Nieuws
27 juli 2019

Bezoek aan Internationaal Historisch Festival Panningen

Met een volle VIP-bus werd de rit aangezet op zaterdag 27 juli richting Panningen naar het gekende Oldtimer evenement. Door de goede relatie met de Touroperator hadden we opnieuw de bus met de lederen zetels en tafels voor 4 of meer. Toch steeds aangenaam om de 200 km af te leggen en te genieten in alle comfort.

Aangekomen op het terrein was het maar een kleine afstand van de busparking naar de inkom. Door de grootte van onze groep konden we genieten ven een korting aan de inkom voor al onze leden. De meeste van onze bezoekers doen eerst de ligweide waar men een groot aanbod van standen met verschillende onderdelen kan terugvinden. Een ware speurtocht voor wie iets nodig heeft. Onze ancien standhouders op onze beurzen zijn goed aanwezig en het is altijd leuk deze standen een bezoekje te brengen.

Wout en ikzelf waren terug uitgenodigd op de officiële opening van het festival met dit jaar thema Schlüter op het podium.
Bij een tas koffie en Nederlandse vlaai kregen we wat informatie over de werking van HMT en hun leden.
HMT (Historische Motoren en Tractoren vereniging)  is een Nederlandse Stichting met een 5000 leden over het hele land en ook een aantal buitenlandse. De start van de opbouw van het Festival begint een week voorafgaand aan het weekend met in totaal 100 vrijwilligers die van 8 tot 17u hun steentje bijdragen om alles op het terrein netjes in orde te maken. De afbouw van het Festival gebeurt door dezelfde mensen in 3 dagen tijd waarna het terrein er terug oorspronkelijk en clean bijligt.

Na het gezellig tafelen met enkele bestuursleden van HMT werd om11u door de Wetsdienaar van Panningen, de voorzitter van de club en de lokale muziekharmonie het licht op groen gezet voor de opening van het Festival. Hierbij wordt de Schlüter stationaire Motor van 1912 met zijn 5 pk in gang gezet door zijn eigenaar onder grote belangstelling van bezoekers en van de pers waaronder onze gekende Mie Tracteur.

Na deze feestelijke opening konden Wout en ik onze andere reisgezellen opzoeken om er nog een leuke dag van te maken met de soms speciale bijzonderheden op dit Festival. Er was een hele reeks Schlüter tractoren aanwezig en mooi op een rij gezet om het de bezoekers aangenaam te maken en de verschillende types te kunnen vergelijken. Een opsomming van alle bezienswaardigheden is iets te uitgebreid daar er een grote variatie was op dit festival. Wat Wout opviel was de Primus P22 tractor uit 1938 welke we gebruiken in ons O.T.L-logo. Iets waar Wout wel echt een oog voor heeft.

Verder zijn er bijna alle oldtimer merken tractoren te zien, als dan niet gerestaureerd, rupstractoren en natuurlijk stoomtractoren.

In de loop van de dag maken een grote reeks tractoren een kleine siertour rondom het midden plein waarbij de bezoekers een beeld krijgen van het draaien en ronken van sommige machines. Kortom, iedere liefhebber van Oldtimers dient toch het IHF bezocht te hebben om een indruk te hebben van dit Europese grootste Festival wat op het hele weekend een 20.000 bezoekers heeft.

Om 17u werd er afgesproken aan de Bus en konden we moe maar voldaan onze reis naar Lochristi aanvatten waar we om 19u (mooi op tijd) terug waren van onze uitstap.

Verslag en foto’s : Raf Janssens

Gerelateerd