Nieuws
03 september 2023

Ledenrondrit Zondag 3september 2023

Ledenrondrit Zondag 3september 2023

Beeld en tekst : Raf Janssens

Het was een schitterende stralende zondag toen we aan zetten richting “Café Den Hert” in Laarne. De vertrek- tussenstops en eindstop was uitgestippeld waarbij Wout van Delft samen met Walter De Latthauwer en een schitterende route van maakten.

Stevig ontbijt
De samenkomst omstreeks 8u30 bij Annie met het Historisch Café was een goede meevaller met een ruime parking voor de tractoren en eventuele aanhangers. Op het even ruime terras werden we ontvangen bij een lekkere koffie en een boterham met gehakt en hoofdvlees. Een steviger ontbijt kan men niet wensen voor een tocht van ongeveer 50km.

Om 9u30 werd de colonne gevormd en de rit aangezet met onze tractoren. Walter loodste ons terug naar iet of wat onontgonnen gebieden en streken voor onze Oldtimer rijders.
Zo gingen we richting Merelbeke waar we voorbij de gebouwen reden van ILVO ( Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) en iets verder passeerden we Caritas  (Instituut voor mensen met psychische moeilijkheden en hun omgeving) waarna we verder reden en de Faculteit voor Dierengeneeskunde (Veeartsenijschool) rechts van onze weg zagen.

Hartelijke begroeting

Een stille KMO en/of industriezone waar het de Zondag rustig rijden is met onze tractoren.
Vandaaruit volgende we de weg via Lemberge, Bottelare richting Munte. Het waren stille wegen doorheen woonwijken waar we  menige huizen en villa’s konden opmerken. Zowat de rand van het Gentse waar ook de rijke burgerij vanuit Gent hun optrek bouwden net buiten de stad. We zouden het de Bommels rondom Gent kunnen noemen.

We merkten dat de bewoners het zeker niet alledaags vonden dat een rij Oldtimer tractoren hun deur passeerden. Geen nood, we werden vriendelijk begroet door jong en oud waar groot aantal hun GSM tevoorschijn toverden om foto’s of filmpje te maken. Met andere woorden waren we van harte welkom in deze buurten.

Bezoek van sympathieke leden

Iets voor het middaguur arriveerden we aan Café “Sint-Elooi” waar Thijs een aangenaam terras had klaar gezet om onze deelnemers te ontvangen. Onder de parasols konden we genieten van een middaglunch bestaande uit warme soep en Sandwiches. Dit alles verliep vrij vlot en we daar nog bezoek kregen van een in de buurt wonend lid van ons, Danny Goossens  samen met zijn vrouw die mee kwamen aanschuiven voor de middaglunch.

Iets later arriveerden nog een lid, Hugo De Poorter met 2 oldtimer tractoren samen met nog enkele vrienden. Deze kwamen van Gavere en maakten er gewoon een tocht van om ons te komen bezoeken in Munte. Altijd leuk als de leden komen genieten van onze samenkomsten.

Na deze tussenstop werd de tocht verder gezet richting Landskouter en Gontrode waar we op een bepaald moment een immense weide passeerden waar er toch ronde 100 paarden liepen.
Paarden in de vrijloop
Door de aankomende tractoren zette deze kudde een prachtige tocht door de weide wat een uitmuntend uitzicht gaf. De paarden waren niet schuw maar als er 1 paard aanzet in zo een kudde is de hele groep in beweging. Was bijna iets als in het wilde Westen.

Na deze Far-West reden we langs het Rangeerstation van de NMBS in Merelbeke waar de gebouwen staan voor onderhoud van de trein locomotieven. Er stonden er een 50-tal op de sporen in een wachtrij om binnen gereden te worden in deze loodsen voor nazicht en onderhoud.

Via de Proefhoevestraat in Gontrode reden we langs de gebouwen van Het Ministerie van Landbouw, de administratieve toren van de proefboerderijen van de Faculteit Gent.
Zo reden we verder richting Melle waarbij we een bosrijk gebieden voorbij reden met een mega natuurvijver. Denk voor de meesten onder ons terug een nieuwe ontdekking.

Huiscafé Klein Ledeberg
Zo zagen we terug in bewoond gebied de Bierbrouwerij van Huyghe bekend om zijn Delerium bieren welke wereldwijd worden geëxporteerd. Daarna slingerde Walter ons via kronkelende wegen door de gekende Villawijk de Bommels te Heusden – Destelbergen.
Dit leidde ons naar ons Huiscafé “Klein Ledeberg” in Wetteren-Ten-Ede. Door meerderen van ons gekend van vroegere bezoeken aan dit Café. Peter en Nathalie deden er alles aan om de dorstige in een oogwenk te bedienen. Het uitzonderlijke terras achteraan, een idyllische trekpleister voor de bezoekers leidde tot een rustig moment voor ons allen waar we bij een drankje gezellig konden napraten over de reeds afgelegde weg.

Oldtimers en Wielrenners
Van daaruit reden we langsheen de Prullenbos en toch nog een landweg in zeer goede staat waar we vrij vlot konden doorrijden . Zo gingen we richting ons vertrekpunt “Café “Den Hert” waar we een klein oponthoud hadden iets voor het café daar er op dat ogenblik een wielerwedstrijd doorging. Mits enig overleg met de lokale politie konden we tussen 2 rondes door wel in 2 groepen de korte weg nemen naar het eindpunt.

Aangekomen bij Annie stond het ontvangst comité klaar om iedereen te bedienen met een ijsje en naderhand iets lopend vocht. Daar de temperaturen heel goed waren leek iedereen niet te gehaast en werd er door het merendeel gewacht tot de wedstrijd voorbij was we in beide richtingen huiswaarts konden keren na een Uitstekende Ledenrondrit.
Van de verschillende tussenstops kregen we nadien bedankje voor ons bezoek en vonden ze het allen aangenaam met ons bezoek.

Woordje van dank
Onze dank gaat naar de 7-koppige begeleiders van Kenneth en zijn team met hun moto’s die met hun ervaring de hele rit professioneel hebben aangestuurd en Last but not Least onze dank van iedere deelnemer aan Walter De Latthauwer die deze rit had uitgestippeld.
Een dikke pluim hiervoor van ons allen en aan Wout van Delft voor het mee organiseren.

 

 

Gerelateerd