Nieuws
19 mei 2018

Historische Dagen O.T.L."De Lozen Boer" 19 & 20 mei 2018

Historische Dagen op Zaterdag 19 en Zondag 20 mei

In de aanloop van de Historische Dagen werd er vanaf woensdag weer flink gewerkt om de schuur op het OTL-terrein in gereedheid te brengen. Leeghalen van de schuur, verplaatsen van machines en tractoren, uitvegen van de schuur en ook het uitgelezen moment om de stukgewaaide zeilen in de tip van de schuur te vervangen. Dat laatste bleek een fluitje van een cent voor Jan, Maarten en Michael. En dan het leuke gedeelte: vlaggenlijnen spannen, lampjes en sfeerlichtjes ophangen. Het ziet er plots al helemaal anders uit. De daaropvolgende dagen moeste er echter nog veel gebeuren om het hele terrein in gereedheid te brengen voor het komende weekend. Bedankt aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan deze voorbereidingen.

Vanuit de glazen studio starten de uitzendingen van de VROB-radio. Het weekend kon beginnen.

RONDRIT 19 mei

Niet onmiddellijk de juiste temperatuur voor wie een hele dag buiten op zijn trekker zal doorbrengen, maar toch heel wat deelnemers voor de rondrit. Terwijl er lustig getuft wordt in Lochristi en omstreken, blijft de VROB verder uitzenden en komt er op het OTL-terrein nu en dan een standhouder aan die zijn toegewezen plaats opzoekt. Na een heerlijke voormiddagrit worden we verwacht in Café De Kneut in Hijfte voor de lunchstop. Marie-Louise van “De Kneut” heeft er echt haar werk van gemaakt. We worden verwend met lekkere tomatensoep (én balletjes) en krijgen er broodjes die rijkelijk belegd zijn met toespijs en groentjes.

Na deze wegekomen middagstop rijden we door naar Laarne om er een bezoek te brengen aan de Paardenmelkerij ’t Kattenheye. Tony Raman en echtgenote Mieke zijn geroutineerd in het ontvangen van groepen. Ens verdeeld in 2 groepen krijgen we een rondleiding en ook een video te zien over het ontstaan van de paardenmelkerij. In 1997 als echte pioniers begonnen met het waarmaken van hun droom, nl. het melken van merries, hebben de ervaringen van de mensen die paardenmelk gebruiken hen veel inzichten gebracht over de werking ervan. Het drinken van paardenmelk heeft veel positieve effecten op het lichaam maar ook de verzorgingsproducten o.b.v. paardenmelk hebben hun dienst al bewezen. In tegenstelling tot het glaasje paardenmelk dat we aangeboden krijgen (eerder aan de waterachtige kant), smaakt het glaasje paardenmelklikeur overheerlijk lekker en zoet. De meesten onder ons kunnen dit wel smaken.

Na het bezoek ronden we de rit af en keren terug naar het OTL-terrein waar we kunnen aanschuiven voor kim met frietjes en groenten. En dan de afsluiter van deze zaterdag: de fuif. Met een geringe opkomst van “fuivers” maar een gezellig afgesloten, verwarmde schuur, een drankje en de muziek van de VROB, vliegen de uren voorbij en is het al snel tijd op af te sluiten. Morgen, zondag, een nieuwe historische dag.

 

HISTORISCHE DAG OP ZONDAG 20 MEI

Deze zondag viel dit jaar op Pinksteren, een verlengd weekend dus dat telkens samenvalt met veel evenementen op de gemeente zelf en dat dit jaar ook samenviel met heel wat familiefeesten (communiefeesten, verjaardagsfeesten, etc.) zoals we konden horen in de wandelgangen. We konden dit wel merken aan de opkomst van de standhouders en het aantal bezoekers. Doch, niet getreurd, het was een schitterende zondag.

Vanaf 7u kwamen de eerste standhouders aan voor de Onderdelenmarkt en de Rommelmarkt,
met daaropvolgend de eerste tractoren voor de statische show. Een aantal tractoren waren blijven staan van de zaterdag na een zeer geslaagde rondrit in onze omstreken.

Ons thema “Werktuigendragers” was toch niet in dovemans oren gevallen want een 10-tal exemplaren boden zich aan voor de statische show. Opmerkelijke machines, enerzijds van vertrouwde merken, anderzijds een aantal van minder of niet gekende modellen en/of merken.

De bestuurders van de tractoren konden vanaf negen uur de gekende originele OTL -rallyplaat in ontvangst nemen om deze op hun trekker te laten pronken en daarna gebruik te maken van een lekker ontbijt (boterhammen met eieren en spek) aangeboden door onze club en klaargemaakt door ons clublid Paul Durinck en zijn echtgenote. Een mooie start van een prettige zondag.

Ondertussen was ook Karel Van Poucke met zijn gevolg aangekomen met de zelfrijdende dorskast en de oogst van bussels stro welke speciaal verbouwd was  vorig jaar, op eigentijdse methode geoogst was om deze op onze Historische dag te dorsen met de Smetryns dorskast, bijgestaan door een aantal helpers en leden van onze club. Het gedorste stro werd onmiddellijk geperst met een aangebouwde pers aan de dorskast.

Tussen de demo van dorsen konden de bezoekers de verschillende markten bezoeken en de tentoongestelde tractoren bezichtigen en eventueel de kleineren laten genieten van de kermisstanden op het terrein. Onze anciens standhouders uit het buitenland zijn heel goed gekend op onze dag waarbij menig liefhebber onderdelen of materialen kan aanschaffen van goede kwaliteit. 
Buurtbewoners en sympathisanten konden al dan niet na een rondgang een bezoek brengen aan onze cafetaria of aan de Cava & Gin-Tonic bar waar iedereen gastvrij ontvangen werd door onze dames.

Omstreeks 15u ging de levende tractorencyclopedie Piet Verschelde van start met een uiteenzetting van de voorgereden tractoren en een deskundige uitleg van de tractoren. Altijd een verrijking voor zowel de oldtimer liefhebber als Jan met de Pet waarvan ook de deelnemers met hun tractor konden genieten van de aandacht van het publiek.

Na dit defilé werden de Awards uitgereikt aan de winnende deelnemers waarvan een onafhankelijke jury in de voormiddag hun ronde had gedaan en de keuzes werden vastgelegd.
De prijzen werden uitgereikt door ons voltallig bestuur. Vielen o.a. in de prijzen binnen de categorie werktuigendragers: Willy Bauwens met zijn Lanz Alldog uit 1956 als mooist gerestaureerde werktuigendrager en Ronny Debboudt met de BIEFER RA8G als origineelste werktuigendrager.  De Vos Kris (John Deere G), Van Poucke Karel (Semtryns) en Theo Van Broeck (Allis Chalmers 1949) kregen een eervolle vermelding. Ook de standhouder uit Nederland , Remt Godlieb van STIO en  Bernd  Kissing uit Duitsland konden een eervolle prijsplaat ontvangen voor hun 10° bezoek als standhouder aan ons evenement.

Na dit gebeuren werden de laatste consumpties genuttigd en keerde iedereen terug huiswaarts met de trekker of met de materialen van de standen. Na sluiting van de bar om 19u werd de schuur helemaal opgeruimd door onze leden, helpers en bestuur zodat alles er terug netjes bijlag na dit geslaagd weekend waarbij we verder uitkijken naar onze volgende events.

 Raf Janssens

Gerelateerd