Nieuws
15 januari 2020

Het verhaal rond de Prosperpolder

In 1846 werd het schorrengebied langs de oevers van de Schelde ingedijkt door de zevende hertog Prosper Lodewijk van Arenberg.

Er ontstond een polder van 1051 hectare. Hij bouwde daar 4 grote hofsteden op, namelijk de Prosperhoeve, de Petrushoeve, de Engelbertus hoeve, en de Antonius hoeve.

De Prosperhoeve werd bewoond door de hertog zelf. De overblijfselen van deze hoeve zijn nu beschermd door monumentenzorg.

Op deze hoeve is ook een gebouw waar een melkerij en een maalderij is ondergebracht. Dat gebouw waar nu allen nog een maalderij in is word nu door een aantal vrijwilligers gerestaureerd om er een bezoekers centrum van te maken en de geschiedenis van de polder weer te geven.

Van Gasmotor naar Dieselmotor

Om de maalderij aan te drijven was er een gasmoter geplaatst die later omgebouwd werd tot een dieselmoter.

Het zou mooi zijn als die ook nog kon draaien. Er was gevraagd aan Freddy Warrens om dat eens te bekijken. Daar deze motor met lucht moest gestart worden werd eerst dat systeem vernieuwd.

Door de drukte in de werkplaats hebben zijn vader Willy, (die de motor nog heeft weten draaien, toen hij bij de smid in de Prosper werkte) en ik de werkzaamheden  over genomen.

Na de luchtleidingen en startklep kwam de motor zelf aan de beurt. Hij was nog met de hand rond te draaien. Dan het smeersysteem nakijken.

Dat is een centraal systeem dat eerst voor de motor word gestart met de hand bediend word zodat de motor overal gesmeerd is voor hij begint te draaien.

 

Draaiende motor met vallen en opstaan

Met een mobiele compressor  de ketel onderdruk gezet en eens geprobeerd  wat hij zou doen. Dat het een heel ritueel zou zijn om hem te starten daar kwamen we na een aantal mislukkingen wel achter.

Maar dan was hij op een geven moment toch in de gang. Maar toen bleek dat de regelaar niet werkte en hij op hol dreigde te gaan werd hij direct stil gelegd.

Dan dat ook maar eerst gerepareerd. 

 

Geslaagde restauratie

Bij de receptie waar vertegenwoordigers van de gemeente, monumentenzorg en ander medewerkers van de zomer hebben we hem doen draaien.

Tot tevredenheid van de bezoekers die dat konden bekijken van achter een hekje.

 

Tekst en beeld : Wout van Delft

 

Gerelateerd