Nieuws
18 mei 2014

Historische Dagen O.T.L.”De Lozen Boer”

Rondrit Zaterdag 17 mei met veel  zon en veel  tractoren.

Toen we de laatste dagen voor ons Historisch Weekend de weersberichten en de inschrijvingsaantallen zagen konden we met ons bestuur bijna onze eigen ogen niet geloven. Een dikke 20  graden werd ons beloofd en maar liefst  1,5 keer meer tractoren, als dat maar goed kwam.

Maar zoals we bij OTL gewoon zijn, zette iedereen zijn beste beentje voor. De rondrit werd een laatste maal gecontroleerd, het begeleidingsteam zocht versterking, en met een gerust gemoed en onder een stralende zon kon rond kwart voor tien onze ellenlange colonne zich op gang trekken. 
 

Laatkomers en parkeerweide

Langs landelijke weggetjes schoven we op richting Kalken, waar enkele laatkomers zich vervoegden en onze groep vergezelden richting Wetteren. Omdat het zo een prachtig weer was, waren er enorm veel mensen “buiten” bezig en trokken we enorme belangstelling met onze trekkers, vooral toen we door het centrum van Wetteren reden.  De meeste Wetteraars hebben vast al eens een trekker door het centrum zien rijden, maar een groep van 83 stuks was toch iets uniek.

Eens voorbij  Wetteren viel meteen iets op aan het landschap, in deze streek worden er enorm veel boompjes e.d. gekweekt. Voor mensen uit de streek een dagdagelijks zicht maar voor de mensen die van iets verder komen ongetwijfeld een mooi decor.

Rustig maar gestaag naderden we Serskamp, waar we opgewacht werden om onze lunch te verorberen. Enkele tientallen meter van onze lunchplaats werd een weide ter onze beschikking gesteld om onze voertuigen te parkeren en even te laten  rusten. Eens de voertuigen geparkeerd stonden werden de voertuigen en het reeds afgelegde traject druk besproken tijdens het nuttigen van enkele sandwiches met lekkere, verse soep.

 

Guy en Bea Pieters

Na de middag brachten alweer prachtige, hoofdzakelijk, binnenwegen ons richting Melle waar we opgewacht werden bij oldtimerliefhebber en hortensiakweker Guy Pieters. Het bedrijf van Guy en Bea is een streling voor het oog, zowel voor de planten- als voor de oldtimerliefhebber. Fenomenaal hoe Guy en zijn vrouw een simpele serre hebben kunnen ombouwen tot iets wat bijna niet te beschrijven valt. Te midden de bloemenpracht kan je een heuse ontdekkingstocht organiseren, koperen gieters, oude auto’s, fonteinen, gietijzeren toegangspoorten, werkelijk allemaal te vinden ! Even mooi als de omgeving was de ontvangst die we kregen. Terwijl de helft van ons gezelschap een korte rondleiding kreeg van Guy, kon de andere helft genieten van een koffie of frisdrank door Bea en vice versa . Moesten we Guy niet tegengehouden hebben, hij was waarschijnlijk nu nog aan het vertellen, maar de horloge tikte steeds verder en het vertrek drong zich op, wilden we op tijd terug zijn voor het avondeten.

 

BBQ en onderdelen

Ook dit laatste stuk van de rondrit verliep zonder noemenswaardige problemen en slechts enkele minuten te laat zagen we de vlaggen van het OTL terrein opdoemen. Eens de trekker geparkeerd, kon quasi direct aangeschoven worden bij onze traiteur of konden de eerste koopjes gedaan worden bij de reeds aanwezige standhouders van de onderdelenmarkt.

 

Onze Dank

Graag nog een dikke merci aan Paul Durinck en Walther De Lathauwer voor het uitstippelen van deze mooie rondrit en een dikke merci aan de deelnemers zelf, want jullie opkomst in grote getale is het mooiste compliment dat we als bestuur kunnen krijgen ! 
 

Statische Show, markten en Vlaamse kermis op Zondag 19 mei   

De morgenstond heeft goud in de mond. De zon schitterende reeds van s’morgens 6u over het terrein, wat een opwekkende beurt gaf voor onze overnachters op ons terrein, waaronder het Stijn Coppens-team welke zaterdag de rondrit begeleide met hun brommers en de zondagmorgen konden genieten van een heerlijke zon bij hun ochtendontbijt. Wij danken deze mensen voor hun bijdrage de zaterdag aan onze geslaagde rondrit. Ook onze bestuursleden en de verantwoordelijken voor de cafetaria en het buiten terrein waren reeds vanaf 6u30 allen goed gezind aanwezig op het terrein.

 

In een mum van tijd 80 standen geplaatst.

