Nieuws
17 juli 2022

Retromaaidorser opnieuw in het veld

Retromaaidorser na halve eeuw opnieuw het veld in: “Hier heb je geen laptop voor nodig”

Tekst : Geert Herman, Het Nieuwsblad
Foto’s : Raf Janssens

LOCHRISTI - 

Het is deze dagen niet allemaal ellende in de boerenstiel. In Beervelde werd zondag 17 juli onder ruime belangstelling een John Deere-maaidorser – een combine voor de kenners – van meer dan een halve eeuw oud het veld ingejaagd. Met succes én met een doop achteraf. Want van dorsen krijg je ook dorst.

Oude landbouwvoertuigen, het is een passie, ook voor Beerveldenaar Jan Van Den Eeckhout en Maarten Verdonckt uit Zeveneken, beide lid van de oldtimertractorenclub OTL De Lozen Boer. Maar omdat je van een opgekalefaterd werktuig weinig plezier hebt als het maar stof staat te vergaren in een of andere loods, trokken ze met hun combine een Beervelds tarweveld in. “Het is een John Deere 630 maaidorser, met een vierschudder, meer dan een halve eeuw oud en aangekocht op onze machineveiling in de herfst van vorig jaar”, zegt OTL-clubvoorzitter Raf Janssens.

Om zo een gevaarte weer op gang te krijgen is er wel wat voorbereiding nodig. Het tuig stond liefst vijf jaar stil, maar was ondertussen wel technisch nagezien en in orde gezet: “Op het veld van Franky De Meester in de Eethoek in Beervelde werden er enkele specialisten bijgehaald, want de eerste 50 meter zijn cruciaal voor een perfecte afstelling van zo een maaidorser. Alles moet piekfijn afgeregeld zijn, zodat er – letterlijk – geen graantje verloren gaat tussen het gedorste stro.” Wonder boven wonder deed de John Deere, het lievelingsmerk van de verzamelaars, het prima. Jan en Maarten reden daarna beurtelings met het gevaarte , onder het goedkeurend oog van een honderdtal liefhebbers en kenners, waaronder een loonwerker die 40 jaar terug liefst vijf zulke maaidorsers in zijn wagenpark had. “De charme ervan? Alles eraan moet mechanisch afgesteld worden, hier komt geen spatje elektronica aan te pas. Gewoon de goede oude tijd. Tijdrovend, maar het heeft ook het voordeel dat je voor geen verrassingen komt te staan met problemen die alleen met een laptop kunnen worden opgelost”, lacht OTL-man Raf Janssens.

Dors(t)

Na gedane arbeid was op een Beervelds perceel van nagenoeg een hectare het kaf van het koren gescheiden, letterlijk dan. Een doopritueel kon bij deze helse temperaturen natuurlijk niet ontbreken, en dat gebeurde met wat frisse pintjes. Dorsen en dorst, het ligt niet zo gek ver uiteen. De John Deere 630 gaat nu weer de loods in, maar er zijn al plannen om hem nog van stal te halen voor de fun nog eens een retrostuntje uit te halen.

 

Gerelateerd