Nieuws
03 oktober 2010

Oktober Kroegentocht

Op vraag van een aantal leden werd op deze zondag 3 oktober terug een Kroegentocht georganiseerd.Dezelfde strategie als al onze andere kroegentochten, een rit los uit de hand in samenspraak met de deelnemers onderweg. Er werd om 9u30 samen gekomen bij Dirk en Pieter De Schaepmeester in Eksaarde-Doorslaar waar meteen de halve straat buiten stond niet wetende wat er aan het gebeuren was.Het was al gauw 9u45-10u toen we konden aanzetten richting Doorslaar langs een mooi ruilverkavelingsbaantje dat ons leidde via “de oude tramroute” naar Doorslaar City. Doch ter hoogte van de oude tramroute sloeg het noodlot al toe. Albien De Rauw had vorige week een Same 2-cylinder vrachtwagen op de kop kunnen tikken met een dumper grondbak erop. Deze had 21 jaar stilgestaan in een museum en was pas vrijdag aangekomen bij Albien. “Mazout ingekapt” en rijden maar dachten de mannen van Albien. Helaas zat er waarschijnlijk bezinksel in de brandstoftank welke de brandstofpomp en –filters verstopte. Dan maar de Same Dumper op sleeptouw genomen en zo de rit verder gedaan.
Onze eerste halte was in Café ‘t Kapelleken in Eksaarde-Doorslaar bij Marc en Kathleen die vroeger de Singel openhielden in den Oudenbos-Lokeren. Traditioneel onze laatste stop bij kroegentochten met de gekende Singel “Ribbekes”. Door de nieuwe wetgeving worden er daar geen ribbekes meer gegeven en bleef het deze morgen bij enkele kloffies in dit nieuwe gezellige dorpscafé. Aan de grote ronde tafel werd de route verder besproken en gaf Dirk een goede hint om vandaar uit verder te rijden naar het aangename en rustige dorpje Daknam. Dit was vlugger gezegd dan gedaan. Via mooie binnenwegen reden we richting Eksaarde om zo door te steken naar Daknam. Helaas stonden we plots voor een niet te ontkomen wegomlegging waar we alles moesten omkeren en 500m terug rijden. Was op zich geen drama mochten er geen voertuigen op sleeptouw geweest zijn. Dan maar het gezond boeren verstand gebruikt en de Same Dumper achteruit op sleeptouw genomen. Niemand vond het erg,zulke toestanden kan je tegenkomen op niet voorbereide ritten. Dan maar de wegomlegging gevolgd en terug een ruilverkavelingsbaantje genomen richting Daknam Kerk die we recht voor ons in het vizier hadden. Dit bleek een mooi alternatief te zijn, ware het niet dat het baantje eindigde vlak voor de Durme waar we de kerk 200m voor ons hadden, maar niet te bereiken was. Er zat niks anders op dan een grote tour te maken op een weide om iedereen gedraaid te krijgen en een andere weg te vinden naar Daknam. Na enige honderden meters kregen we terug de spits van de kerktoren in zicht. Doch aan de spits aangekomen stonden we niet in Daknam, maar aan Heirbrug Kerk in Lokeren waar er in de directe omgeving geen drank gelegenheid te vinden was. Dan maar aan enkele omstaanders de weg gevraagd die ons via binnenwegen de weg uitlegden naar het leutige dorpje Daknam.
Daknam is bij iedereen gekend in Lokeren mede door de jaarlijkse Trappistenfeesten op 2de Pinksteren. De weg kregen we goed uitgelegd en op een kwartiertje stonden we op het aangename dorpspleintje van Daknam met een ruim voorziene parking omringd met prachtige bomen. Het rustgevend gevoel wordt nog versterkt door het weinige verkeer dat hier voorbij komt, op uitzondering van heel wat fietsers en eens een bende verloren gereden oldtimertractoren. Op het buiten terras van het enige cafeken in dit dorp was het heerlijk vertoeven. Na een pint of koffie gedronken te hebben kwamen we tot de vaststelling dat we op het buiten terras ook nog een warme maaltijd konden nuttigen. Na overleg met de barkeeper van dit café, Den Reynaert, bleek het menu friet met stoofvlees voor onze 16 personen het vlugst klaar en kon hij ons dit op korte tijdspanne serveren.
Na versterking van de innerlijke mens met voedsel en drank werd de rit verder gezet , deze keer zonder oponthoud of trekker problemen, recht richting Zaffelare naar “De Molens Kermis”. Daar waren we uitgenodigd door Marcel De Wilde, de vroeger oprichter van deze kermis, nu garagehouder en levensgenieter. Op deze kermis was er tevens een rommelmarkt en werden we goed ontvangen toen we het terrein opreden met onze oldtimers voorzien van de nodige vlaggen.Het was ondertussen reeds 15u30 geworden, sommigen gingen de markt af op zoek naar een koopje met daarna als afsluiter nog een gezellige pint of koffie en het relaas van de vervlogen prachtige Kroegentocht. Daar werden de wegen gesplitst, sommigen reden huiswaarts, anderen keerden terug naar het beginpunt om de trekkers op te laden op de vrachtwagens. Mede door het heel zonnige weer was de dag voor iedereen heel goed geslaagd en voor herhaling vatbaar in het voorjaar van 2011. Fotograaf Pieter De Schaepmeester en verslaggever ter plaatse Raf Janssens.

Gerelateerd