Nieuws
15 april 2023

20ste Hoeve- en Bloemenmarkt Lochristi op 15 April 2023

Door onze Huisjournalist Guy Van Rysseghem samen met enkel huisvrienden
werden we door de Vzw Bloemenmarkt gevraagd om die markt op 15 april
op te vrolijken met onze tractoren net zoals 15 jaar geleden in 2015.

Tractoren en Combine

Er hadden zich een 10 deelnemers aangemeld met hun tractor en de John Deere

630 maaidorser van Jan Van Den Eeckhout en Maarten Verdonckt waarmee we omstreeks 9u30 in colonne onze rit naar Lochristi Centrum konden aanzetten met een aantal tractoren voorzien van onze OTL vlag.

Aangekomen ter plaatse werden we ontvangen door Thomas Van Der Sypt, mede organisator van deze markt en vertrouwd met onze tractoren, daar Thomas in zijn jonge jaren nog heeft meegewerkt aan een aantal tractor treffens in Lochristi en o.a het Fendt Treffen in Lochristi en Laakdal .

De tractoren werden mooi op een rij geplaatst met aansluitend de John Deere maaidorser.
Daar deze samenkomst vrij vlug na de Machineveiling doorging ontbrak me persoonlijk de tijd om een aanhanger klaar te maken met een spandoek voor onze Historische Dagen. Op zich niet zo erg daar Lochristi ons min of meer al herkent en we in de digitale krant door Geert Herman van Het Nieuwsblad/De Gentenaar telkens een doeltreffend artikel kunnen lezen enkele dagen voor het evenement  doorgaat.

Uitnodigend terras
Na het opstellen van de tractoren werd een deal gesloten met de organisatie en konden we als deelnemer genieten van een verwennerij aan hapjes en drankjes en een pakket middaglunch.

Ons eerste was de Bloemenmarkt bezoeken over de hele lengte van het dorp ongeveer waar we onderweg met sommigen een praatje konden slaan al dan niet over tractoren of het dagelijkse leven. Vrij snel vonden we een terras met voldoende vrije stoelen om iedereen plaats te nemen en te genieten van een drankje met onze gezellige groep.

Doop van Anne de Lo en Mister Rune

Maar het was niet enkel Bloemenmarkt, er werden ook 2 nieuw gecreëerde Azalea’s aan het publiek voorgesteld en gedoopt onder het toeziend oog van onze huis journalist Guy Van Rysseghem en zoals het hoort is er bij iedere Doop een Meter en een Peter aanwezig. Optimaal is beiden een verband hebben met de bloementeelt in Lochristi. Voor de Peter was het makkelijk te vinden bij Graaf Renaud de Kerckhove de Dentergem, de bezieler van de Tuindagen van Beervelde en waarvan deze familie vorige eeuw de Azalea in Lochristi en omstreken bekend maakte. Een Meter was iets moeilijker, enkele BV’s van Lochristi waren al Meter van een plant of waren die dag in buitenland.

Samen aan tafel gezeten met de organisatie werd me gevraagd om een tip voor een Meter. Deze was snel gevonden met een ruime achtergrond met de Azalea’s en niemand minder dan Evi Van Acker de kampioene in het zeilen. Evi stamt uit van een Azalea export familie van haar vader en grootvader.
Daar Evi haar vader zaliger ook nog een tractor liefhebber was  een John Deere klant was van mij was het kleine moeite om Evi even te bellen wat onmiddellijk positief aansloeg bij haar en ze dit graag wilde doen. Zo was de VZW gered voor een Peter en Meter.

De plechtigheid van deze doop ging door omstreeks 11u onder een ruime belangstelling van publiek, afgevaardigden van het Gemeentebestuur, de media van geschreven tekst, Geert Heirman en camera gebeuren door Lochristinaar Willy Van Bouchaute, deze laatste indertijd gitarist bij de popgroep The Garnets uit Lochristi. De hele ceremonie was onder leiding van onze Guy welke de nieuw geboren Azalea’s Hanne de Lo en  Mister Rune begeleide bij deze plechtigheid. Tevens was het voor een Happy terug zien van Evi Van Acker welke heb weten opgroeien maar door haar drukke job een aantal jaren iet meer gezien had.

Meerdere vroegere gekenden

Na de plechtigheid werd er samen met enkele van het  gemeentebestuur samen met Graaf Renaud, Evi Van Acker en de Spil figuur Guy nagepraat over dit alles  en het evenementen gebeuren in Lochristi met vooral de Schepen van Cultuur Hilde Baele. Deze laatste ook een huisvriendin en vertrouwd met tractoren daar haar vader indertijd de John Dealer was in Zaffelare en zo mijn vader daar zijn eerste John had gekocht. Ook bij Hilde zit er een verhaal achter. Deze ook weten opgroeien en in 1994 haar wat geboost bij haar eerste verkiezingen waardoor ze door een super goede PR van ons samen onmiddellijk verkozen was in het gemeentebestuur. Was dus een hereniging van aantal vroegere verhalen van deze dames en de History van hun familie. Kortom een aangename voormiddag onder ons.

Ondertussen zaten onze leden  nog steeds op een leuk terras en werden we kort na de middag aangenaam verast met een heerlijk middaglunch pakket.  Om verder te genieten van de markt en de omgeving brachten we een bezoek aan Brasserie De Reinaert bij Christine De Mol en Christophe. Voor de verandering had ook Christine haar roots uit het Landbouwmilieu van haar ouders die een melkveebedrijf runden in Zaffelare. Dus ook voor haar waren onze tractoren geen vreemde eend in de bijt. Kortom we werden overal hartelijk ontvangen en konden er een geslaagde dag van maken. Was voor de Voorzitter wel bijna iets te veel voor Corneel, daar de zaterdag na de Paasmaandagveiling nog verschillende aangekocht materiaal komen afhalen doch de dag was heel goed geslaagd en offerde ik de dag nadien de Zondag maar op om klanten van de veiling jun machines laten afhalen.

Ook voor de VZW was deze Markt zeer geslaagd met een ruime opkomst van publiek.

Beeld en tekst: Raf Janssens

Gerelateerd