Nieuws
29 augustus 2010

Intern. John Deere-Lanz Oldtimer tractoren Dag

Met het oog op het Internationaal John Deere Treffen welke zal doorgaan in 2011 voor JD tractoren van de Waterloo Boy tot de modellen bouwjaar 2011, werd in 2010 een John Deere-Lanz Oldtimerdag georganiseerd door onze club. Terugblikkend om onze vorige Oldtimer merkendagen hadden we van deze 2 merken, John Deere en Lanz een grote opkomst verwacht. De inschrijvingen zagen er goed uit, helaas de weergoden gooiden degelijk roet in het eten, daar het van s’morgens vroeg al hele bakken water uit de lucht vielen. Dit weerhouden natuurlijk meerdere deelnemers om met de oude tractoren zonder cabine over een grote afstand naar Lochristi te komen. Doorzetters van omliggende gemeenten hadden vanaf 10u bij iets zonneschijn toch de moed samen gekregen om met hun tractoren naar het treffen af te komen. Dit was ook de reden van de wat lagere opkomst van de John Deere Lanz tractoren. Niettemin waren er toch een 60 tractoren aanwezig waarvan de het grootste aantal met vrachtauto was gekomen, dit om niet in de regen te moeten zitten. Geen grote opkomst tractoren, doch wel grote diversiteit van de 2 merken. Van de Lanz tractoren was er een mooi aanbod van de gloeikop tractoren tot de kleinere Lanz modellen. Van de L 22 tot de D 9506. De Gloeikop serie was vertegenwoordigd in meerdere kleuren en uitvoeringen, met en zonder cabine en in originele staat en volledig gerestaureerd. Sommigen waren echt pareltjes betreft uitvoering als origineel als restauratie. Ook nog enkele Lanz tractoren met de naam John Deere erop, welke als geproduceerd werden tot de jaren 1962 als Lanz tractor maar met de benaming John Deere Lanz. Ook de Lanz semi-diesel waren vertegenwoordigd op deze dag. Van de John Deere-Lanz 100-serie mochten we ook een aantal mooi uitvoeringen bewonderen en verder de 310-510 serie met enkel de naam John Deere gebouwd na de jaren ’60 waarbij de naam Lanz niet meer werd vermeld op deze tractoren.
Een unicum op het terrein was wel de John Deere Lanz 2-schaar ploeg welke door Huard werd geproduceerd onder Licentie van John Deere Lanz, Deze ploeg heeft een Huard Chassis en ploeglichamen, doch de kop van de ploeg is van de John Deere USA ploegen. Deze ploeg werd gevonden diep in Wallonië, vlakbij de Orval trappisten brouwerij en lag klaar voor het Oud-Ijzer. Het was Roger Van Denberghe die deze ploeg zal liggen bij zijn buurman, klaar om op te halen door de oudijzerboer, en ons belde met het thema John Deere Lanz, of deze ploeg ons niet interesseerde. We zijn de ploeg direct gaan afhalen in Wallonië en danken hierbij Roger voor de mooie tip welke hij os heeft gegeven. De ploeg is volledig gerestaureerd, voorzien van originele John Deere verf en stickers en kon mooi staan pronken op de ere tribune van deze dag. Ook was er een kraan op het terrein welke in Italië werd geproduceerd onder Licentie van John Deere Lanz. Ook van deze kranen zijn er in België niet veel meer voor handen. Verder was de Duitse John Deere 20 en 30 serie ook mooi vertegenwoordig met verschillende gerestaureerde modellen Degene welke natuurlijk het meest in het oog sprongen waren de USA tractoren van groot naar klein zoals de letter serie modellen welke op en top gerestaureerd waren, nieuwer dan nieuw. Ook de kleine John Deere L 2 cilinder van 1945 made in Moline USA, de thuishaven van John Deere lokte zijn bezoekers. Net zoals de MC rups uitvoering van bouwjaar 1952 met zijn staande 2 cilinder motor met een 20-21 pk was een prachtige zeldzaamheid op dit treffen.
Bij de grotere mastodonten hadden we de kniktractor type 7520 van 1973, dit wel met een John Deere hakselaar motor erin van om en bij de 175 pk, een ware reus in die jaren, net zoals de 5020 met zijn originele 6 cilinder motor welke kwam aangereden als nieuw uit de fabriek. In de namiddag werden alle tractoren voor gereden aan het publiek en met een deskundige uiteenzetting door Piet Verschelde, welke de John Deere en Lanz tractoren gewoon van naald tot draad kent, en deze kennis doorgaf aan de bezoekers. Tot slot was er nog een prijsuitreiking, waarbij de prijzen waren geschonken door de firma Cofabel, de invoerder van john Deere Belgium. Al bij al hadden de deeelnemers en bezoekers een ruime dag achter de rug, waarbij de gehele geschiedenis in woord en beeld werd voorgesteld.Wij kijken al uit naar het John Deere teffen op 3 juni 2011 in de Pauwstraat.

Gerelateerd