Nieuws
21 september 2019

9° Oldtimerhappening Werktuigendagen Oudenaarde

Voor deze uitgave werd door de Werktuigendagen Oudenaarde het thema gekozen Porsche-Allgaiër tractoren.
Dit viel precies in de goede smaak van oldtimer liefhebbers waarbij er 50 Porsche-Allgiër tractoren netjes op
een rij konden geplaatst worden op het showterrein aan de Kattendoornstraat. Naast deze rode-oranje tractoren
waren er nog 350 inschrijvingen met daar boven op 15 ploegers en 5 met he haksel thema, dus een totaal van 420 items.
Wat op zich een mooi resultaat geeft bij dit stilaan groeiende Oldtimer evenement tijdens de Werktuigendagen . 

Rallyplaat
De tijdig ingeschreven deelnemers konden rekenen op een gepersonaliseerde rallyplaat met de gegevens van tractor
en eigenaar, wat bij alle deelnemers in goede aarde viel bij het ontvangen van deze plaat bij aankomst op het terrein.
De inschrijvingen liepen heel vlot binnen en bijna iedereen was tijdig ingeschreven zodat maar weinigen geen  rallyplaat hadden.
Er was de mogelijkheid om in groep te staan op nummer volgorde mits afspraak met de organisatie, ook dit verliep vrij vlot
zodat er tijdens de 2 dagen een leuke sfeer was voor de kampeerders op het terrein. 

Vanaf vrijdag middag kwamen de eerste deelnemers aan met hun tractoren en sommigen met een huifwagen anderen
met een camper of andere aanhanger om er een tof en gezellig weekend van te maken . Bijna 100 tractoren vulden het terrein
op vrijdag avond en in deze wereld kent meestal iedereen iedereen zodat er van harte reeds kon bijgepraat worden bij de tractoren of aan tafel met terras stoelen aan de kamper, genietend van een warme avond in een gezellige sfeer. 

Dichtste deelnemer voor de poort
Zaterdag ochtend reeds vanaf 6u30 stonden de eerste tractoren aan de ingang om het afgebakende terrein te kunnen oprijden.
De dichtste deelnemer aan het terrein Ivan De Graeve diende maar 200m zich te verplaatsen tot aan de inkom, doch diende nog
een 10 tal minuten te wachten voor de Heras hekkens werden geopend en de tractoren oud en nieuw naar hun terrein konden rijden.
Vanaf dan kwamen de deelnemers vrij vlot het terrein opgereden over de weg, met aanhanger of met vrachtwagens. Op het inmiddels vertrouwde show terrein en parking en goede bewijzering verliep alles vrij vlot om de locatie te vinden voor het plaatsen van hun tractor of motoren. Iedere deelnemer had een schrijven ontvangen met de route tot het terrein en  de nummer van hun oldtimer zodat iedereen de weg vond naar zijn plaats. Aangekomen op het terrein kon de brief met hun nummer ingeruild worden voor de Rallyplaat en de drankbonnen en eetbon per aanwezige tractor.
De deelnemers werden in de Oldtimertent verwelkomt door de organisatie en door ons club lid Guido De Graeve die de Rallyplaten overhandigde.Een niet eenvoudige klus om iedereen de juiste plaat te overhandigen volgens nummer en eigenaar, maar toch schitterend gelukt
Het werd opgemerkt dat bijna iedereen onmiddellijk de Rallyplaat aan hun Oldtimer bevestigde zodat andere deelnemers en de bezoekers zich konden vergewissen welk merk, type en bouwjaar de tentoongestelde waren van de eigenaar. Iedere deelnemer had zich mooi aan de uren van aankomst gehouden zodat vanaf 9u de ongeveer 300 deelnemers op zaterdag aanwezig waren en de bezoekers vanaf dan de Werktuigendagen konden bezoeken zonder hindervan aankomende tractoren. Op het oldtimer terrein waren ook dan een 10-12 standhouders met items die de deelnemers en bezoekers aanspraken. 

Te drukke rondrit
Nadat iedereen zijn brief had ingeruild en was voorzien van plaat en bonnen werd ondertussen het terrein verkend door de organisatie om binnen de omheiningeneen rondrit te doen omstreeks 11u met een gedeelte van de aanwezige tractoren tussen de 30,000 koppige menigte wat op zich niet eenvoudig was.
Er waren 2 rondritten gepland met iedere rit een drank tussenstop om het de deelnemers en bezoekers aangenaam te maken.
Er werd gestart met de eerste colonne, doch niet iedereen had de indeling van de 2 groepen niet goed begrepen waardoor een te groot aantal Oldtimers deel namen aan de rondrit. Op zich niet zo erg doch om deze allen te parkeren bij de drinkstop aan de stand van The Ponderosa was het toch even hectoisch. Door Marnix Van Parys kreeg iedere tractor bestuurder een Free drankje aangeboden op de stand en was het daar een drukte van jewelste om en rond de stand van de Case en Steyr tractoren. Daar er bijna geen doorgang mogelijkheid meer was door de geparkeerde Oldtimer tractoren werd de rit vlug terug aangezet om plaats te creëren voor voorbijgaande bezoekers en tractoren met hakselwagens of andere machines.  

