Nieuws
22 augustus 2023

Opvrolijking Overmere Jaarmarkt

Overmere Jaarmarkt 22-08-2023

Tekst en beeld: Raf Janssens

De tel zijn we waarschijnlijk zoek geraakt, maar de eerste opvrolijking met onze tractoren dateert van 18 augustus 2009. Met enkele tussenpauzes zijn we met de 8° uitgave .

Steeds een leuk feestgebeuren georganiseerd door het Feest- en Sportcomité Overmere met de Jaarmarkt en aantal events errond waarbij we  worden uitgenodigd door ons lid Felix Baert.

Het was een zonnige dinsdag en dus ideaal om de meesten met de Cabrio de rit aan te zetten. Het aantal tractoren was beperkt door de inrichters tot 15 tractoren welke in een mum van tijd waren ingeschreven. Traditie getrouw waren het terug de anciens die deze Jaarmarkt kennen en steeds eerst zijn ingeschreven om er een leuke dag van te maken met de Oldtimer vrienden onder elkaar bij een hapje en een drankje.

Zoals afgesproken arriveerden we met onze trekkers iets voor 10u en werden we verwelkomd door Felix. Op vraag van deze laatste waren ook Jan en Maarten geïnviteerd met de iconische John Deere 630 maaidorser. Reeds gekend door enkele demo’s die werden gegeven door hen.

De plaats was iets beperkt om alles op 1 rij te zetten mede door een paar extra tractoren, onze OTL combinatie met tractor een aanhangwagen met de doek van de Werktuigendagen Oudenaarde. Doch met wat inspiratie en vlotte samenwerking verliep alles vrij vlot en kon alles tentoon gesteld worden. Naast onze tractoren was er de plaatselijke dealer met een aantal grasmaaiers, John Deere nieuwe hakselaar en enkele mooi gerestaureerde tractoren.

Na het parkeren nodigde Felix ons uit naar het terras van deze kermis op de binnenhof van het vroegere gemeentehuis waar alles gezellig was ingericht om toch een groot publiek te huisvesten. Daar werden we getrakteerd door het comité met een koffie of drankje.
Terwijl we dit zaten te nuttigen konden we onderling met enkele van ons de Ledenrondrit van 3 september besproken worden om de laatste wijzigingen aan te passen. Ook dit verliep vrij vlot waarbij Wout en Walter deze rit paar dagen nadien nog eens zullen verkennen om voor geen verassingen te staan gaande bepaalde wegenwerken en een wielerwedstrijd.

Dit alles afgehandeld konden we de eigenlijke jaarmarkt bezoeken waar we een heel ruim publiek aantroffen voor de paarden maar ook voor onze tractoren en onze club. Bij de jaarmarkt ging het vooral om de warmbloedige paarden en de Belgische Trekpaarden, de voorlopers van de tractoren in de vroegere landbouw.

Toch verwonderlijk dat ook in deze gemeente ons club activiteiten bekend zijn en we meermaals hierover werden aangesproken . Met verkiezing volgend jaar in de politiek viel het  toch op dat meerdere lokale politiekers aanwezig waren en meerdere een handdruk gaven met een korte ballel, zoals “Hoe gaat het ermee”  Zo was ook Karel de Gucht van de partij als inwoner van Overmere komt deze toch jaarlijks langs om een prijs af te geven van de Jaarmarkt.

Voor ons als BV konden we de weduwe ontmoeten van de Familie Gregoire van Overmere waarvan we indertijd van haar man de Gregoire dorskast geschonken kregen. Mevrouw Gregoire apprecieerde de bewaring van deze machine en dat deze nog in perfecte staat is ook om te dorsen. We zagen een welgemeende glimlach toen ze dit hoorde.

Na het bezien van de Jaarmarkt en de bezoekers begaven we ons terug naar het terras om de inwendige mens te versterken met een Frietje of broodje en een drankje. Omstreeks 14u werden de tractoren gestart, na een bedanking van de organisatie en van Felix en kon iedereen zich veiling huiswaartse voeren na een gezellige leuke dinsdag.

 

 

 

Gerelateerd