spuitlans. De ossen zijn vervangen voor twee- en vierwiel tractoren. Heel deze omslag in de mechanisatie en de grote vraag naar goede kwaliteitswijn heeft er voor gezorgd dat de druiventeelt langs de moezel tegenwoordig  naar ruim 9000 hectare gegroeid is!

In het museum heeft Holder een speciale plaats gekregen tussen de druivenranken, meeste modellen staan er maar ook veel ander merken 1 assers van Duitse makelij. Van de wieltrekkers zoals we ze hier kennen is een klein aantal bijeengebracht meest van het merk Lanz Bulldog, verder staan er verschillende 1 en 2 cylinders zoals een Röhr gebouwd in Landshut,  de Primus uit Worms en de Zettelmeier  gebouwd  in het aan de moezel gelegen Konz bei Trier. Geen groot aantal traktoren  maar gecombineerd met al het andere moois toch wel leuk om te bezoeken.  Verder is een kleine shop aanwezig , ook Philipps bistro met uitgebreide kaart bevind zich in hetzelfde gebouw, goed voor de kleine honger. Ook bied men traktoren te huur aan waarmee op eigen gelegenheid de mooie omgeving verkend kan worden met de mogelijkheid om onderweg moezelwijn te proeven! Geopend van de sinksen tot 1 november vanaf woensdag tot en met maandag van 11.00 tot 18.00, vanaf 2 november tot sinksen  vanaf vrijdag tot en met zondag ook van 11.00 tot 18.00 uur. Alles te zien aan de Weingartenstrasse 91   56814 Ernst .

Om het museum vanaf hier op 1 dag te bezoeken is de afstand te groot, ongeveer 350 kilometer en het museum te klein, zelf combineerden we het met een paar dagen verlof in dit mooie gebied waar het echt goed vertoeven is, veel historische bouwwerken maar ook oude kastelen en niet te vergeten de vele Weinhuizen met oude wijnkelders van soms honderden jaren oud, bij ieder Weinhaus kan men proeven van de vele goede wijnsoorten, en uiteraard kan men ook aankopen doen, alles  bij elkaar zeker een aanrader voor levensgenieters!

                                                                                                       

Gerelateerd