Nieuws
04 september 2022

Zondag 4 september Ledenrondrit O.T.L. “De lozen Boer”

Het was een zonovergoten zondag van bij het krieken van de dag toen er wed aangezet naar ons stilaan Rustieke stamcafé “‘tVeldcafé” aan de grens van Eksaarde en Moerbeke-Waas.
Met ons bestuur hadden we reeds een vertrek en aankomst punt vastgelegd waarbij Wout van Delft daarna de route kon uitstippelen met op de middag een locatie voor de middagstop. Na overleg met ons vast begeleiding team kon de route digitaal worden vastgelegd en waren de voorbereidingen OK.

Vanaf 8u waren de eerste deelnemers reeds ter plaatse aan het Veldcafé en konden genieten van een koffie of drankje op het zonnige terras vooraan aan het café. Het duurde niet vrij lang eer de anderen aankwamen zodat om 8u30, wanneer de deur openging, bijna iedereen aanwezig was.
Het overdekte terras leende zich uitstekend om iedereen te laten genieten van een heerlijk ontbijt van Spek en Eieren klaargemaakt door Ingrid, haar zus Gert en enkele vrijwilligers.

Na het uitgebreid ontbijt en samen tafelen werd er omstreeks 9u30 het startsein gegeven voor de rondrit. Deze vertrok richting Eksaarde-Wachtebeke. Via een 2-sporenbaan reden we richting de Olentgracht, welke uitmond in de Moervaart, maar vooraleer we deze weg linksaf reden zagen we het huis staan van de vroegere BRT opnames van de film “Hard Labeur” . Een heel afgelegen woonst, helemaal gerestaureerd en vlakbij het pompstation van Polder en Moervaart. Deze weg langsheen de Olentgracht leidde ons naar Stenenbrug Eksaarde en reden we voorbij Eet- en drinkcafé ‘tOud Huys waar we vorig jaar een stop hadden met de rit tijdens de Historische dagen.

Zo reden we langs het Provinciaal Domein met het zwembad en Golfterrein om zo richting de Moervaart ons te begeven en deze te kruisen via de Terwestbrug om zo verder te rijden richting Wachtebeke. Daar gingen we terug de landelijke wegen in het Penengebied van Wachtebeke.
Een vrij uitgestrekte oppervlakte van weiden, akkers en bossen. Was ooit de bedoeling tijdens WO II
om daar een klein vliegveld aan te leggen, wat blijkbaar niet is doorgegaan.

Eens daar voorbij namen we de brug over E34 om zo langs heel landelijke wegen een deel van Wachtebeke-Zelzate te ontdekken. Mijn weg vrij goed kennende in de streek, kwamen we toch in onbekende gebieden waar ik zelfs nog nooit was geweest. Heel rustige wegen met sporadisch een woning en/of aantal boerderijen. Een heuse verademing tijdens onze rondrit.

Vandaar ging het terug over de E34 via mooi uitgestippelde wegen naar het centrum van Wachtebeke . Aangekomen om de Marktplaats, waar er voldoende parkeerruimte was, stelde één van de deelnemers vast dat hij lekke band had met een achterwiel. Niet getreurd zeiden de vrienden van hem, we bellen onmiddellijk iemand op die een andere trekker kan brengen de defecte meeneemt.

Ondertussen kon iedereen aanschuiven in Café De Rembrandt om de eerste dorst te lessen en daarna aan het lunch gebeuren beginnen. Onder elkaar werd he teerste gedeelte besproken van de rit en klonk iedereen vrij positief. Was al een dikke pluim voor Wout van Delft. Nadien zaten we met een groep samen op het terras en maakt ik samen met Wout de berekening voor de nog af te leggen route. Daar we in het eerste gedeelte vrij snel konden doorrijden zouden we nog wat tijd zijn voor een eventuele niet geplande tussenstop. Lid van ons Bart De Wilde had al eens laten vallen dat we steeds welkom waren bij hem voor een drankstop. Den Bart dan maar gebeld met de vraag of hij in de namiddag onze mannen kon ontvangen en of er gekoelde drank zou voorzien zijn. Dit was voor Bart geen probleem vertelde hij en we waren   zeker Welkom. Dus de route klein aangepast.

Van uit Wachtebeke trok Wout de groep verder richting Zaffelare, waar we iets over de Moervaart links afgingen richting Mendonk, dit door de bijna kaarsrechte 2.5km lange Mendonksedreef . Langs deze weg bevinden zich maar 2 woonsten, een paardenfokker en Mestvee bedrijf, daar waar 10 jaar gelden de film  De Broken Circle Breakdown  werd opgenomen met Veerle Baetens.  Naderhand is de boerderij helemaal gerestaureerd. Verder door het kleine centrum van Mendonk reden we terug via te ontdekken binnen wegen richting Zaffelare centrum. Zo verder door weiden en akkers belanden we in Eksaarde-Doorslaar bij Bart en Kim De Wilde. De route werd enkel maar 100m gewijzigd.

Den Bart en zijn Compaan Davy hadden er alles aan gedaan om de nodige dranken gekoeld binnen te halen. Ze hadden zelfs bij een afgelopen event bakken Pils en Cola uit de koelkast meegekregen.
Top van hen en ideaal voor onze leden. Om niet te missen hadden Bart en Davy zelfs 2 oldtimer tractoren aan de oprit geplaatst zodat de motor begeleiders niet hoefden te zoeken tussen de rij huizen voor onze tussenstop.

In de achtertuin  bij Bart en Kim was er meer dan plaats genoeg om iedereen te parkeren en kon men aan de geplaatste staantafels of op het terras bij hen verder gekeuveld worden tussen pot en pint.
Van heerlijke onverwachte ontvangst gesproken. Bart en Davy hadden nog wat vrienden opgetrommeld die ofwel interesse hadden voor de Omdtimertractoren. Plezier en gezelligheid troef bij deze drinkstop. De zwaarste verhalen gingen natuurlijk over de tafel op het terras waar ondertussen ook André, de vader van Bart was bijgekomen.

Na het nuttigen van de drankjes werd de tocht enkele km gezet naar de eindbestemming bij de Familie  Gansbeke waar de aanhangers en vrachtwagens reeds stonden van s’morgens. Dit was 2 km van vertrekpunt ‘tVeldcafé en zo diende er na deze eindstop niet op een andere plaats hoeven gereden te worden voor eventueel trekkers te laden.

Bij ontvangst op de boerderij gaf Kris een rondleiding doorheen de stal met een ongeveer 350 melkkoeien. Er werden daar grote getallen opgenoemd met veel nullen wanneer de veehouder begon over hat aantal liters drijfmest en het aantal liters melk per jaar. De precieze getallen heb ik niet bijgehouden. Groot was zeker de veestal en de melkstal. Daar ze nu gemiddeld 6u per dag melken heeft het gezin toch beslist om 3 melkrobotten aan te schaffen waardoor de nodige tijd om te melken zou halveren naar 3u/dag.

Naderhand werden de deelnemers getrakteerd door ons in de bovenzaal van de stal met een koffie en 3 gebakjes. Het was ondertussen 17-18u waarbij de meesten toch wilden aanzetten richting huis.
Iedereen keek terug op een zeer geslaagde rondrit, grootste deel met de trekker, anderen met aantal op een aanhanger en andere in een luie stoel in de transportbak aan de tractor. Moet kunnen.

Last but not Least willen we iedereen bedanken die een steentje heeft bijgedragen aan deze rit.

Beeld en tekst : Raf Janssens 
 

Gerelateerd