Nieuws
27 januari 2013

O.T.L. Landbouw miniatuurbeurs

WIE ER NIET WAS, HEEFT WAT GEMIST!                                        
Guy Van Rysseghem            

Niet te geloven, toen we de laatste zondag van januari Zeveneken naderden stonden de straten vol met geparkeerde auto’s. Precies of één of andere internationale cyclocross werd hier verreden. Nochtans niets was minder waar. De grote opkomst had alles te zien met de miniatuurbeurs ingericht door OTL “De Lozen Boer”.

DRUMMEN
Het begon al bij de ingang, drummen zonder weerga, we waren niet alleen. Eenmaal binnen verliep het zeer vlot. We wisten niet waar we het eerst dienden te kijken. Miniatuur exemplaren van diverse landbouwmachines en tractoren gaapten ons aan. De eene al wat geperfectioneerder dan de andere. Jonge, hedendaagse modellen, naast historische, het stond er allemaal. Het ene miniatuurtje al wat schappelijker in prijs dan het andere. Kortom voor elk wat wils.

INTERNATIONALE BELANGSTELLING
Onder de deelnemers standhouders troffen we naast  Nederlanders, Duitsers , Fransen  uiteraard ook mensen van bij ons. In totaal niet minder dan 60 standhouders. Ze maakten gebruik van 360 tafels en boden meer dan 50.000 miniaturen aan. Maar daar bleef het niet bij.  Ook 60 zogenaamde “Diorama’s” , -dat zijn kijkkasten vol gepropt met miniaturen-, waren te zien.

OUDE HOEVE UIT EKE IN DE KIJKER
De modelbouwclub “Scale Model Association Zelzate” toonde het mooiste van zijn kunnen. Modelbouwer Freddy Cornatte uit Gentbrugge is al 15 jaar lid van de Zelzaatse club, voordien woonde hij in Genk, en toen was hij ook al bezig met modelbouw. 50 Jaar geleden begon hij zijn hobby met kleine “ dingetjes” , vliegtuigjes en zo, zei hij ons met veel passie in zijn stem. Later kwamen de grote dingen, zoals we hier zagen op de OTL beurs, namelijk de reproductie van een oude hoeve uit Eke. De foto van hoe het er oorspronkelijk had uitgezien lag er als bewijs bij. Verderop stond een miniatuurgarage met binnenin al wat in een garage kan staan. Collega Patrick Snoeck uit Sas van Gent zat even verderop en bouwde naarstig verder aan een Zeeuwse hoeve.

OOK OTL “LOZEN BOER” MET PROMOTIESTAND
Het is vanzelfsprekend, OTL “Lozen Boer” inrichters van de beurs waren zelf present met een promotiestand. Ze hadden een kleurenwedstrijd ingericht voor de allerkleinsten, de jury met OTL voorzitter Raf Janssens op kop, had het niet onder de markt om een winnaar aan te duiden.Maar het viel op, niet alleen de allerkleinsten waren in de miniatuur exemplaren geïnteresseerd, heel wat volwassenen gingen – fier als een gieter- met een doosje onder de arm  huiswaarts.
OTL deed ook aan merchandising met vlaggen, sierkussens, koffiemokken enz... met emblemen erop van allerlei tractor merken.

ONSCHULDIGE HAND, BLEEK TROUWE KLANT VAN DE BEURS
Precies om 12 u ’s middags was er zelfs een heuse miniatuur onder de bezoekers te winnen. OTL voorzitter Raf Janssens zocht een onschuldige hand om de winnaar aan te duiden. Hij vond die in de persoon van Anja Baillieu uit Maldegem – Donk. Alhoewel haarkapster van beroep was ze er vooral omwille van zoon Renzo (14 j), het was al haar 5de bezoek aan de OTL miniatuurbeurs, dat is precies  het aantal keer dat de beurs reeds doorging. Zoon Renzo is een verwoed verzamelaar, thuis staan de bovenkamers en de gang al helemaal vol. Vrachtwagens, kranen en landbouwmachines, hij heeft er van elk een heel pak in huis. Sommige staan achter glas in kijkkasten. Anderen worden regelmatig gepoetst, Renzo heeft er heel wat zorg voor.

MET DE PAPLEPEL MEEGEKREGEN
Van waar die interesse, vroegen we ons af. Vader Alain Bourguignon  gaf zoon Renzo de liefde voor landbouwmachines met de paplepel mee. Als loonwerker in grondwerken mocht Renzo van kindsbeen mee en zat dan ook al vrij vlug achter stuur van tractor en kraan. Uiteraard niet op de openbare weg. Ondertussen volgt Renzo de landbouwschool in Oedelem, geheel in de lijn van vaders beroep en zijn eigen hobby. Trouwens de microbe zit dieper. Vader heeft enkele old timer tractoren, een Ford super, dextra en een Ford 3000. Oom Gilbert Bulcke uit Moerkerke – Damme heeft eigenlijk het liefdesvuur voor oldtimers in de familie gebracht.  Ondertussen is vader Alain lid van de Oldtimersclub “De Molentjes Tuffers” uit Damme evenals OTL “De Lozen Boer” in Lochristi.

UITSTEKENDE ORGANISATIEDe miniatuurbeurs kende ondanks de ruim 2200 belangstellenden een vlot verloop. Bezoekers werden van en naar hun parkeerplaatsen, -die zich in de KMO zone “Lozen Boer” bevonden-, vervoerd door de shuttle bus van ’t Feestpaleis Beervelde.
Pittig detail: eigenaar  van de shuttle bus Patrick Gansbeke mocht zelf aan de lijve ondervinden hoe comfortabel die shuttle bus wel was. Aangeprezen door een vrijwillige medewerker die de eigenaar van ’t Feestpaleis niet kende!

Gerelateerd