Door goede afspraken en planning was het terrein en de schuur opgezet door een team van respectievelijk Wout van Delft en Aimé Van De Voorde welke met een aantal leden helpers alles netjes in orde hadden gebracht met ons bestuur samen waarvoor onze dank aan deze helpers. Een aantal standhouders waren  reeds zaterdag gearriveerd en hadden gekampeerd op ons terrein. Het merendeel arriveerde de zondag morgen zowel voor de Onderdelenmarkt, de Kermis attracties

en de Rommelmarkt. Vanaf 6u stonden de eerste aan te schuiven   aan de poort om toch een goede plek te kunnen bemachtigen vanaf 7u als de ingang opende.  Alles verliep in goede orde door toedoen van onze mensen en een aantal vrijwilligers. Omstreeks 8u30 waren de 80 standhouders allemaal geplaatst en begonnen de eerste tractoren ook reeds aan te komen.

 

Spek met eieren.

Van zodra de tractoren aankwamen was ook het buurtontbijt van start gegaan, waarbij men van in de prille morgen  zichzelf kon verstevigen met een heus ontbijt met spel en eieren . Voor de ingeschreven tractoren op zondag werden de deelnemers getrakteerd met een boterham met spek en eieren wat bij de meeste een voldoening gaf na een lange rit voor sommigen met hun oldtimer. Ook sommige niet oldtimer liefhebbers konden genieten van het ontbijt of boterham in de prille zonnige morgen. Mede door de rommelmarkt was er van s’morgens vroeg veel beweging op het terrein en in de schuur.

 

Ochtendstemming met accordeon muziek.

Ondertussen waren ook de oude ambachten aangekomen en konden zich installeren op het terrein, van kleine klompjes tot de grote klompen werden ter plaatste gemaakt en/of versierd door de standhouders. Ons OTL lid Danny steels was terug aanwezig met een zijn historisch materiaal om hout te zagen en te verwerken , waar deze de helde dag bijna met bezig was. Ook OTL lid Willy Warrens had zich handen uit het  slof gewerkt om een heus smidsvuur in elkaar te flansen en ook de hele dag door zijn smeedkunsten liet zien aan de ingang van het terrein. Ondertussen werd de schuur opgeluisterd door de Lochristinaar Etienne Vergard welke de stemming erin bracht met zijn accordeon.

 

Familie Gregoire Overmere

Rond de middag liep de schuur en het terrein mooi vol met bezoekers zowel voor de Oldtimer tractoren als voor de onderdelen- Rommelmarkt.

Een diversiteit aan publiek ontbrak er zeker niet. De Oldtimer fanaten konden naast de tractoren ook hun ronde doen op de rommelmarkt en de

bezoekers aan de rommelmarkt konden kennismaken met het reilen en zeilen van onze Oldtimerclub.

Onder de bezoekers merkten we de familie Gregoire uit Overmere welke een kijkje kwamen nemen naar het tentoongestelde materiaal van hun vroeger bedrijf van bietenmolen, grondzeef, dorskast en op schaal gemaakte inpotmachine. Door dit laatste heeft de familie Gregoire zijn naam gemaakt

in en om Lochristi bij de Azaleakwekers.  Dhr. Stanny Gregiore gaf over de middag nog een woordje uitlag aan de bezoekers over de geschiedenis van hun bedrijf en merkte op dat de eerste Gregoir dorskast ronde de eeuwwisseling van 1900 van de hand werd gedaan voor de som van 70 Belgische Frank.

De tentoongestelde Gregoire machines heeft deze familie aan onze club geschonken als een levend erfgoed om zo de geschiedenis in ere te houden op Historisch vlak. Wij danken dan ook deze mensen voor deze donatie aan materialen aan onze club. De bedoeling is om vooral de dorskast in ere te houden en deze de volgende Historische dag in werking te kunnen brengen. Daarvoor hebben we nog een aantal oude riemen nodig en enkele helpers om dit te doen slagen in 2015. Alle hulp van onze leden zijn dan ook zeer welkom.

 

120 Oldtimers waaronder Porsche – Allgaier

Het was een overdonderend succes aan bezoekers de hele dag door welke een 120-tal oldtimer tractoren en –motoren konden bewonderen,

waarbij een reeks Porsche tractoren mooi stond opgesteld vlakbij de schuur net als enkele Porsche-Allgaier tractoren . Naaste ons thema merk waren

er  van alle merken een aantal vertegenwoordigd waarbij een 20-tal statische motoren netjes op een rij stonden te pronken, al dan niet  draaiende.

Het viel de bezoekers op dat na een verloop van 10 jaar Historische dagen het aantal oldtimers, de good Lucking van deze tractoren in een stijgende lijn is

geëvalueerd waarbij we tros perfect gerestaureerde exemplaren kunnen te toon stellen. Onze leden en deelnemers krijgen hun gading in het oldtimer gebueren

waarbij meer en meer unieke exemplaren ons terrein komen opgereden. Een mooi resultaat na 10 jaar hard werken en zwoegen aan onze club wat zijn verdienste meebrengt.

 

Geslaagde BBQ en aanwezigheid van de pers.

Over de middag kon iedereen zijn gading vinden op het terrein naast de statische show, in de schuur aan de bar, aan de verschillende eetkramen of aan de BBQ.

