Nieuws
23 september 2017

Werktuigendagen Oudenaarde 23 & 24 september 2017

Voor de 8°maal werd de Oldtimershow georganiseerd tijdens de Werktuigendagen Oudenaarde.
Het thema voor de BOTA (Belgium Oldtimer Tractor Award) dit jaar was 1 cilinder tractoren en motoren wat een groot succes was met 112 inschrijvingen. In totaal kon de organisatie een 400 inschrijvingen noteren inclusief de BOTA-deelnemers.

Vroege vogels
Reeds van vrijdagnamiddag kwamen de eerste deelnemers aan met hun materiaal en slaapgelegenheden waarmee ze er tot zondagavond een heus oldtimerfestijn van maakten.
Vrienden onder elkaar maken het steeds gezellig op een treffen en vooral op een tweedaagse.
Voor de show op zaterdag meldden zich 285 tractoren en statische motoren aan op het Oldtimer terrein waarvan 95% aanwezig bleef tot en met zondagavond.

De hele dag door lieten verschillende hun 1 cilinder tractoren en motoren eens puffen om de bezoekers een idee te geven van de werking en het geluid van deze machines.
Zowel kleine 1-2pk mootoren namen deel als de zware 20-25 pk motoren.

Rondritten binnen het demo gebeuren
In de namiddag waren er op het terrein van de Werktuigendagen 2 rondritten met de Oldtimer tractoren die op een ruime belangstelling konden rekenen van het publiek tussen de nieuwe machines door. De eerste rondrit bracht een bezoek aan de stand van New Holland waarbij iets verder Delvano hun spuitmachine anno 1965 tentoon stelde voor de rondtrekkende oldtimers. Daarna werd er halt gehouden op de stand van Case/Steyr waar de deelnemers werden ontvangen door Marnix Van Parys.

De tweede rondrit maakte een ander parcours waarbij halt werd gehouden op de stand van Hilaire Van der Haeghe waar er tevens enkele oldtimer Fendt tractoren aanwezig waren aan de hand van 50 jaar Fendt invoering door de Firma Van der Haeghe. Nadien ging de rit verder over een aantal geoogste percelen richting Oldtimer terrein.

De deelnemers aan beide rondritten konden genieten van de verschillende demo’s met nieuwe en grote machines met daarbij het privilege om met hun voertuig heel het terrein van de Werktuigendagen te kunnen bezoeken en veel bekijks van het publiek. Zo eindigde de eerste  oldtimerdag op de Werktuigendagen en hadden een aantal tractoren en motoren zich reeds  aangemeld voor de deelname op Zondag

Zondag Open huis Dag

Een zonovergoten feestdag voor de bezoekers en oldtimer liefhebbers op het Oldtimer terrein van de Werktuigendagen Oudenaarde. Maar liefst 385 tractoren en  motoren stonden netjes opgesteld
op het showterrein in de Kattedoornstraat. Iedere deelnemer had zijn aandenken aan deze happening kunnen afhalen samen met de ID-kaart van hun machine om op te hangen zodat bezoekers en de jury van de BOTA enige informatie konden lezen over deze items.

Van heinde en ver
Voor sommigen was het een ware volks- en machineverhuizing met aanhangers, vrachtwagens of over de weg om alles tijdig ter plaatse te krijgen. Deelnemers kwamen van Vlaams Brabant tot uit het Zeeuwse Nederland afgezakt met machines van bouwjaar 1917 tot begin jaren 80. Door de jaren heen en voor de 8° maal heeft deze show toch een voorname plaats gekregen in het Vlaamse Oldtimer gebeuren.

BOP Ploegen
Vanaf 9u arriveerden ook de oldtimer ploeg deelnemers die onder leiding van Berti Vanmeer van het Belgisch Oldtimer Ploegcomité (BOP) met hun 20 tractoren naar het wedstrijdterrein werden geloodst. Om praktische redenen lag het ploegterrein iets buiten de demovelden, wat voor de deelnemers niet zo erg was, doch voor de bezoekers op een soms iets te grote afstand om de ploegers te gaan bezoeken. Niettegenstaande is deze wedstrijd vlot verlopen in de verschillende categorieën en werden de winnaars bekend gemaakt op het Oldtimerterrein om 17u door Berti Vanmeer.

