Nieuws
22 juli 2023

John Deere Dorsen 22 Juli

Dorsen 22 Juli

Met de voorgaande editie in het achterhoofd, zaten we ook dit jaar met grote plannen voor de editie van dit jaar. Het opzet was hetzelfde, een akker graan, een dorser (waarvan we nu wisten dat hij perfect werkte), de mensen enkele dagen op voorhand verwittigen, en er met zijn allen een gezellige namiddag van maken.. Alleen op 1 factor hadden we niet in de hand… De “fantastische zomer van 2023”.

De laatste weken gingen we bijna dagelijks langs op het perceel dat we gingen dorsen, en langzaam rijpte het graan beetje bij beetje af. Eens gepolst bij de boer wat hij ervan dacht, aangezien ze de komende week elke dag regen voorspelden, maar die vond het nog nét niet rijp genoeg en was wat bang van de bijkomende droogkosten indien het niet het beoogde vochtpercentage had.

Zaterdagochtend nog eens overleg, en toen werd besloten om die dag toch te rijden. Het was zeer kort dag, maar op een 2tal uur tijd verwittigden we zoveel mogelijk mensen met de melding dat  onze John Deere aan het werk ging. De 1,75 ha tarwe stonden te blinken in de laatste uren zonneschijn, alvorens de aangekondigde regen er misschien wel voor ging zorgen dat de strohalmen omvielen en dat een deel verloren zou gaan. Net als vorig jaar voelde onze John Deere zich direct in zijn sas en met de hulp van onze vaste “kenners” werd de laatste fijnafstellingen gedaan.

Ondertussen hadden toch al een 30-tal kijklustigen zich verzameld aan het perceel en werd er daar ook wat Gerst verzet, onder de vorm van een frisse pint. De eigenaars Jan en Maarten wisselden mekaar af, en reden het hele perceel af aan een gezapige tempo. Toen het perceel volledig af was kwam de vraag of we nog percelen konden doen, want ja de regen kwam eraan. Een kleine oogopslag naar mekaar was al genoeg om beiden volmondig ja te zeggen. De dorser werkte perfect, en er was nog plaats in de oplegger om het graan af te voeren, dus waarom niet.

Rond 21h45 kwam dan eindelijk wat ze voorspeld hadden: de regen. De laatste graantank werd gelost, het zeil ging over de oplegger, en spijtig genoeg moesten we ons gewonnen geven. Superblije eigenaars, tevreden boer, en met 2ha75 op de teller die dag ging de John Deere weer op stal. Het graan werd die nacht nog gelost, en met 15,9% vocht bleek het de juiste keuze om die dag te rijden.

Zo zie je maar, het moet soms snel gaan, maar oh wat hebben we er van genoten. Hopelijk volgend jaar een hele poos zonnig weer, zodat we ons net iets beter kunnen organiseren..

Tekst : Maarten Verdonckt en Jan Van den Eeckhout  
Foto's : Maarten Verdonckt en Raf Janssens 

Gerelateerd