Nieuws
07 december 2023

Breugelbuffet 2023

OTL-leden samen op gezellig etentje te Laarne.

Guy Van Rysseghem

Er zijn zo van die dingen die elk jaar terug komen, typisch voor het jaargetijde. Een keer het herfst is, word de mais geschoren, de petatten gerooid. Bij OTL kennen ook zo een traditie, het jaarlijkse etentje met eraan gekoppeld een kleine achteruitkijk en een grote vooruitkijk.

OTL-lid Ivan met de klompen

Eens de weeromstandigheden somber beginnen te worden, met lage wolken, nevel of mist, wat motregen her of der en zelfs wat neerdwarrelende sneeuwvlokken zoals dit jaar, dan komen de OTL-leden uit hun krochten om mekaar straffe tractor verhalen te vertellen. Nog voor we de Zeven Sterre zaal betraden werden we door passionele OTL-leden begroet. Opvallendste daarbij was Ivan, niet de verschrikkelijke, maar Ivan De Graeve uit Oudenaarde, de man die men overal kent aan zijn klompen. Geen gewone klompen, maar klompen met OTL-stickers versierd, en thuis -we waren er ooit eens op interview- heeft hij er nog een ganse collectie staan. Mooi om naar te kijken, maar Ivan draagt ze ook daadwerkelijk, en we kunnen erover getuigen vanuit een vorig leven, ze zijn op koude winterdagen warm aan de voeten ! Voilà, de trend was gezet, en nu vlug naar binnen om te genieten van spijs en drank.

Uitgebreide brunch

Nadat iedereen een glaasje cava of aanverwant aperitiefje had ontvangen, was het Katleen die de micro ter hand nam om iedereen te verwelkomen en aansluitend uit te nodigen tot de brunch tafel. Warm en koud, te veel om op te noemen, er was voor elk wat wils voorhanden. Toen zowat iedereen voldaan was, begon OTL-voorzitter Raf Janssens aan zijn betoog.

OTL-busreis naar Panningen (Nederland)

Een uitschieter van het voorbije jaar was de busreis naar Panningen (Nederland) voor de leden een unieke kans om dit buitengewone evenement mee te beleven. Het is daar zowat het grootste Old Timer evenement van Europa. Panningen ligt in Noord-Limburg, Nederland nabij Peel en Waas.  Sinds 1980 grijpt er Jaarlijks het laatste weekend van juli  het  “Internationale Historische Festival” plaats. Er zijn dan 2.500 tractoren te zien naast 500 stationaire motoren. Een goeie 25.000 bezoekers komen er op af, vanuit gans Europa, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook uit Vlaanderen, meer bepaald Lochristi waren er dit jaar aanwezig. Volgens de OTL-organisatoren net iets te weinig interesse om voor herhaling vatbaar te zijn. Een gemiste kans.

. Old Timerclub “Lozen Boer” liet van zich horen

  Daartegenover vonden in mei de Old Timerdagen plaats in Lochristi, een tweedaags evenement waaronder druk bijgewoonde rondrit met een kleine 70 deel nemende tractoren. Ook deelname met een 10-tal OTL leden aan de 45ste uitgave de dinsdag na de laatste zondag van augustus, van de Oogststoet te Oostakker ging niet ongemerkt voorbij. Eigenlijk wou voorzitter Raf Janssens met nog meer tractoren aan de Oogststoet deelnemen, maar dat mocht niet van de organisatoren.

Er waren nog diverse andere uitstappen en rondritten van de Lozen Boer, maar dat zou ons te ver leiden. Eentje willen we nog vermelden, deelname derde zaterdag van april aan de bloemenmarkt in eigen gemeente Lochristi. De OTL-leden deelnemers werden er warm onthaald, hun deelname werd er zeer gewaardeerd.

Wat brengt 2024 voor OTL ?

De grootste verandering voor OTL Lozen Boer is het verdwijnen van de “Historische Old Timer dagen in mei. Voortaan heeft men beslist om dit evenement slechts om de twee jaar in te richten. Alles heeft te zien met de voorbereiding. Daar is men ruim 10 volle dagen mee bezig, ondertussen blijft alle ander werk staan. En verder is het ook een kwestie van medewerkers, helpers, die liggen er zo maar niet voor het rapen, vandaar deze ingrijpende beslissing. Er komt dit jaar als alternatief op zondag 19 mei een rondrit met Historische tractoren.

Gezien het grote succes, en de enorme aanvoer van objecten, komt er naast de twee bestaande veildagen zijnde op paasmaandag 1 april de traditionele veildag en op zondag 7 juli de Oldtimer en tweedehands machineveiling een nieuwe veildag die zich zal focussen op onderdelen.

In 2024 mag ook de traditionele busreis niet ontbreken. Deze keer gaat het naar de vroegere FORD fabriek in de Antwerpse haven .De fabriek van CNH Industrial in het Antwerpse havengebied was vroeger een onderdeel van FORD. Er werden personenwagens aangemaakt. Bij de verhuis van de autoproductie naar Genk ging Antwerpen tractoren bouwen. In de loop der jaren specialiseerde het bedrijf zich in het maken van aandrijfsystemen en onderdelen voor tractoren. De Antwerpse fabriek lijdt eerder een vrij discreet bestaan in vergelijking met het zusterbedrijf in Zedelgem waar maaidorsers, balenpersers en hakselaars gefabriceerd worden.

De reis gaat ook naar “De Schuur van Mie” in Rijkevorsel, daar is altijd wat te beleven, een must voor wie van Oldtimer tractoren zijn passie maakt !

Helpende handen

Vanuit het OTL bestuur doet men een oproep naar kandidaat bestuursleden. Wie tijd en goesting heeft is van harte welkom. Voorzitter Raf Janssens voegde de daad bij het woord en verkocht vlot aan de talrijke aanwezigen de nieuwe OTL Lozen Boer lidkaart 2024.

Met koffie en taart werd gezellig nagepraat. Onder de aanwezigen bemerkten we een legendarische oldtimer legende uit Waregem, Piet Verschelden. Met zijn kennis over Oldtimer tractoren, mag hij gerust één van Vlaanderens levende tractoren encyclopedie genoemd worden.

Landbouw Miniaturen beurs op zondag 28 januari

Het eerstkomende OTL evenement staat voorzien voor zondag 28 januari in de Merelbeekse Gemeentehallen gelegen aan de Poelstraat 39 te Merelbeke. Van 10 tot 17 u gaat er de Landbouw Miniaturen Beurs door. Niet te missen !

Gerelateerd