BOTA Beoordeling
Terwijl de eigenaars van de tractoren en motoren het gehele demoterrein van 115 ha konden gaan bezoeken of bij hun machines vertoeven deed een 5-koppige onafhankelijk jury van 10u tot 12u30 hun ronde tussen de 112 één cilinder motoren en -tractoren om volgens bouwjaar,  look,  originaliteit en zeldzaamheid een puntenscore te geven. De punten werden afzonderlijk gegeven voor de 1- cilinder tractoren, de 1-cilinder motoren en de gloeikoppers.

In de namiddag werd de toeloop aan bezoekers fenomenaal en had iedereen zowat zijn mening over de tentoongestelde items, maar allen heel positief over de historische techniek uit de vorige eeuw. 
Vooral de 1-cilinders hadden veel bekijks waaronder een groot aantal prachtexemplaren die te zien en te horen waren. Meerdere deelnemers hadden hun motoren in werking gesteld wat een uitzonderlijk geluid gaf op het terrein. Een must voor menig oldtimerliefhebber.

Oldtimer hakselen
In de namiddag werd er een demo gegeven met 3 oldtimer hakselaars en de nodige silagewagens uit de beginjaren ‘70. Door de geringe oppervlakte maïs werd er enkel zondagnamiddag gedemonstreerd en door het grote aantal bezoekers was dit hakselen een groot succes bij de bezoekers.
Net zoals bij de andere hakselaars werd de maïs afgevoerd naar de silo’s van de schoolhoeve, daar gelost en met een recente wiellader de silo opgeduwd. Toch een mooie ervaring voor deze hakseldemonstrateurs.

Defilé
Om 14u30 werd de micro in handen gegeven van Piet Verschelde die een gedetailleerde uiteenzetting gaf tijdens het gebruikelijke defilé waarbij een groot deel van de tractoren werden voorgereden door hun fiere eigenaars. De geschiedenis van meerdere tractormerken en veel technische details kwamen bij de presentator aan bod.
Omstreeks 16u werd de parade afgesloten en werden ondertussen de punten voor de BOTA en het BOP ploegen berekend om deze om 17u bekend te maken. 

Prijswinnaars
De prijsuitreiking voor de BOTA werd gedaan door de bezieler van het hele Oldtimer gebeuren op de werktuigendagen: Maarten Huybrechts. De eerst 5 winnaars van iedere categorie konden een prijs in ontvangst nemen geschonken door verschillende exposanten van de Werktuigendagen waarbij de winnaars een speciaal aandenken kregen van de Organisatie. Voor de BOP ploegers werden de prijzen uitgereikt door Berti Vanmeer en hadden de winnaars dezelfde aandenkens als voor de BOTA.

De winnaar van de 1 cilinder tractoren ging naar Debboudt Ronny met zijn  Kramer K 18 uit 1941.
Bij de 1-cilinder motoren kaapte Van Den Dooren Lieven met zijn Bristol wagon The Victoria 5hp uit 1909 de eerste prijs weg en onder de gloeikoppers was het terug Debboudt Ronny met zijn zeldzame Lanz 15/30 uit 1933 die met de eerste prijs aan de haal ging.

Bij de ploegers waren er 5 winnaars in de verschillende categorieën.
Wentelploegen : Leenaers Frederik met Massey-Ferguson tractor en Niemeyer ploeg
Rondgaand in de Hef: Standaert Johan met Ferguson TEF tractor en Ferguson ploeg
Rondgaand Classic Hef: Schuurmans Marc met Porsche 309 N tractor en Kverneland ploeg
Wentel 2-schaar parallel: Leenaers Noël met Massey-Ferguson tractor en Rumptstad ploeg
Rondgaand getrokken wentelploeg: Vandekerckhove Luc met Steyr tractor en International ploeg

Iedereen tevreden huiswaarts
Na de prijsuitreiking werd het voor iedereen stilaan tijd om alles bij mekaar te brengen en tevreden de rit huiswaarts aan te vangen.  De organisatie kan deze Werktuigendagen als zeer geslaagd bestempelen zowel voor de inrichting,  deelnemers en bezoekers waarvan menig een felicitatie of bedanking brachten in de Oldtimertent. Wat een motivatie voor het volgend Oldtimer treffen tijdens de Werktuigendagen Oudenaarde in 2019.

In bijlage de uitslagen van BOTA en BOP
Verslag en Foto’s : Raf Janssens 

Bijlage

  1. Map2.xls 11-1-2018 23:55:03

Gerelateerd