Nieuws
21 augustus 2019

Op reis naar Provins in Frankrijk.

Naar jaarlijkse gewoonte gaan we terug op reis met onze tractor naar Frankrijk.

Vorig jaar was dit Provins en dit jaar terug naar daar. Men had ons gevraagd in Provins of we dit eens samen zouden doen met enkele andere verzamelaars. 

In het voorjaar werd alles gereserveerd voor de overnachtingen en ben ik naar Provins afgezakt, deze keer dan wel met de auto, waar alles werd besproken met het feestcomité. De groep werd samengesteld; we zijn met 16 mensen en 10 tractoren.

De laatste vergadering vond plaats begin augustus en ja daarna was het zover .

 

Ikzelf vertrok een dag vroeger dan de samengestelde groep op woensdag 21 augustus, deze maal met een Lanz Bulldog 25 pk die ik maar net op tijd klaar gekregen had, 10 dagen voor de start. Het was een uitdaging met deze tractor te vertrekken. De Lanz was inwendig volledig vernieuwd dus afwachten ... Om 09h00 vertrokken richting Laon (185 km voor de boeg) via Gavere, MunkzwalmGhislenghien, Ath, Dour, de grens over. Alles verliep naar wens.

‘s Middags even een lunchpauze en alles controleren bij de Lanz. Vervolgens werd de weg verder gezet. Tegen de avond kwam ik aan in Laon waar ik de nacht doorbracht in een Campanile.

 

Donderdagmorgen vertrok de groep uit de Ardennen om 05h00 al de weg op. Ze hadden meer dan 200 km te doen. Ik vertrok maar rond 10h00, had maar 80 km te doen.

De afspraak was Castillon sur Marne. Ik kwam om 15h00 daar aan, de groep uit de Ardennen was er om 18h00.

‘s Avonds was er gepland een wijngaard te bezoeken en natuurlijk... wijndegustatie. ‘t Was dik in orde. Wel maar om 02h00 in bed, ietskes te laat!

Vrijdag na het ochtendontbijt vertrokken we dan in groep naar Château.

 

Thierry op kop, de Farmall en als 2de de Same die de traagste van de groep was. Toch was de snelheid 30km/h.

Kort na de middag aangekomen in Château. Thierry had afspraak bij een verzamelaar; die schrok zich een bult dat we met zovelen waren, maar ja zei hij :”hoe meer zielen hoe meer vreugde”. Zijn verzameling tractoren bestond uit een hele reeks Bulldogs, Vierzons, Deutz, Massey Ferguson... die er al jaren in de schuur stonden en met hun wielen al een beetje doorgezakt in de aarde.

 

In de late middag vertrokken naar Provins, eindbestemming (60 km) om rond valavond toe te komen op de binnenplaats waar we goed onthaald werden. Na een paar pintjes afgezakt naar ons hotel, ‘t was al goed donker en na een stevig avondmaal het bed in. 

Zaterdagmorgen om 09h00 samenkomst voor alle tractoren bestaande uit een hele serie van Vendeuvre , Massey Ferguson , Ford en Fordson enz. en natuurlijk wij erbij. Er was veel belangstelling voor een delegatie uit België in ProvinsIn de namiddag een lange balade (zo noemden de Fransen dat)

Zaterdagavond werd er nog eens doorgezakt in Provins ... maar sommige hadden problemen om de weg terug te vinden. Zondagmorgen na het ontbijt, velen hadden maar kleine oogskes, afgezakt naar La Grande Place waar alle Belgische tractoren naast elkaar moesten staan. 

 

De Same met zijn kar werd ook meegenomen. Daar zat al ons Belgisch bier in, lekker gekoeld in “den ouden diepvries” (alles gesponsord). De bedoeling was ons bier ter plaatse bekend te maken. Natuurlijk hadden we daar dik succes mee. De burgemeester vond onze Chimay zeer lekker. In de namiddag met de dorsvereniging uit Bougogne ons bier aan het proeven geweest, van dorsen was er geen sprake meer ... 

 

‘s Avonds veel te laat in bed, dan de maandagmorgen uit Provins terug richting Pontavert een kleine 200 km met af en toe een tussenstop want ‘t was ook zeer warm in Frankrijk. Tegen de avond aangekomen in de chambre d’hôtes. Dik in orde daar en na de aperitief aan tafel. ‘t Was de laatste avond dat we samen waren, een klein feestje en geloof mij, de vrienden uit de Ardennen kunnen er weg mee ...

 

Dinsdagmorgen de laatste trip 180 km richting de grens. Om 16h00 de grens over in Couvin waar we samen nog wat gaan eten zijn in Brasserie des Fagnes. Om 18h00 werd de groep dan gesplitst. Elk naar zijn bestemming naar huis; sommige moesten naar Dinant, Namen, Durbuy, Hotton. Ik ben naar de Ardennen (Oignies) gereden waar we nog een week vakantie doorgebracht hebben ..

‘t Was zwaar geweest, maar we hebben een mooie vakantie en veel plezier gehad. Ik zou zeggen: “voor herhaling vatbaar”.

 

Verslag: Marc Dhondt

 

Gerelateerd