Daar er teveel overlast was geweest met de eerste rit en bijna iedereen had mee gereden werd er van de organisatie uit beslist om in de namiddag geen verdere risico’s te nemen om terug met een te grote colonne tussen de grote menigte  bezoekers te vertoeven met een rondrit. Dit tot spijt voor enkelen die zich wel aan de richtlijnen hadden gehouden om het eerste gedeelte niet aan te sluiten aan de colonne. Bedoeling was om iedere deelnemer 1x te laten genieten van de terreinen en dit was dan wel gebeurd met de eerste rit en was er geen mogelijkheid om met dezelfde deelnemers terug het parcour af te leggen. De meerderheid had begrip daar de veiligheid van de bezoekers een grote prioriteit is tijdens deze dagen. Niet getalmd, ondertussen in de namiddag  was er een grote opkomst van bezoekers tussen de tractoren, mede door de rondrit, en menige meer wilden zien van de oldtimers op het terrein. Ondertussen had Luc Van de Kerckhove zich aangemeld om samen met Berti Vanmeer het Oldtimer ploegveld uit te zetten en alles klaar te maken voor de ploegers van zondag op een 4,5ha groot terrein voor zowel oefen- als wedstrijd ploegen .  

Na het sluiten van de beurs om 18u melden zich terug een aantal tractoren aan waaronder Porsche en Allgiër voor de Bota wedstrijd en de statische show op Zondag. Op het terrein waren een 100 tal deelnemers welke overnachten bij de tractoren in hun camper of huifwagen werd onderling een BBQ aangezet met een 80 tal genieters die er een gezellige avond van maakten met achteraf dans en muziek tot omstreeks middernacht. Een tweejaarlijkse traditie voor deze groep die voluit genieten van een weekendje samen zijn met Oldtimer vrienden, meer hoeft dit niet te zijn vertelde ze ons op zondagmorgen. 

Kijkdag, Ploegdag, wedstrijden en Maïs hakselen
Op Zondagmorgen was het Open Huis met een 10,000 bezoekers meer dan op zaterdag en een 100 tal tractoren extra op het terrein wat de slotsom van showtractoren op 400 bracht. Ondertussen hadden  de ploegers zich aangemeld waaronder ons bestuurslid Wout van Delft die allen een kans wilden maken voor het Belgisch Oldtimer Ploegkampioenschap. Het ploegterrein lag geheel aan de andere kant van het showterrein, maar Wout vertelde ons dat er toch grote belangstelling was voor het oldtimer ploegen ook deels daar het vlak naast de demovelden lag van New Holland wat op zich een groot aantal bezoekers tot zich trekt. 

Op het showterrein was inmiddels de 4-koppige BOTA Jury aan hun rondgang begonnen voor het beoordelen van de 50 deelnemende Porsche-Allgiër tractoren.De tractoren werden beoordeeld op bouwjaar, look, originaliteit en uniciteit. Het was toch een nek aan nek race volgens de punten beoordeling die binnen kwam.

De uitslag hiervan kan U hieronder terug vinden samen met de uitslag van het ploegen. Na de BOTA beoordeling konden ook de juryleden hun tour maken tussen de andere honderden oldtimers en zich vergewissen wat er allemaal aanwezig was op deze happening en eveneens de sfeer opsnuiven tussen de deelnemers en de bezoekers.

Daar er op zondag steeds meer publiek is en de fanaat oldtimer liefhebbers waren de loopgangen vrij vol door bezoekers. Een must en genoegen voor iedereen die met zijn tractor te toon stond of de statische motoren  die in werking waren al dan niet met aangedreven machines zoals de familie Van Den Doornen met hun houtzagen.
Intussen was de éénrij hakselaar in de maüs gegaan met een aantal classic hakselwagens waaronder de New Holland/Schuitemaker om op een nostalgische wijze te hakselen  
 

Ingekorte defilé
Om 15u werd de microfoon aan Piet Verschelde gegeven die aan het publiek de nodige uiteenzetting deed naar de bezoekers toe van de voorgereden tractoren. Piet weet wel van iedere tractor een kort verhaal te vertellen mede ook daar hij in de loop van de dag kennis had genomen van de aanwezige tractoren. Steeds een boeiende defilé voor zowel bezoeker als deelnemer wat de persoon met de micro te vertellen heeft. Door de voorspelde weerspoorspellingen met regen vanaf 17u werd het defilé iets ingekort en werd er vroeger dan voorzien overgegaan tot de BOTA prijsuitreiking om de deelnemers de kans te geven om voor de regen aan te zetten richting huiswaarts, daar het terrein vanaf 18u tot 19u werd afgesloten om de tractoren niet tussen het autoverkeer te laten rijden en zo verkeersopstopping zou veroorzaken. 

De BOTA prijsuitreiking gebeurde door het hoofdjurylid Maarten Huybrechts, de bezieler en oprichter van het Oldtimer gebeuren tijdens de Werktuigendagen , die nu gepensioneerd is met volle overtuiging heeft meegewerkt tijdens deze dagen. De winnaars van de BOTA werden een gedenkplaat overhandigd van de Organisatie uit, made bij Faschion Graphics en een tal van prijzen geschonken door standhouders aan de Werktuigendagen. Omstreeks 17u30 was de uitslag bekend van het ploegen en werden de prijzen overhandig door Berti Vanmeer met eveneens een gedenkplaat en tal van prijzen.  

Ondertussen waren de eerste regendruppels aan het vallen en spoeden een groot aantal naar hun trekker om huiswaarts te keren. Dit alles is zeer vlot verlopen mede door enkele alternatieve wegen door de politie voorgesteld zodanig de N60 geen last had van traagrijdende voertuigen en vanaf 19u kon iedereen het veld verlaten. Enkelen bleven nog overnachten om op maandag in alle rust de soms grote afstand af te leggen naar hun eidbestemming. 

Een Weekend om tevreden naar terug te kijken
Al bij al kon er terug gekeken worden op een zeer geslaagd en zonnig weekend waar zowel de deelnemers als bezoekers met volle teugen konden van genieten. Er wordt reeds uitgekeken naar de volgende editie in 2021 waarvan het thema nog dient uitgezocht te worden.

Verslag Raf Janssens
Foto’s : Pascal Peeters en Raf Janssens

 

Gerelateerd