Nieuws
29 augustus 2023

Oostakker ondergedompeld in nostalgie tijdens Oogststoet.

Het was onze 9° deelname aan de overgekende Oogststoet in Oostakker. Onze leden verzamelden omstreeks 17u op het OTL terrein om alle aanhangers en werktuigen aan te koppelen om daarna omstreeks 18u in colonne aan te zetten richting beginpunt van de stoet. De sfeer bij onze deelnemers zat er heel goed in en van zodra de John Deere Combine er aankwam trokken we gezamenlijk via Lochristi Dorp naar de afgesproken plaats. Zo konden we in ons centrum ook een deel van de oogststoet laten zien.
Van zodra we terplaatse waren kon iedere deelnemer zich op het vermelde nummer plaatsen. Het vertrekken van de stoet is zo georganiseerd dat de eerst nrs. Het laatst staan en bij vertrek de andere deelnemers passeren en zo overzicht hebben van het hele gebeuren.

Met onze aanhanger met een 50 kg snoep die werden uitgeworpen lagen we zeker goed in de markt bij de talrijk opgekomen bezoekers.
Het is steeds een aangenaam evenement waar we door iedereen verwelkomt worden. Na de stoet werd onderling met onze leden samen gekomen in het dorps centrum waar erbij een pint of frisdrank nog werd nagepraat over de geslaagde avond en daarna iedereen veilig huiswaarts kon keren na zeker een geslaagde avond.

Ook onze huis journalist was aanwezig en maakte hierbij zijn verslag.

Guy Van Rysseghem

“ Uustakker” zeggen ze in Gent, alhoewel tegenwoordig wonen de Gentenaars onder ons op “den buiten” gevlucht voor groene en andere politieke dictatoren. Raar toch, die stedelingen, ze ontvluchten hun oude steedse buurten omwille van leefbaarheid. Men teistert hun niet alleen met groene regels zoals LEZ (Lage emissie zone)maar ook met immigranten van allerlei pluimage. In Oostakker komen ze dan massaal kijken naar, in meerderheid OTL tractoren die voorlopig nog niet onderhevig zijn aan LEZ normen. We schrijven wel, voor alle duidelijkheid “voorlopig”.

Het waren teveel tractoren

Als we de optelsom van de Oogststoet maken, dan lopen er evenveel paarden, dan wel tractoren in de stoet. Die tractoren droegen bijna allemaal het stempel van een OTL-lid. Voor de negende keer deelnemen, een hele “helse” prestatie voor OTL ! Volgen volgend jaar -10e  deelname- bloemen voor OTL ? Meer nog, OTL-voorzitter Raf Janssens moesten de organisatoren stil leggen. Toen hij zijn lijst van deelnemers aan de stoet voorlegde moest het van hen met net iets minder, beperkt tot 10 OTL-tractoren. Begrijpelijk, in een dorp waar amper nog twee beroepslandbouwers wonen, zou men de Oogststoet een nieuwe naam moeten geven: de “ OTL-stoet” uit Lochristi ! Ik schrijf er voor alle duidelijkheid Lochristi bij, want de presentator aan de eretribune, de Gentenaar Edwin Plasschaert -die zich trouwens jaarlijks voortreffelijk van zijn opdracht kwijt- kon het toch niet laten om Zeveneken als plaats voor de OTL-Machineveiling te vernoemen. ’t Zal nog beteren na een volgende gemeentefusie, straks weet niemand meer waar “Bommerskonte” ligt, zeker niet de stedelingen !

Het voorste van een vrouw en ’t achterste van een paard !

Mijn grootvader zei altijd: “Manneken, pas altijd op van ’t voorste van een vrouw en ’t achterste van een paard!”. Hoe minder boeren, hoe meer men dit gezegde in Oostakker toe past. Uniek in Gent, strooien de deelnemers met vol enthousiasme snoepen uit tot groot jolijt van de jeugd. Immers, straks wacht de schoolbel. En toch, niemand van de jongelui kwam terecht onder de hoef van een paard, of het wiel van een tractor. Het kan dus ook op een veilige manier. En dan te bedenken dat men in de openingsstoet van de Gentse Feesten geen snoepen meer mocht gooien, nadien schafte men de openingstoet helemaal af. Ja, zei me een echte Oostakkerse inboorling, hier ook zouden de Gentenaars ons Oostakkers feestgedruis willen afschaffen. Ze zijn al begonnen met gras te zaaien op het dorpsplein waar vroeger auto’s parkeerden. Ernaast bloemen perken aangelegd waar vandaag distels welig groeien. Vroeger deelde men vlaaien uit na de stoet, zo bleef iedereen in ’t dorp “hangen”. Niets daarvan nu, Oostakkerse vlaaien -niet verwarren met Limburgse vlaai- worden tijdens de stoet uitgedeeld. Hoe dichter tegen het einde van de stoet, hoe meer kans om de vlaaien “te zien vliegen”! Over het mooie roodbruin Rodenbach bier dat erbij uitgedeeld werd, kunnen we nu nog enkel dromen. De erbij horende verkiezing van “Mieke” vlaai behoort eveneens tot het verleden. Zelfs de reus van initiatief nemer 45 jaar geleden, drukker De Letter ontbrak in de stoet. De reus -net als elke sterveling- verdween na een ongeval, naar de eeuwige jachtvelden, net zoals ooit zijn levende voorganger.

Blijft een dorpsfeest zonder weerga

De talrijke trekpaarden in de stoet kwamen van de stal De Brabander uit Evergem. Ze waren zo talrijk dat ik na enkele wagens reeds de tel kwijt raakte. Bij de trekos was ’t makkelijker, één exemplaar, en eerlijkheidshalve zijn baas had evenveel bekijks, een flinke op ouderdom uit de kluiten gewassen boer! 47 wagens bevolkten de stoet, waaronder drie muzieken, de Harmonie “Willen is Kunnen” uit Lochristi, Kon. Harmonie Sint-Cecilia uit Bassevelde en de Kon. Harmonie De Eendracht uit Wachtebeke. Alhoewel ik bij deze laatste veel emblemen zag met Harmonie Concordia uit Overslag. Wat moet ik daar van geloven ? Zitten daar Hollanders bij te blazen? Wachtebeke komt straks bij Lochristi, ik heb daar geen goed oog in …

De avondlijke stoet eindigde op het moment dat de zon verdween. Toch bleef de kermis op het Oostakkers dorp verder leven. Gentse politiekers waren aanwezig, weinig of geen uit Lochristi, ook al liepen er na afloop veel Lootse mensen op het Oostakkers dorpsplein. Verklaring kan zijn dat na elf uur de openbare verlichting in Lochristi uit gaat. Moeilijk om dan met de fiets naar huis te rijden, ‘k kan er van meespreken !

Beeld: Raf Janssens en Guy Van Rysseghem

Gerelateerd