Nieuws
02 september 2012

Ledenrondrit O.T.L."De Lozen Boer"

 Zondagmorgen 2 september 2012.. Onder een stralende zon,  in tegenstelling met de week ervoor met de Deutz Tractorendag, wordt om 7u alles in gereedheid gebracht voor onze Ledenrondrit.  Om 8u in de morgen arriveert de legerjeep met Georges reeds op het OTL terrein, komende van de huisbakker met een aantal zakken koffiekoeken  Ondertussen is  reeds de frigobox gevuld met pils en cola om de deelnemers  te voorzien van het nodige bij de eerste tussenstop. 

Vertrekpunt :

De eerste deelnemers stonden ons om 8u30 reeds op te wachten bij het vertrekpunt bij Jan Foncke , waar de garage was omgebouwd als onthaalpunt en  cafetaria voor onze leden . Alles was voorzien door Jan en zijn echtgenote Denise om het ons zo comfortabel mogelijk te maken. Tafels, stoelen en een ruime parking voorzien + de gastvriendelijkheid eigen aan het vroegere loonbedrijf Jan Foncke.

Omstreeks 10u was de koffie genuttigd en de boterkoeken opgebruikt waarbij we er aantal overlieten aan de gastheer en -vrouw als dank voor hun gastvrijheid. Dan werd  de tocht aangezet richting Akkerhoeve Waarschoot bij Karine en Guido. Vertrokken in de Albertlaan kwamen we eerst terecht in Hijfte centrum waar er met de kermis een heuse Pony Jaarmarkt aan de gang was, maar door de juiste afspraken met de organisatie werden onze tractoren er  mooi doorheen geslalomt , waarbij geen enkele pony's geraakt werd, alles verliep vlot onder een ruime belangstelling van de jaarmarkt bezoekers.  Daar  doorheen loodste Aimé Van De Voorde ons langs prachtige wegen door Oostakker, Lourdes om zo naar een tussenstop te gaan over de 'R4 in Wondelgem.   

1° Tussenstop :

Een mooi afzonderlijk pleintje werd direct in beslag genomen door onze tractoren om de eerste drinkstop te nuttigen . Het is niet te geloven waar men allemaal tractor liefhebbers kan ontmoeten. Bij deze stop aan de rand van de grootstad Gent troffen we direct een belangstellige uit Ertvelde die ook een aantal tractoren had en nog wat informatie vroeg onder andere aan Danny voor het restaureren van  een IH Farmall. Zo zie je maar, een vliegende vogel vangt altijd  meer dan een zittende. Na  dit verhaal en meerdere andere verhalen reden we na een half uur verder in één ruk naar de Akkerhoeve. Ter hoogte van Eeksken werden we opgewacht door ons Clublid Luc Bisschop met zijn SameCar die ons verder vergezelde naar de middag stop waarbij we een afstand van 1100m aflegden van de geasfalteerde weg tot de oprit van onze middagstop en dit over kronkelende grintwegen. Deze boerderij ligt effectief in de middel of noware, rondom 1km afgelegen van bewoonde huizen. 

Middagstop aan de Akkerhoeve :

Een mooie rit reeds volgens de deelnemers kwamen we aan op de nog actieve boerderij, waar we hartelijk ontvangen werden door de uitbaters Guido en  Karin. Iets te vroeg volgens schema, doch geen bezwaar,  het aperitief werd  gedronken onder de bomen op het terras

Om 12u30 kon iedereen een plaats innemen in de gereserveerde veranda om aan te schuiven aan het buffet voor het Friet middagmaal met stoofvlees en groenten. Gezellig aan ronde tafels of groeptafels kwamen de verhalen verder  ter spraken over de ervaringen van het afgelopen jaar met de verschillende oldtimer evenementen en de deels gereden ledenrondrit. Na de lunch kwam het dessert nog op tafel met koffie en zelfgemaakte  vlaai door de uitbaters van de zaak. Zo werd er ook met Luc een kleine route besproken langs het Liefke richting Lovendegem naar de verzamelplaats van Luc zijn tractoren. Doch door tijdsgebrek hebben we een directere route genomen naar Lovendegem.  De Akkerhoeve, steeds vol leven en bezoek, had  nog een familiefeest inde Akkerloods waarbij de jongeren van dit feest een rit konden maken met de koets van Hugo en Els van d’Abdijhoeve,  welke met deze kinderen een ritje maakten van om en bij een uurtje rondtoeren. Het was een mooi tafereel de Oude Tractoren en het 3-span paarden ven Hugo op de parking van de Akkerhoeve . Mede door deze feestgangers in de schuur vertrokken onze tractoren onder ruime belangstelling van de Akkerhoeve bezoekers. Waarbij ook de deelnemers tevreden waren over het middagmaal en het dessert tijdens deze rit. 