Met succes konden we 120 personen aan tafel plaatsen om te genieten van deze BBQ en ondertussen hun levenservaringen of oldtimer verhalen konden delen.

Tussen de BBQ door en de steeds aankomende bezoekers werden Danny Steels voor zijn 5 jaren bestuurslid in de bloemen gezet met een bedankingsplaat van onze club en  Guy Pieters uit Melle voor zijn prachtige ontvangst van onze rondrit deelnemers op zaterdag .  Na de middag liep het terrein overvol aan bezoekers en onder andere enkele persmensen. Deze laatste brachten prachtige artikels in Lochristi Blogt, Landbouwleven en nog een aantal andere kranten. Een waardering voor ons werk waar we niet naast kunnen kijken. Ook deze mensen hebben een steentje bijgedragen aan dit welslagen waarvoor onze dank. Ook onze huisfotograaf was aanwezig met zijn topmodel om een aantal foto’s te maken voor de cover van ons clubblad en een aantal affiches.

 

Ieder zijn gading voor de bezoekers.

Als organisatie was het onmogelijk om alles te volgen en iedereen individueel toe te spreken, toch is alles volgens planning en heel vlot verlopen.

Na de BBQ gaf de Harmonie “Willen is Kunnen” anderhalfuur concert op het podium welke Aimé Van De Voorde verzorgd had. De Harmonie bracht een

sfeervol optreden voor het publiek wat voor iedereen aangenaam was en er een echte Vlaamse kermis van maakte. Achteraan op de weide was de schapenscheerder volop aan de gang om zijn kunsten met het scheren te laten zien. De  kleineren konden genieten van traptractor parcours, ons geschonken door Tim Van Bastelaere uit Lokeren, waarbij de trappers naar hartenlust hun rijervaringen konden botvieren. Ook het springkasteel was en lust voor klein en groot.  om en wel was er voor iedereen wel iets om de namiddag rijk gevuld door te brengen.

 

Levende Encyclopedie Piet Verschelde

Omstreeks 15u kwam Piet Verschelde ons vergezellen om  de  presentatie van de defilé te verzorgen. De oldtimer bezitters waren el fier klaar om hun tractoren aan het publiek voor te stellen met deskundige uiteenzetting van de levende encyclopedie Piet welke eerst een ronde doet op het terrein om zich ervan te vergewissen welke tractoren allemaal aan bod komen de revue passeren tijdens de defilé .  Om 15u30 werden de eerste tractoren onder ruime belangstelling voorgereden met de Porsche tractoren vooraan, waarbij Piet het verhaal verduidelijkte van Porsche en Allgaier. Een rij van om en rond de 100 tractoren werden voorgesteld aan het publiek waarbij zowel de Oldtimerfanaat of de ludieke bezoeker kon genieten van de pracht van tractoren en het ontstaan van het merk of de technische kenmerken kon aanhoren door de presentator.

 

In ere gesteld met O.T.L. Award

Omstreeks 17u werd dit hoofdstuk afgesloten en bedankten wij Piet terug voor zijn prachtige uiteenzetting, waarbij we toch veelal op deze man kunnen rekenen voor onze Historische Dag.  Enkel restte ons nog de uitreiking van de O.T.L. Award waarbij een Jury bestaande uit 2 neutrale oldtimerkenners en Piet verschelde een keus hadden gemaakt voor de verschillende Awards. De Awards werden uitgereikt op het podium in de schuur door ons bestuur aan volgende deelnemers :

De OTL Award : 

Oudste Stationaire motor : Lister van 1919 van Lieven Van Doornen uit Brakel

Oudste Oldtimer tractor : Deutz 914 van 1930 van Bauwens Willy uit Lede

Mooist Gerestaureerde Tractor :  Porsche Master 419 van 1962 van De Keukeleir Alain uit Dergneua

Meest originele tractor : Allgaier A12 van 1951 van Van Broeck Theo uit Kapellebrug

Meest aantal oldtimers : Van Bastelaere Roger met 5 tractoren

Meest aantal statische motoren : Warrens Rudie uit De Clinge met 12 motoren.

Eervolle vermelding: De John Deere A uit 1936 van Goeman Peter uit Wetteren.

 

Geslaagd weekend met en door hulp van verschillende leden.

Na deze prijsuitreiking was het verloop van de dag afgelopen en begonnen de deelnemers met hun oldtimer zich naar huis begeven , voldaan van een zonnige geslaagde dag waarbij een ruim aanbod aan belangstellingen de pronkstukken hadden kunnen bezichtigen. Met iedereen welke heeft meegeholpen aan het welslagen van onze 10° uitgave konden we terugblikken op een heel geslaagd weekend, wat zich nog verder strekte met de hulp die we kregen van aantal leden om na zondag alles op te ruimen en alles terug op zijn plaats te brengen om en rond de schuur. Zo kijken we nu al uit naar onze volgende activiteiten en de volgende Historische Dagen in 2015.

 

Verslaggevers : Maarten Verdonckt , Raf Janssens

Foto’s : Pascal Peeters

Gerelateerd