Nieuws
07 juli 2019

Op bezoek bij Jozef Van Puyvelde

Zondag 7 juli brachten we met Wout van Delft en een aantal leden een bezoek aan de jaarlijkse Opendeurdag bij Jozef Van Puyvelde.
Jozef had van jongs af aan een melkveebedrijf dat hij na jaren stopzette in 2010-2012.

Daar de stallen leegkwamen begon Jozef deze op te vullen met historisch materiaal en kocht hij zijn eerste oldtimer bij een clublid, nl. Leon De schepper uit Adegem. Het was een John Deere B  van bouwjaar 1948. Daarna volgde de Mc Cormick Farmall die hij kocht via de veiling bij ons. Naderhand kwamen er meerder tractoren, machines en materialen zodoende de schuur na verloop van tijd mooi vol kwam te staan met een heuse verzameling oldtimers. Jozef was geen vreemde voor mij, daar we samen de Landbouwschool hadden gedaan in Sint-Niklaas. Niet dezelfde jaarklassen, maar iedereen kende daar iedereen daar we allen uit de boerenstiel kwamen. 

Van Italiaanse Same naar Duitse en Amerikaanse tractoren.
Daar Jozef zijn hele werkperiode met Same tractoren had gereden, zijn er natuurlijk enkele Same tractoren aanwezig in de verzameling. Doch we merken dat er een bepaalde voorliefde is voor John Deere (zowel oud als nieuw). Ook Duitse tractoren spreken Jozef aan zoals Hanomag en M.A.N . Enkele juweeltjes van deze merken staan mooi te pronken in de rijen. In totaal zijn er 23 tractoren te bezichtigen en allerlei machines van tijdperk 1920 -1970 waaronder 5 Same tractoren.

Zelfs een Clayson maaidorser met een Claas F balenpers en een Smetryns dorskast anno 1920. Nog enkel uitblinkers zijn de Volvo-BM tractor, de Allis-Chalmers  en de Labourier-Diesel type LOA. Deze laatste is een zeldzame tractor van Franse makelij van bouwjaar 1959.

Een typisch Amerikaanse International mestwagen met wiel aangedreven vloermat en mestmolen stond te pronken aan de inkom met een Hanomag ervoor.
Een verzamelstuk van Eric Rottiers welke Jozef ook kocht via de veiling. 

Trouwe deelnemer aan onze Historische dagen
De genegenheid naar onze club en naar Eric toe is duidelijk te merken in de omgebouwde cafetaria in de stal. Op een groot bord hangen de verschillende herinneringen aan Eric met o.a. foto’s van de laatste rondrit op het Eenbeekeinde samen met Eric en van de uitvaartdienst.

De bezoekers werden verwelkomd aan de inkom met de O.T.L-vlag op een Hanomag gemonteerd,  dus niemand hoefde echt te zoeken naar de locatie van de Opendeurdag.
Op de meeste tractoren merkten we 1 of meerdere Rallyplaten van onze Historische Dagen waar Jozef steevast aanwezig is met een aantal tractoren.
Zo brak hij het record met de meeste tractoren op onze Historische dagen in 2015 en 2016 met een totaal van 14 tractoren, wat op zich een hele organisatie is om deze allemaal op transport te plaatsen, aan te brengen en daarna terug huiswaarts te krijgen. 

Familiestamboom
Op de binnengevel merkten we de hele stamboom van de familie Van Puyvelde uitgewerkt in een mooie boomtekening. Ziet men niet overal.
Daarnaast hing een groot spandoek van een recente John Deere 4x4 tractor. We troffen er ook een historische wiel aangedreven veldspuit waarvan de constructeur niet gekend is.
Aan de zijkant van de loods zien we de verschillende machines zoals pikbinders, ploegen, eggen cultivatoren, noem maar op. Alles wat in de beginjaren van de mechanisatie in de handel was kan U er terugvinden. 

Traditionele afsluiter
Nadat we onze ronde gedaan hadden namen we de tijd om samen aan de koffie te gaan met een verse pannenkoek verzorgd door vrienden van Jozef en Angèle. Na verschillende oldtimerverhalen brak voor ons de tijd aan om af te sluiten, maar we hadden terug een gezellige Oldtimernamiddag achter de rug. 

In de zomermaanden kan er gereserveerd worden om het museum te bezoeken in groep. Inlichtingen hiervoor : +32 495 406 783 of jozef.vanpuyvelde@telenet.be 

Gerelateerd