Bezoek aan verzameling Luc  Bisschp :

Via de kronkelende afgelegen wegen van De Akkerrhove terugkerende naar de bewoonde wereld,  stuurde Luc de colonne doorheen ruilverkavelingen naar Lovendegem, waar zijn vrouw Hilda , reeds vanaf 14u klaar stond om ons op te wachten met de koffie en andere dranken plus een aantal versnipperingen. Aangekomen bij Luc kon je direct merken aan de grote passie van Luc, dat we hier met voormalig dealer van Same hadden te maken Luc  was dealer van Same van 1967 tot 1998, waarbij de eerste Same tractor verkocht door Luc, teruggevonden werd op een schroothoop en Luc er een volwaardige restauratie heeft van gemaakt.  Na het dealerschap heeft Luc zich op de oldtimer wereld gestort, beginnende met een Lanz Bulldog en daarna zijn Same hobby verder uit te bouwen. Een mooie opslagruimte kon ons verassen met een 50 tal tractoren Foto 33 waaronder een 10-tal  gloeikoppen . Twee exemplaren van deze gloeikoptractoren heeft reeds een groot deel van Europa afgereisd met Luc en kompanen, met ondermeer een bezoek aan de eerste eigenaar van zijn Lanz  Buldog in Polen. Ook met 1 van de 7 Samecar’s heeft Luc reeds etappen gemaakt waaronder de reis op uitnodiging van de Same febriek in Italië, foto 29 omwille van het thema "terug naar afzender”. Unieke tractoren,  zoals wijngaard- vliegtuig , smalspoor en tuinbouwtractoren bevinden zich allemaal tot deze verzameling. Ook een vrij uniek exemplaar heeft Luc in zijn bezit van een Same prototype welke nooit gecommercialiseerd werd, maar toch tot grote verwondering van de Same fabrieken, in Luc zijn verzameling stalt  Waarschijnlijk dient Luc nog een 1O0  jaar actief te leven  om zijn verzameling kompleet af te maken en volledig zelf te restaureren.

We hadden reeds een aantal jaren aan Luc beloofd  om  met een leden rondrit langs te komen en dit te koppelen aan de Akkerhoeve ,doch het was zeker de moeite voor het wachten en werden door Luc en Hilda hartelijk ontvangen met de nodige uitleg van Luc over de verzameling tractoren. Na enkele hapjes en dranken werd de stoet op sleeptouw genomen door Georges met de Willy Jeep doorheen Belzele en Evergem richting Langerbrugge. 

Overzetboot kanaal Gent-Terneuzen :

Het was de bedoeling onze leden een mooi uitgestippelde route te kunnen voorschotelen. Voor de meerderen onder ons was de oversteek van het kanaal met de boot een nieuwe ervaring, waarbij iedereen dacht dat dit wel wat tijd in beslag zou nemen. Een vraag aan de kapitein om de tractoren met drie naast elkaar te plaatsen op de veerboot lukt niet omwille van de veiligheid, doch deze man beloofde ons ten stelligste er vaart achter te zetten, zodat de drie verschillende tochten met al de tractoren in een minimum van tijd zouden gebeuren Foto 414 . Dit lukte uitstekend waarbij de eerste overzet gebeurde met een 6-tal auto’s en 4 tractoren, de tweede overzet met 12 tractoren en de laatste vaart met de resterende tractoren. Bij aankomst aan de overzijde werden de eerste gasten getrakteerd met een drankje en een worst uit de vuist , om ondertussen de andere afvaartochten af te wachten bij een gezellige babbel. De tijd tussen de eerste trekker op het veer en de laatste af het veer was in een record tempo van om en bij de 15 min gebeurd, waarbij de Kapitein woord had gehouden om onze groep veilig en snel over het kanaal te brengen. Iedereen was heel enthousiast over deze overzet ervaring.  

Laatste Km van onze rit:

Op de verzamelplaats aan de veerboot gaf Gerard Van Houcke ons nog een tip om via een kortere smalle weg het dorp Oostakker te vermijden en langs landelijke wegen naar beginplaats in Hijfte te rijden. Daar we met de Kermis in Hijfte het centrum niet konden kruisen hadden de organistoren van de kermis ons een heel speciale buurtweg aangeprezen waarbij recht tegen over de woning van Jan en Denise, ons vertrekpunt, aan konden komen.
Daar aangekomen werden de laatste bieren en Cola gedronken, was iedereen vol lof van de gedane rit, konden sommige tractoren terug opgeladen worden op aanhanger of vrachtauto, en reed iedereen voldaan en vol plezier richting huiswaarts. 
 

Last but not least willen wij als bestuur iedereen bedanken die aan deze rit heeft meegeholpen met voorbereiding, advies, begeleiding, ontvangst of andere positieve prestaties. Met ondermeer André Noppe welke terug een nieuwe vlaggenmast had geconstrueerd en de andere 2 masten een nieuwe laag verf heeft gegeven en Andrea de 3 vlaggen een wasbeurt heeft gegeven.  

Verslaggever terplaatse :

Voorzitter : Raf Janssens

Gerelateerd