Nieuws
19 oktober 2014

Onderdelenmarkt, Ruilbeurs, Machineveiling en Rommelmarkt

Combinatie van verschillende markten
Op Zondag 19 oktober 2014 hadden we met onze club de 10° Oldtimer onderdelenmarkt, gekoppeld aan de 34° machineveiling en sinds enkele jaren een toevoeging van een Rommelmarkt. Ervaring heeft ons geleerd we met deze combinatie een breed publiek kunnen aanspreken waarbij zowel de oldtimer verzamelaar, de hobbyist, machine- en tractor liefhebber en Jan met de pet aan zijn gading komt.

Aangename sfeer
Leden en Oldtimer liefhebbers waren in begin iets sceptisch tegenover de toegevoegde Rommelmarkt, doch we zien dat we hierdoor een heel ruim publiek kunnen aantrekken en vooral de inwoners van Lochristi een wegwijs kunnen maken in het doen en laten omtrent onze hobby en de verkoop van de materialen tijdens de veiling. Anderzijds zien wij de oldtimer mensen ook tussen de rommelmarkt standen de sfeer opsnuiven en kunne  sommigen toch ook de koop van het jaar dan doen.
En natuurlijk is de catering volop aan het draaien van in de vroege morgen waarbij de mensen uit verschillende kringen elkaar leren kennen en hun ervaringen delen. Altijd top in de schuur en dan zeker als we kunnen genieten van een zonnig e zondag. En vooral onze leden zijn talrijk aanwezig waarbij tussen de standen of de veiling items elk zijn menig hieromtrent kan geven  Onze ancien standhouders op de ruilbeurs konden we reeds verwelkomen vanaf de zaterdag om hun stand op te bouwen en de nacht doorbrachten  in de camper of in een hotel overnachten om op zondag tijdig op het terrein aanwezig te zijn .  De materialen voor de veiling waren aangebracht op donderdag en op vrijdag, dit om ze keurig uit stallen en de catalogus tijdig klaar te hebben voor de potentiële kopers.

Internationale standhouders en kandidaat kopers
Op zondag vroeg in de morgen stond reeds een rij aan te schuiven voor de poort om dan om  8u het terrein op te rijden een hun standen te plaatsen. Het was terug een internationaal publiek waarbij vasten Nederlandse en Duitse standhouders onze terrein aankleurden met hun stand met materialen en oldtimer onderdelen. Zowel nieuw , tweedehands , historisch als zeer zeldzaam was er te vinden. Ook het publiek was ruimschoots aanwezig vanaf 10u waarbij sommigen eerst aan de bar een koffie en eventueel een  schnaps nuttigden om dan volle moed de beurs en standen te bezoeken.

Toch geslaagde veilng
Na de middag kwam een tweede reeks bezoekers het terrein opgewandeld met meer aandacht voor de te verkopen items op de veiling.  In totaal werden er 90 items te koop aangeboden via de veiling waarbij kleine materialen ten toon stonden in de schuur, Tuin  en parkmaterialen op de beton en de landouwmaterialen en  een 8 tal tractoren op de weide. Een inventaris van paar bedrijven gaf een aantal mooie verkoopitems op de veiling. Het tijdig inschrijven van de materialen geeft ons de kans om potentiële kopers aan te trekken voor de veiling en een goede PR campagne waarbij we de te koop aangeboden materialen konden bekend maken , leidde tot een goede opkomst van kandidaat kopers.

Van classic tractor tot kunstwerk tractor
Om 13u30 startte de veiling  waarbij de verkoop bij de eerste items traag en moeilijk op gang kwam. Doch na een aantal afgeslagen verkopen ging de verkoop in een goede snelheid en richting  waarbij de materialen aan een goede prijs koper/verkoper van de hand gingen .  Ook een aantal tractoren werden van de hand gedaan waarbij enkele prachtige Classic tractoren kun nieuwe eigenaar vonden.Om één of andere reden waren toch een aantal kandidaat kopers iets te laat aanwezig op het terrein Dit leidde tot nog een massale verkoop na de veilng van nog niet verkochte items. Het eindresultaat zag er nadien heel positief uit waarbij zowel kopers als verkopers tevreden waren over hun gedane zaken.  Uitzonderlijk werd er een Kunstwerk van Abba-Art te koop aangeboden  welke niet onmiddellijk tijdens de veiling werd verkocht wel nadien. Zoals andere tractoren vond het neusje van de Zalm, de  classic John Deere 3040 zes cilinder tractor  zijn nieuwe eigenaar op de veiling waarbij deze zich onmiddellijk lid maakte van onze club en zo zien we maar dat dit alles mooi met elkaar inde hand past. Van het enen komt het andere zegt het spreekwoord.  Na de veiling gingen nog een aantal verkopen door via de veilingmeester en  werd er nog een tijd nagepraat aan de bar over de aangename dag  bij een gezellige pint geschonken door onze vrouwelijke staff.

Ludieke afhaling materialen
Op  maandag en dinsdag werden de verkochte materialen afgehaald waarbij het soms een hele bedoening is om  toch alles op de vrachtauto of aanhanger te krijgen.De meest spectaculaire anekdote bij het afhalen was een koper die een triltand kwam afhalen met de auto een aanhanger  waarbij bleek dat de triltand niet paste op de aanhanger. De man besliste om er korte meten mee t e maken en de triltand 1/3 in te korten met de slijpschijf ( Foto tril1)   om toch maar in veilig op transport te kunnen zetten. zo nam deze man de machine in dan maar 2 delen mee.  Zo kan  men soms leuke momenten meemaken bij hat afhalen van sommige materialen . Maar konden we toch terug blikken op een geslaagde beurs en veiling. Op naar de volgende machineveiling op Paasmaandag 6 april 2015. 

Verslag  : Raf Janssens   Foto’s : Pascal Peeters en Wim Coppens.

 

Gerelateerd