Nieuws
11 december 2019

Old Timer tractoren als investering

 

Guy Van Rysseghem

“Niets, helemaal niets, was er op deze plek te zien” zo begonnen de gebroeders De Winne uit het Slommerdonkstraatje in Wetteren hun levensverhaal. Toen we het erf op reden stonden ons bij benadering een veertigtal oldtimer tractoren op te wachten. Speciaal voor ons bezoek had men ze in mooie slagorde opgesteld.

Boeren en loonwerk

Twee broers De Winne  Isidoor (70), gehuwd en vooral actief als loonwerker en Guido (63) levenslang vrijgezel en boer in hart en ziel. In ’72 vorige eeuw vroegen ze André Audenaert om hun loonwerk te doen. Geduld hadden ze, drie weken lang moesten ze wachten op loonwerker Audenaert, uiteindelijk hoorden ze dat hij onder weg was, maar na twee dagen was hij er nog niet. Het schoot hen in het verkeerde keelgat, voortaan deden ze zelf sproeien, maïs hakselen en zoals gebruikelijk bij boeren die elkaar helpen, één keer bellen en De Winne’s waren present. Hun loonwerk groeide gestaag en in 1972 kochten ze een pikdorser, een Duitse Claas, gekocht in Geraardsbergen. Ze zijn toen ook begonnen met Ferguson, een merk dat ze vele jaren trouw bleven.  Vaste klant werden ze nadien in de jaren ’74-’75 bij Van Driessche een vertegenwoordiger van Fiat verkoper Van De Ponsele.

Hoeve uit de grond gestampt

De broers De Winne kunnen er niet over zwijgen, toen ze in het Slommerdonkstraatje in het Wetterse in 1974 aankwamen was er zelfs geen elektriciteit op de plek waar hun hoeve kwam. De toegangsweg werd gevuld met steengruis van de Oude Vaart van Gerard Baetens uit Kalken. Eens gesetteld begonnen ze aan hun collectie, een eerste exemplaar werd een Ferguson. Hun verzamel microbe kwam deels dor toedoen van Dean Bayens en  een programma op TV kanaal Z. Geert Noels had het over investeren in whisky, waarom dan niet in oldtimer tractoren dachten ze bij zichzelf.

Lanz Bulldog

Een goede vriend Antoine Lamote uit Beervelde hielp hun bij het restaureren. Zo pronken op het erf twee Lanz Bulldog tractoren in hun oorspronkelijk kleur. Starten gebeurd met een vuurlont, eens op gang draaien ze als nieuw. Motor, en nieuwe pistons werden door Antoine onder handen genomen. In de collectie staan ook overnames van John Deere en diverse Hanomag exemplaren, een merk waar ze zelf ook mee reden.

Zeldzaam exemplaar Hanomag

In hun collectie oldtimer tractoren bemerkten we een Hanomag Brillant 442-50. Van deze tractor werden er amper 900 stuks van gefabriceerd. Drie stuks staan in Wetteren bij de De Winne’s. Verder in de collectie de Fiat serie 90, prima onderhouden elke 100 u andere olie, en na 300 u een andere filter. Ook de Fiat F100 ontbereken niet, met een waarde van 2 à 3.000 euro. Ze werden vroeger hersteld met de schroevendraaier en nijptang, op de hedendaagse modellen werkt men met printkaarten. Vroeger riem af, geen noot een nylonkous was een goede vervanger.  

Vooruitstrevende technieken

De gebroeders De Winne waren altijd geïnteresseerd in vooruitstrevende technieken. Tractoren met luxueuze cabine, versnellingsbak opzij, water gekoeld, getinte ruiten zoals de Zwitserse Hurlimann tractor, een waar staaltje van nieuwe innovatie technieken. Veel landbouwers uit de streek schaften zich een nieuwe tractor aan. Voor de gebroeders De Winne de moment om de oude tractoren over de nemen. Boeren wilden die oude kwijt, ze namen te veel plaats in. Ze waren 30 à 40 jaar geleden ook niets waard, en gingen weg voor de prijs van oud ijzer, 4.000 fr (nog geen 100 euro).

Old timer tractoren om te leren

Old timer tractoren kunnen ook jonge mensen inspireren. Daan Bayens (21) is niet weg te slaan op hoeve De Winne, het lijkt er wel een zoete inval. Toen wij er waren kwam er zelfs een oldtimer Ford Pick-up hooi ophalen. En alle trekkers waren niet thuis, in het Wetterse Scheppersinstituut was op dat ogenblik een oldtimer tractor voor restauratie op school. Deze zal binnenkort de verzameling vervoegen en wie weet komen er dan nog Oldtimer tractoren bij . Wij wensen deze 2 O.T.L. leden verder veel succes met hun hobby.

Gerelateerd