Nieuws
28 juni 2015

Opendeurdagen bij Clublid Jozef Van Puyvelde in Belsele

Aangepast voertuig
Met een meerderheid van onze bestuursleden hadden we afgesproken om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling van Oldtimer tractoren en –materialen bij Jozef Van Puyvelde. Op onze historische dagen was Jozef aanwezig met 12 tractoren en melde ons dat zijn hele verzameling er zeker niet helemaal was, wat ons aantrok om hem een bezoek te brengen. Onder een stralende zon werd de tocht aangezet in een Oldtimer openlucht voertuig, de Willy Jeep van Georges Bracke wat op zich al een leuk avontuur was.

Talrijke leden aanwezig
Aangekomen op de boerderij van Jozef wapperden de vlaggen van onze club en van de verschillende merken welke in deze verzameling aanwezig waren. Bij het oprijden van de oprit stonden enkele mooie pronkstukken van tractoren en ging er ook al een spandoek van de Werktuigendagen Oudenaarde op 26 en 27 september 2015 waar er terug een heuse oldtimerhappening zal aanwezig zijn.
Nog maar net aangekomen en nog een aantal leden vervoegden zich bij ons om samen deze namiddag door te brengen. In het vroegere melkhuis is een mooie verzameling tractor miniaturen naast talrijke boeken en folders van vroegere tractoren en machines. De eerste echte tractoren welke we opmerkten waren  Hanomag waaronder een stoere R450 E. Een heuse robuuste tractor ui 1962. Samen met enkele Hanomag fanaten werd deze tractor helemaal ontleend naar de oorsprong en originaliteit ervan. Daarna liet Jozef de motor even ronken waar de pracht en sterkte van zulke tractoren te horen was.

Diversiteit aan Tractoren
Eenmaal in de schuur merkten we de spandoek “Welkom “ welke als ontvangst aan de inkom ging bij ons bezoek met de ledenrondrit in 2013. Ook een goed gevulde flyerrek met deelname formulieren voor de Eenbeekeinde II rondrit en de Werktuigendagen Oudenaarde ontbrak er niet. Net als een aantal affiches van ons clubgebeuren versierden de muur. Op zich al een aangenaam gevoel voor diegenen welke zich aangetrokken voelen tot het hele oldtimer gebeuren. Naast een mooie verzameling tractoren zoals Allis Chalmers, Farmall, Hanomag, IFA, John Deere, M.A.N., Massey-Harris en Same vonden we nog een Unimog, een Smetryns dorskast en een Claas Maximum kleine pakken hogedrukpers met bouwjaar 1965. Alles netjes verzorgd en klaar voor het werk waarbij de Smetryns dorskast met een aandrijfriem gekoppeld was aan een Hanomag tractor.

Vernuftige oldtimer machines
In de rechter afdeling van de vroegere runderstal was een hele verzameling historisch landbouwmateriaal zoals maaimachines, hooischudders, ploegen, aardappelplanters en –rooiers, een Bautz pikbinder en nog meer items. Op zich een zeer rijk gevulde verzameling. Bij één van de aardappelplanters gaf onze gastheer enige uitleg over de verfijnde techniek van een bepaalde aardappelplanter uit de karen vijftig getrokken door paarden en reeds helemaal geautomatiseerd met zelfs een vernuftig technisch systeem om geen lege plekken te hebben op het veld. Zo stonden we toch vol bewondering naar spitsvondigheid bij deze vroegere fabrikanten.

 

Gezellige namiddag aan de koffie- Trappistentafel 
Ook een werkplaats en huishoudelijke verzameling ontbrak er niet zoals allerlei handgereedschap , slijpstenen enz. Melkmachine materiaal,  een Leuvense stoof, wasmachines enz. Te veel om alles op te noemen, dus met andere woorden zeker een bezoek waard.  Na de rondleiding werden tafels en stoelen bij een geplaatst  om met onze groep gezellig te kunnen tafelen bij een lekkere trappist, koffie en/of pannenkoek en werd er verder bij gepraat over het aangenaam bezoek aan dit museum en natuurlijk over de verschillende Oldtimer avonturen en deelnames van de gasten onderling. Het was voor ieder een uitstekende namiddag waarbij we de gastheer en –vrouw bedankten voor de heerlijke ontvangst.

Op afspraak kunnen groepen deze verzameling komen bezoek in de Gentstraat 147 te 9111 Belsele. Contact : 0495 406 783 of jozef.vanpuyvelde@telenet.be .

Verslaggever en Foto’s  : Raf Janssens

Gerelateerd